13 Mayıs 2015 Çarşamba

Franchising Nedir?

1-Franchising Nedir?
Franchising bir işletme sisteminin ürünlerinin ve hizmetlerinin sunulduğu bir ekonomik paylaşım türüdür. Franchising sisteminde En az iki kişi (firma,şirket)vardır:
(1) Franchisor (franchise-veren) üretim, işletme ve pazarlama sistemine, ticari isme ve tescilli bir ticari markaya sahip olan herhangi bir işletme sahibidir. –
(2) Franchisee (franchise-alan) bu olanaktan yararlanan, bunun karşılığında franchisor’a belirlenen bir ücret ödeyen kişi.
2. Franchising sisteminin başarılı olmak için şansı daha mı yüksek?
Uzmanlar her 100 Franchise işletmesinin sadece 5’inin başarısız olduğunu,bağımsız işletmelerin ise,% 65’inin 5 yıl içerisinde kapandığını belirtiyorlar.
3. Para kaybetmeyeceğimden nasıl emin olabilirim?
Hiç kimse para kaybetmeyeceğinden emin olamaz.
Franchisor tarafından kazanç ve başanlı olma yollarını gösteren, açıklayan her türlü araştırma,teknik analiz ve diğer firma bilgileri sizin riskinizi azaltır.
Kazancınız  ve başarı oranınız sizin çalışma kapasitenizle doğru orantılıdır.
4. Bir franchisee sahibi olmanın sakıncaları var mıdır?
Eğer her türlü kararı tek başınıza almayı seviyorsanız  franchising sistemi sizin için doğru bir seçim olmayabilir. Bir franchisee olarak, her zaman denetime ve işbirliğine açık ve de hazır olmalısınız. Her işletme plan ve yoğun çalışma temposu ile başarılı olabilir.
5.Dürüstlük ve Açıklık İlkeleri nelerdir?
Her İki Tarafın Sürekli Yükümlülükleri:
Her 2 tarafta Dürüstlük İlkelerini işe başlamadan önce oturtmalı ve bu şekilde devam etmeli
Franchisor anlaşmasının her ihlalinde Bireysel Franchisee'sini yazılı olarak ikaz etmeli ve kusurun giderilmesi için makul süre tanımalıdır.
Taraflar şikayet,dilek ve anlaşmazlıklarını samimiyet ve iyi niyet ile; doğrudan temas ve müzakere ile çözmelidir.

6-Franchising sisteminin avantajları nelerdir?
Franchising sisteminin çok önemli avantajları bulunmaktadır:
blue-ball.gif (523 Byte)Piyasada tanınmış ve yerleşmiş bir firmanın ismi ile işe başlamak, yatırımcı için sıfırdan başlamaktan daha kolay ve avantajlı olmaktadır.
blue-ball.gif (523 Byte)Franchisor, marka, işletme ve isim hakkı yanında franchisee'ye, eğitim, reklam,tanıtım, malzeme, promosyon gibi konularda da destek sağlamaktadır.
blue-ball.gif (523 Byte)Dünya piyasalarındaki yoğun rekabet gözönüne alındığında, bu sistem ile yatırım yapmak, yatırımcılar için daha kolay ve risksiz olmaktadır.
blue-ball.gif (523 Byte)Franchisee tanınmış bir marka, isim ya da işletme hakkını alırken, ek olarak ulusal ve uluslararası bir standardı da elde etmektedir.
blue-ball.gif (523 Byte)Ülke ekonomisi açısından franchising sisteminin avantajı, sistem sayesinde ülkeye yeni ürün ve hizmetler yanında yeni teknolojiler ve iş organizasyonlarının gelmesidir.
blue-ball.gif (523 Byte)Yatırımcı franchısor'un şöhretinden yararlanmakta, böylece avantaj elde etmektedir.
blue-ball.gif (523 Byte)Yeni iş alanlarının açılması, istihdam alanlarının yaratılması sonucunu doğurmaktadır. Bu da ülke ekonomisi için önemli bir avantaj olmaktadır.
Muzaffer DÖNMEZ
Franchise Koordinatörü
Pizza Tomato



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder