Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın "Gıda İşletmeleri Kayıt ve Onay İşlemleri
Yönetmeliği" gereğince 31 Aralık tarihine kadar düzenleme yapılmayan ya da
haklarında proje sunulmayan kesimhane ve et işleme tesisleri
kapatılacak
Yönetmelikle
daha önce "çalışma izin belgesi", "çalışma izni ve gıda sicili belgesi" ya da bu
belgelere eşdeğer belgeyle faaliyetlerini yürüten işletmelere, 31 Aralık
tarihine kadar yönetmelikte yer alan şartlara uyumluluk göstermesi ve onay
belgesi alması zorunluluğu getirildi.
Onay
belgesi alamayan işletmelere, istenen koşulların aşamalarının uygulanacağı
tarihlerin yer alacağı plan ve proje hazırlatmaları ve ilgili merciye bunu
onaylatmaları durumunda faaliyetlerini 2013 yılı sonuna kadar devam ettirme izni
verildi.
Gerekli
koşullara uygunluk sağlamayan, plan ve proje hazırlamayan işletmelerin
faaliyetlerinin, 31 Aralık’tan sonra durdurulması kararlaştırıldı.
Yıllık
11 bin ton dolayında karkas et üretimiyle sektörde önemli bir yere sahip olan ve
büyükşehirlerin et ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Afyonkarahisar’da birçok
işletmenin kapanma riski bulunuyor.
İşletmecilerin
çoğu yönetmelikten haberdar değil
Afyonkarahisar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, AA muhabirine, 17 Aralık 2011’de
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin, Avrupa Birliği (AB) standartlarına
uygun hazırlandığını söyledi.
Yönetmeliğin
çıkarılmasındaki amacın, AB normlarına uygunluktan öte gıda üretiminde standart
oluşturulması ve vatandaşların belirlenen standartlarda üretilen ürünleri
tüketmesi olduğunu belirten Arap, sektördeki birçok üreticinin yönetmelikten
haberdar olmadığını bildirdi.
Arap,
düzenledikleri programlarla üreticileri yönetmelik hakkında bilgilendirdiklerini
ve konunun ciddiyetini anlattıklarını dile getirerek, istenen koşullara uyum
sağlamayan ya da projelendirme yapılmayan işletmelerin 31 Aralık’tan itibaren
kapatılacağının yönetmelikte belirtildiğini ifade etti.
Geçen
yılın verilerine göre, Afyonkarahisar’da, yönetmelikteki koşullara uygunluk
gösteren işletme oranının yüzde 3 olduğu bilgisini veren Arap, işletmelerin
koşullara uygun hale getirilmesi konusunda devletin hibe dahil önemli destekler
verdiğini ve son bir ayda 21 işletmeyle ilgili hazırlanan projelerin kendilerine
ulaştırıldığını, bunların 19’unu onaylayarak ilgili birimlere gönderdiklerini
söyledi.
Arap,
31 Aralık tarihine kadar haklarında proje sunulan işletmelerin, 2013 yılı sonuna
kadar üretime devam edebileceğini anlatarak, "Sundukları projeleri 2013 sonuna
kadar hayata geçirmeleri gerekiyor. Bir işletmecinin, tesislerini modernize
etmesi zor olabilir. İşletmeler çıkan mali portrenin altından kalkamayacak
durumdaysa bir araya gelerek ortaklık kurabilir" dedi.
Projelere
yüzde 50 hibe desteği
Tarımsal
ve Kırsal Kalkınmaya Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar Koordinatörü Metin
Şehitoğlu da et işleme sanayi, mezbaha ve kombina sayısı bakımından Türkiye’nin
önde gelen illerinden biri olan Afyonkarahisar’da 55 et işleme tesisi, 33
kesimhane ve kombina bulunduğunu ifade etti.
Bu
tesislerde çevre illerden gelen hayvanların da kesildiğini anlatan Şehitoğlu,
geçen yıl tesislerde 43 bin 116 büyükbaş, 9 bin 307 küçükbaş hayvan kesildiğini
ve 10 bin 910 ton karkas et üretildiğini bildirdi.
Şehitoğlu,
yönetmelik koşullarını yerine getirecek işletmelere önemli destekler
sağlandığını dile getirerek, ”Kırmızı et ve kanatlı eti kesimhaneleri ve işleme
tesislerine, proje ve plan hazırlama, inşaat ve makine ekipman yatırımları gibi
hizmetlerde yüzde 50’ye kadar hibe desteği sağlanıyor” diye konuştu.
Destekten
yararlanmak isteyen işletme sahiplerinin, kendilerine başvurarak koşullar
hakkında bilgi sahibi olabileceğini kaydeden Şehitoğlu, işletmelerin koşullara
uygun şekilde devamlılığının sağlanmasını amaçladıklarını sözlerine
ekledi.
|
29 Aralık 2012 Cumartesi
31 Aralık tarihine kadar düzenleme yapılmayan ya da haklarında proje sunulmayan kesimhane ve et işleme tesisleri kapatılacak
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder