13 Nisan 2012 Cuma

Gerçekten mükemmel bir organizasyondu

3 kıta İzmir'de buluştu
İzmir Ticaret Odası ve Marmara Grubu Vakfı işbirliğiyle '3 Kıta 1 Deniz: İzmir Buluşması'na 38 ülkeden 4 cumhurbaşkanı 9 eski cumhurbaşkanı, 1 başbakan, 18 bakan, 17 milletvekili katıldı





SİNAN DOĞAN

15. Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamında İzmir Ticaret Odası ile Marmara Grubu Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "3 Kıta 1 Deniz: İzmir Buluşması", Swissotel Grand Efes'te yapıldı. Buluşmaya 38 ülkeden 4 Cumhurbaşkanı, 9 eski cumhurbaşkanı, 2 cumhurbaşkanı yardımcısı, 1 başbakan, 3 başbakan yardımcısı, 18 bakan, 17 milletvekili ve 245 davetli katıldı. Zirvede alınan kararlar bugün yayınlanacak "sonuç bildirgesiyle" kamuoyuna duyurulacak.

ŞİMŞEK: DURMAK YOK
Konuk devlet adamlarına seslenen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 75 milyon nüfusunun 2050'de 100 milyona, 772 milyar dolar olan Gayri Safi Milli Hasılası'nın 5.2 trilyon dolara çıkacağını söyledi. Türkiye'nin milli gelirde dünyada 16. sırada yer aldığına dikkat çeken Şimşek, 2050'de dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinden bazılarını geride bırakacaklarını açıkladı. Şimşek, "Durmak yok yola devam" dedi.
Dünyanın en büyük küresel krizinin geride kaldığını ancak ülkelerin toparlanmasının kolay olmayacağını belirten Şimşek, gelişmiş ülkelerin borç sorununun büyümeyi sınırlayacağını açıkladı. Son 30 yılda gelir dağılımının bozulduğunu kaydeden Şimşek, "En zengin ile en fakir arasındaki fark 9 kat. İşbirliği ve dayanışma içinde olmazsak, değişen güç dengeleri içinde dünya maalesef çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir. Uluslararası terörizmden küresel finans sıkıntısına, küresel ısınmadan temiz suya kadar bir çok konuda birlikte çalışmamız lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE ÇOK ŞANSLI
Türkiye'nin küresel krizden çok hızlı çıktığını belirten Şimşek, "Rekor düzeyde istihdam yarattık. Türkiye hakikaten şanslı. İşsizliği ve yoksulluğu azalttık. Evimizi düzene soktuk. Bütçe açığını düşürdük. Kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 40'ın altına geriledi. Bankacılık sektörü hiç desteğe ihtiyaç duymadan karlı şekilde güçlü sermaye yapısı ile faaliyet göstermeye devam etti. Verimlilik ve istihdam artışıyla büyüyeceğiz. Bütün bunlar için reform, eğitime yatırım, rekabet gücü artışı gerekiyor. Türkiye'nin tasarruf oranı ve rekabet gücü düşük. Enerjide dışa bağımlıyız. Bu bizim için ciddi ayak bağı. Biz eğitim, sağlık, ar-ge, finansal derinleşme, altyapı, enerjiye ciddi önem veriyoruz. Eğitime ayırdığımız bütçe payını 5 kat artırdık" diye konuştu.
Yeni teşvik sistemi ile yatırımcılar için muazzam bir destek sunduklarını dile getiren Şimşek, "Türkiye'nin neresinde yatırım yaparsanız, neredeyse vergi yok. Türkiye'nin doğusu, güneydoğusu Türkiye'nin Çin'i olmaya aday" dedi.

'Yaz Davos'u düzenleyelim
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konuk ülkelerden İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için destek istedi. Demirtaş, İzmir'in Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'nin işaret noktası olduğunu belirtti. Liderlere seslenen Demirtaş, "Biz sizi İzmir'e gelmiş kabul etmiyoruz. İzmir iş ve tatil için bir cennettir. Sizleri, dünya çapındaki lider ve ekonomistleri burada toplayalım. Bir ekonomik forum yapalım. Davos kış koşullarında yapılıyor. Herkes kürk yakalı montlarla görüntü veriyor. Biz yaz Davos'u yapalım. Ben bugün (Cuma) bir toplantı vesilesi ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gideceğim. Yaz Davos'unun 2012'nin ağustos veya eylülünde düzenlenmesini isteyeceğim. Başbakanımızın da desteği önemli. Maliye Bakanımız da bize yardımcı olursa mutlu oluruz. Çeşme'de kravatsız, belki terliklerle bir toplantı düzenleriz" dedi.

GELİR ADALETSİZLİĞİ
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, dünyadaki gelir adaletsizliğin açlık, yoksulluk yarattığını söyledi. Özpoyraz, bu sorunun sadece yoksulların değil zengin ülkelerin de sorunu haline gelmeye başladığını söyledi.
Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, zirveye verdiği destek nedeniyle Demirtaş ve Özpoyraz'a teşekkür etti. İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, konuk devlet adamlarından EXPO 2020 için destek istedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, aynı duyguları paylaşan insanların anlaştığını belirterek, "Aynı duyguları paylaşmak için daha çok biraraya gelelim" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından cumhurbaşkanlarının katıldığı 'Açlık, Yoksulluk ve İşsizlik' toplantısı düzenlendi. Toplantıda ülkeler arasındaki gelir adaletsizliğinin azaltılması ve gelişmekte olan ülkelerin zenginleşmesi için işbirliğinin artırılması, savunma harcamalarının azaltılması gerektiğini vurguladı.

HANGİ LİDERLER KATILDI?
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Karadağ Cumhurbaşkanı Flip Vujanovic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorje Ivanov Bulgaristan 2. Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Bulgaristan 3. Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, Estonya 3. Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel, Kosova 1. Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Moğolistan 1. Cumhurbaşkanı Natsagiin Bagabandi, Moğolistan 2. Cumhurbaşkanı Punsalmaagin Ochirbat,Nijerya 12. Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo. Romanya 2. Cumhurbaşkanı Ion Ilicescu, Romanya 3. Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu. Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Niksic, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanoğlu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Vitaliy Kürkçü, Kosova Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari Lila,Makedonya Başbakan Yardımcısı Abduhakim Ademi, Karadağ Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic. Azerbaycan Devlet Bakanı Nazım İbrahimov, Azerbaycan Eğitim Bakanı Misir Mardanov, Afganistan Ekonomi Bakanı Sherzai Mohd Yusuf, Bosna Hersek Federal Enerji Bakanı Erdal Trhulj, Bosna Hersek İletişim Bakanı Damir Hadziç,Bosna Hersek Federal Eğitim Bakanı Damir Masiç, Bosna Hersek Federal Finans Bakanı Ante Krajina, İran Ekonomi Bakanı Dr. Mohammed Reza Farzin, Irak Planlama Bakanı Ali Yusuf Şükrü, Kırgızistan Ekonomi Bakanı Temir Sariev, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Moritanya Kalkınma Bakanı Dr. Sidi Ould Bebha Ould Tah,Sudan Devlet Bakanı Mohtar Abdül Karim Adam, Türkmenistan Finans Bakanı Durdylyyev Durdyly, Ürdün Bayındırlık Bakanı Yahya Kıspi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder