Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte borsaya kote şirketlere zorunlu, diğer şirketlere (Anonim, limited vs.) ise İsteğe bağlı hale gelen Elektronik Genel Kurul Sistemi (EGKS) Türkiye’de ilk kez KPMG Türkiye tarafından gerçekleştirildi.
Genel kurul toplantılarına ilişkin ön hazırlık ve yasal merasimlerin elektronik yöntemle yerine getirilebildiği EGKS ile toplantı anına ilişkin her türlü işlem elektronik olarak gerçekleştirilebiliyor.
Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1527. maddesiyle borsaya kote şirketlerde genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sistemi zorunlu, diğer şirketlere (anonim, limited vs.) ise isteğe bağlı hale gelen Elektronik Genel Kurul Sistemi (EGKS)’yi Genel Kurulu’na taşıyan ilk şirket KPMG Türkiye oldu.
152 ülkede, 150,000 çalışanı ile faaliyet gösteren global bir denetim, vergi ve danışmanlık şirketi olan KPMG’de şirket ortakları 19 Ekim’de ilk kez gerçekleştirilen Elektronik Genel Kurul’a elektronik imzaları ile katılarak, görüş verdiler ve oy kullandılar.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) geliştirdiği EGKS, şirketler, pay sahipleri, temsilciler, aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlar açısından genel kurul öncesindeki, toplantı anındaki ve sonrasındaki bütün işlemlerin elektronik imzayla yapılabildiği bir platform sunuyor. MKK Bilgi Portalı/e-posta/SMS yoluyla sağlandığı bir bilişim sistemi olarak kurulan sistemde Genel Kurul toplantılarına ilişkin ön hazırlık ve yasal merasimler, toplantı anına ilişkin her türlü işlem elektronik olarak gerçekleştirilebiliyor.
KPMG Türkiye Başkanı ve Kıdemli Ortağı Ferruh Tunç, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu uygulamaya KPMG ’nin öncülük etmesinden büyük gurur duyduğunu ve yeni TTK’nın tüm şirketlere sunduğu olanakların ortaya çıkartılması için göreve her zaman hazır olduklarını ifade ederek “YTTK şirketlere sadece yükümlülükler değil, önemli kolaylıklar da getiriyor. Bunların başında şirketlerin genel kurullarını ya da yönetim kurullarını elektronik ortamda yapma imkânı getirmesi geliyor. KPMG olarak, bu önemli imkândan yararlanan ilk şirket olma ve Türkiye’de ilk elektronik genel kurulu gerçekleştirme başarısını yaşıyoruz. Genel Kurulumuzu Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun, uluslararası standartlara ve AB Direktiflerine uygun olarak geliştirmiş olduğu Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden başarıyla gerçekleştirdik” dedi.
EGKS ile Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yurt dışından da toplantıya katılma, oy kullanma gibi avantajlar da sunduğunu dile getiren KPMG Hukuk Bölümü Başkanı Levent Berber ise toplantılarda fiziken bulunmanın artık zorunlu olmadığını belirtti. Berber, yerli ya da yabancı ortakların hatta temsilcilerinin, genel kurul toplantılarına kolayca ve güvenli bir şekilde katılmalarının mümkün hale geldiğini söyleyerek; “Türkiye’deki şirketlerin hızla dijitalleşme yolunda ilerliyor. Elektronik Genel Kurulun bu yolda atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Şu anda dünyanın en ileri e-Genel Kurul sistemini kurmuş olan Merkezi Kayıt Kuruluşu’na ve destekleri için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz” dedi.
Toplantıya katılan Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yayla YTTK’nın finansal piyasaların ihtiyacı olan dinamizmi getirdiğini belirtti. Yayla “KPMG Türkiye’nin borsaya kote şirketlerin hepsinden önce elektronik ortamda bir genel kurul yapıyor olması sevindirici ve teşvik edici bir gelişmedir. Bunun diğer tüm şirketlerimize örnek olmasını diliyoruz” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder