14 Aralık 2012 Cuma

Genç girişimcilere yeni iş kapıları




İnternet, müzik endüstrisinde oyunun kurallarını değiştirdikten sonra şimdi kitap yayıncılığında taşları yerinden oynatıyor. Elektronik ticaretin yeni yöntemleri, bazı büyük şirketlerin işine gelmiyor ama genç girişimciler için yeni iş kapıları açıyor. İnternet aracılığı ile yapılan mal ve hizmet satışı giderek çeşitleniyor ve yaygınlaşıyor.
Orta ve ileri yaştaki kişiler bir ürün satın alırken beş duyularını kullanmak, yakından görmek, dokunmak ve koklamak istiyor. Bu kuşak gazete okurken kağıt hışırtısından, giysi alırken kumaşa dokunmaktan kolay kolay vazgeçemiyor.
Bugün üç-dört yaşlarından itibaren internet dünyasına adım atan yeni kuşaklar internet aracılığı ile ticarete daha sıcak bakacak. Bu süreçte halen alıcıya epey yüksek görünen kargo ücretleri de online ticaret yaygınlaştıkça gerileyecek. Gönderilen ürünün tanıtılandan farklı ve daha kalitesiz olması gibi sakıncalar, bu konuda çıkarılacak yeni mevzuatla azalacak.

Uzun kuyruk avantajı

İnternetle yapılan ticarette işyerinin bulunduğu yer ile ilgili sınırlamalar etkisini kaybediyor. Örneğin 8 bin nüfuslu bir ilçede yalnız düğme satan bir mağaza yeterli alıcı bulamıyor. Ancak internet sitesi ile satış yapıldığında bir ilde veya bölgede yüzlerce çeşit düğmeyi satışa sunmak mümkün oluyor. Dağıtım ve ulaştırma sorunları çözüldüğünde işyeri kirası, depo masrafı gibi maliyet kalemleri hızla azalıyor.
ABD’li yazar Chris Anderson’ın uzun kuyruk (long tail) diye adlandırdığı bu iş ve kazanç avantajı özet olarak şöyle açıklanıyor: “Onlarca mağazaya sığmayacak ürünler, internet ile satışta tek bir sitede satışa sunulabiliyor. Böylece daha önce az satar diye bilenen ürünler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Az satan ürünlerden elde edilen gelir bazen dönemin moda ürünlerinden elde edilen geliri aşabiliyor. Kitlesel pazar, yeni teknolojiler sayesinde sayısız nişlere ve segmentiere bölündüğünde girişimcilere de çok sayıda yeni iş alanları açılıyor.”
İnternetin sunduğu sonsuz iş imkânlarının çeşitliliğini aşağıdaki iki örnek çok güzel gösteriyor: Yüzlerce sahafın işbirliği yapmasıyla kurulan Nadir Kitap sitesi, 25 kilometre raf uzunluğu gerektiren 1 milyon 330 bin kitabın bulunduğu bir sanal katalogla okurlarına hizmet veriyor.
Cem ve Deniz Durul adlı iki kardeşin kurduğu halı saha sitesinin ise zamanla 14 ilde 15 bin halı sahanın yer aldığı ve 66 bin üyesi bulunan kazanç getiren bir işe dönüşmesi de girişimcilerin hayatın her alanında iş yapabileceğini gösteriyor.

Yeni kuşak girişimcilere öneriler

Aşağıdaki öneriler, internetin sağladığı imkânlardan yararlanarak bir iş kurmak [1] isteyenlere yararlı olabilir:
  • Ortamı gözlemle, trendleri izle: Bir toplumsal çevreyi dikkatle gözlemleyip, yeni trend ve modaları izlediğinizde yeni iş fikirlerine ulaşmak kolaylaşır. İş fikirlerini kuluçkaya yatırarak zihninizde geliştirdiğiniz girişimcilikte ilk adımı atmış olursunuz.
  • Talebe değil, ihtiyaca bak: Mevcut talebi karşılamak için iş kurduğunuzda çoğunlukla suyun başının çoktan tutulduğunu görürsünüz. Değişen toplumun ve hayat tarzlarının ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçları karşıladığınızda işiniz hızla büyüyebilir.
  • ilk olmaya gayret et: Ağ ekonomisinde bir işi ilk defa yapmanın önemli olduğunu unutmayın. Ağdaki kişi sayısı arttıkça bağlantılar geometrik hızla arttığı için, arkadan gelip de yetişmek çok zordur.
  • Çeşit ve fiyat avantajı sağla: İnternet aracılığı ile ticarette başarılı olmak için geleneksel satış yöntemlerine göre daha fazla mal ve hizmeti daha hesaplı fiyatlarla sunmaya gayret edin.
  • Geliştir, fark yarat: Herkesin bir Steve Jobs gibi bir girişimcilik [2] dehası olamayacağını dikkate alın. Başarılı olmuş örnekleri yerel talebe göre geliştirerek ve fark yaratarak da, kazanç sağlayacak bir müşteri kitlesi edinebilirsiniz.
  • Sosyal medyadan yararlan: iş modelinizi facebook, twitter ve benzeri sosyal medya [3] ile bütünleştirerek daha fazla tüketici ile daha yoğun bağlantılar kurun.
  • İşin kurallarını unutma: İnternet girişimciliği yeni bir iş alanı olsa da, maliyet hesaplarının, reklam ve tanıtım ilkelerinin ve tüketiciye odaklanmanın eskiden olduğu gibi bugün de geçerli olduğunu unutmayın.
Kaynak: Para Dergisi

Article printed from kobidestek.org: http://kobidestek.org
URL to article: http://kobidestek.org/genc-girisimcilere-yeni-is-kapilari
URLs in this post:
[1] iş kurmak: http://kobidestek.org/konu/is-kurmak/
[2] girişimcilik: http://kobidestek.org/girisimcilik/
[3] sosyal medya: http://kobidestek.org/konu/sosyal-medya/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder