23 Kasım 2012 Cuma

Türk İş Dünyasının En Prestijli Ödülleri Sahiplerini Buldu




20. Ulusal Kalite Başarı Ödüllerini İşletmelerde; BOYTAŞ, İSTİKBAL ve PETKİM, Kamu’da; Şanlıurfa ve Tarsus Belediyeleri kazandı.

 Bu yıl 20’incisi düzenlenen ‘Ulusal Kalite Ödül Töreni’nde Büyük Ölçekli İşletmeler Kategorisi’nde Petkim Petrokimya, Büyük Ölçekli İşletmelerin Operasyonel Birim Kategorisi’nde Boytaş ve İstikbal, Kamu Yönetimi ve Hizmetleri Kategorisi’nde ise Şanlıurfa Belediyesi ve Tarsus Belediyesi Ulusal Kalite Başarı Ödülleri’nin sahibi oldular.

Türk iş dünyasının en prestijli ödülleri 21 Kasım’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Ulusal Kalite Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu. Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen ‘Ulusal Kalite Ödülü Töreni’nde Büyük Ölçekli İşletmeler Kategorisi’nde Petkim Petrokimya, Büyük Ölçekli İşletmelerin Operasyonel Birim Kategorisi’nde Boytaş ve İstikbal, Kamu Yönetimi ve Hizmetleri Kategorisi’nde ise Şanlıurfa Belediyesi ve Tarsus Belediyesi Ulusal Kalite Başarı Ödülleri’ni kazandılar.

10 Şubat – 13 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen ödül sürecinde 5’i işletme 5’i ise kamu kurumu olmak üzere 10 başvurunun yapıldığı Ulusal Kalite Ödülü’nde 9 katılımcı finale kaldı. 108 değerlendiricinin özverili çalışmaları neticesinde sonuca ulaşılan Ulusal Kalite Ödülü’nde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin başkanlığında 7 jüri üyesi görev aldı. Ulusal Kalite Ödülleri’nin, kalite alanındaki Türkiye’nin en büyük ve itibarlı kalite etkinliği olduğunu belirten Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Durman işletme ve kamu kurumları başvurularının birlikte değerlendirildiğini ve değerlendirmede referans alınan EFQM Mükemmellik Modeli’ndeki tanım ve kavramların güncellendiğini ve günümüzün eğilimleri ile daha da güçlendirildiğini ifade etti. Ayrıca Mükemmellik Modeli’nin 2010 sürümünün kurumların beklentilerini daha yüksek oranda karşıladığını ve çalışmalarına daha fazla katma değer sağladığını belirten Prof. Dr. Mehmet Durman, “Türkiye’de kalite kültürünün artmasında ve toplam kalite yönetim felsefesinin yaygınlaşmasında Ulusal Kalite Ödülleri önemli rol oynamakta. Ulusal Kalite Ödülü’nü almak için 20 yıl içerisinde 246 kuruluş başvurmuş ve bu yıla kadar 40 Başarı, 27 Büyük, 5 Mükemmellikte Süreklilik ödülü olmak üzere toplam 72 ödül verildi” dedi

Türkiye’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların, 1996 yılından itibaren Avrupa’nın kurumsal mükemmellik konusunda en saygın ödülü olan “EFQM Mükemmellik Ödülü” sürecinde de büyük başarı gösterdiklerini bildiren Prof. Dr. Mehmet Durman, “Bugüne kadar 8’i Büyük Ödül ve 12’si Başarı Ödülü olmak üzere toplam 20 kurum ve kuruluşumuz EFQM Mükemmellik Ödülü kazanmış ve Avrupa’daki örnek başarıları ile hepimiz için gurur kaynağı oldu” dedi

Ödül Süreci

Başvuran kuruluşların başvuru dosyaları Haziran-Eylül 2012 döneminde değerlendirme ekipleri tarafından incelenmiş, değerlendirme sonuçları Kalite Ödülü Yürütme Kurulu’na sunuldu. Kalite Ödülü Yürütme Kurulu yaptığı inceleme sonunda, başvuranlar arasından finalist olan kurum ve kuruluşlara saha ziyaretleri yapılmasına karar verildi.

Değerlendirme ekiplerinin Eylül - Ekim aylarında yaptıkları saha ziyaretlerinde, EFQM Mükemmellik Modeli ve RADAR kriterlerinin 2010 sürümü referans alınmış olup değerlendirme sonuçları puanlanarak rapor haline getirildi.

Akademisyenler ve Mükemmellik Modeli’ni uygulayan kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerden oluşan Ulusal Kalite Ödülü Jürisi, 13 Kasım 2012 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde toplanarak değerlendirme sonuçlarını incelemiş ve ödül verilecek kuruluşları belirlendi.


KalDer

Merkezi İstanbul’da bulunan KalDer, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir’de kurduğu şubeler ile kalite bilincinin yurt çapında yayılmasına öncülük ediyor. 1998 yılında Ulusal Kalite Hareketini başlatan KalDer, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM)’ nın Ulusal İşbirliği Ortağı, 2006 yılından itibaren ise Amerika Kalite Derneği (ASQ) ile işbirliğini başlattı ve aynı zamanda Orta Doğu Kalite Organizasyonu’nun (MEQA) kurucu üyesi oldu. KalDer’in ana faaliyetleri arasında Ulusal Kalite Ödülü, kalite ve yönetim alanındaki eğitimleri, Kalite Kongresi ve Kamu Kalite Sempozyumu, Kıyaslama çalışmaları ve Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi çalışması sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder