Hedef iyi bir iş bulmak değil, iyi bir iş kurmak olmalı
15.11.2012 / İstanbul
Global Girişimcilik Haftası’nda yılın girişimcilik ödülü TEPAV’a verildi. Ödül töreninin de yapıldığı “Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu”nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iyi bir iş bulma değil, iyi bir iş kurmayı hedef gösterdiklerini belirtirken, “Bizim sermayemiz de, petrolümüz de girişimci ruhumuz” ifadesini kullandı.
TOBB liderliğinde; TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Gate Türkiye evsahipliğinde, Vodafone’nun ana desteğinde organize edilen Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu İstanbul Lütfi Kırdar Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada girişimciliğin önemine dikkat çekti. Girişimciliğin en önemli moda haline geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en büyük sermayesinin insanlarının girişimci ruhu olduğunu dile getirdi. TOBB Başkanı, “30 yıl önce Türkiye ne Suudi Arabistan’dı ne Yunanistan’dı. İkisi de bizim üstümüzdeydi. Bugün iki ülkeyi üst üste koyun ancak bir Türkiye ediyor. Bunun nedeni girişimcilerimiz. Geldiğimiz nokta yeterli mi? Maalesef hayır. İyi bir iş bulma hedefini değil, iyi bir iş kurma hedefini gösteriyoruz” dedi
-Türkiye’nin en büyük kadın örgütünü kurduk
Türkiye’nin en büyük kadın ve genç girişimciler kurullarını kurduklarından söz eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’de 5 bin kadın 5 bin genç girişimcimiz TOBB çatısı altında örgütlenmiş durumda. Artık herkes geleceğin girişimcilikte olduğunu anlamış durumda. Benim en büyük üzüntüm, gelecekte kadın ve erkek girişimci sayısını eşitlememiz lazım.
Kadınlarımızı kızlarımızı muhakkak girişimci olmaya heveslendirmemiz lazım. Anadolu’da kızlarımızla ilgili anlayış, iyi bir eğitim alsınlar, iyi bir koca bulsunlar sonra evinde otursunlar. Biz hepimiz israf haram kültüründen geliyoruz. Kızlarımızı evde oturtarak, kıt kaynaklarımızı israf edemeyiz.
Bir Müslüman kimi örnek alır? Peygamber Efendimizi. Peki neden örnek almıyoruz? Peygamber efendimizin eşi Hz. Hatice Mekke’nin en büyük tüccarıydı. Hem onu örnek alıyoruz deyip ağagenç kızlarımızı ticaretin içine sokmuyorsak bunda bir yanlış var.”
-Girişimci üniversite; TOBB ETÜ
Girişimci bir üniversite kurmak amacıyla TOBB ETÜ’yü kurduklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, üniversite bünyesinde inovasyonu ve icat çıkarmayı özendirmek amacıyla Üniversite bünyesinde bir garaj kurduklarını ifade etti.
Yurt dışındaki Türk girişimcileri biraraya toplayarak Türk diasporasını oluşturduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda girişimciliğin boyutlarının değiştiğini anlattı.
-Oyunun kurallarını internet değiştirdi
Rekabet şartlarının da değiştiğinin üzerinde duran TOBB Başkanı şunları söyledi: “Ne komşunuz ne şehir, rakibiniz artık bütün dünya. Bu hem avantaj hem dezavantaj. Avantajı şu; dünyanın her tarafına mal satabilirsiniz. Oyunun kurallarını internet değiştirdi. Artık dünya parmağınızın ucunda. Gelişmenin sınırı yok. Girişimci olabilmenin en kestirme yolu icat çıkarma.
Devir icat çıkarma devri. İcat çıkarmadan zengin olabilmek, mümkün değil. Yeni fikirlerin ortaya çıkması için hayal etmek lazım. Girişimci insan hayal etmeli. Tek özgür olduğunuz alan hayaliniz. Hayalinizi okuyacak makine daha icat edilmedi. Hayal gücü bilgiden önemli. Hayal gücü olmasa insan uzaya gidebilir miydi?
Sadece hayal de yetmez. Hayallerinizi hedefe çevirmeniz lazım. Uçurumları küçük adımlarla geçemezsiniz. Hedefiniz büyük olmalı. Bir düşünür ağaca çıkmak istiyorsan, yıldızlara gitmeyi hedefle diyor.
Rahmetli Özal Türkiye’ye 10 milyon turist gelecek dediği zaman herkes buna imkansız, olamaz dedi. Karikatürler çizildi. 10 milyonu yakaladık da 32 milyon turiste geldi.
Rahmetli Özal Türkiye’ye 10 milyon turist gelecek dediği zaman herkes buna imkansız, olamaz dedi. Karikatürler çizildi. 10 milyonu yakaladık da 32 milyon turiste geldi.
Dünya turizminde 6’ıncı sıradayız şimdi. Bunu girişimcilerimiz yaptı. Turizmden yılda 30 milyar dolar para kazanıyoruz. Hedef olmadan motivasyonu sağlayamazsınız.”
-Eski köye yeni adet
"Genç girişimcilere eski köye yeni adet getirmeleri önerisinde bulunan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: ”Kim eski köye yeni adet getirirse başarılı olur. Her sabah işinize giderken, dün dünde kaldı, bugün yeni şeyler yapmamız lazım demeniz lazım. Artık sermayeye de ihtiyaç kalmadı. 1000 dolarlık laptop sermaye haleni geldi. Bu işin sihirli sözcüklerinden bir tanesi de yenilikçilik. Bunlar da yetmez. Ne iş yaparsanız yapın markalaşmak zorundasınız. Çok para kazanmanın yolu markalaşmaktan geçiyor.
Her şeyi ben yapacağım. Ben sahip olacağım anlayışını bırakın. Bizim kültürümüzde güzel bir söz var. İki kişi iyi ortaksa üçüncüsü benim diyor. Paylaşabilmeyi bilmek lazım. Paylaşmadan bir şey olmaz. Yeni nesli kurtarmak istiyorsanız mutlaka çocuklarınızı ortaklık yapacak şekilde yetiştirin.
Bir önemli nokta da çok çalışmak. Çalışmadan bütün bunların olması mümkün değil. Hem gezeyim. Hem eğleneyim, hem gezeyim hem de çok kazanıp başarılı olayım yok. Ben böyle bir dünya bulamadım. Çalışmadan başarılı olamazsınız.
Sakın ha sakın yılgınlığa umutsuzluğa da düşmeyin. Kaybetmekten korkmayın. Kaybetmeden, kaybetmemeyi öğrenemezsiniz. Bir önemli nokta da şu: Eğer bir hata zinciri görüyorsanız, bunu kinsanlarda değil, sistemde arayın. Akıllı insanlar sistemle, akılsızlar insanlarla uğraşır.”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nin açılışında emeği geçen herkese de teşekkür etti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nin açılışında emeği geçen herkese de teşekkür etti.
-Yılın girişimcilik ödülü TEPAV’a verildi.
Konuşmaların ardından Yılın Girişimciler Ödül Töreni’ne geçildi. Girişimciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması alanında yaptığı başarılı çalışmalarından ötürü yılın girişimcilik ödülü TEPAV’a verildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder