12 Mart 2015 Perşembe

STRESLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?



Günümüzde büyük-küçük stres altında olmayan kimse yok. Uzmanlar stresin getirdiği hastalıkların gün geçtikçe arttığını her fırsatta söylüyorlar. Stresin başlıca nedenlerinden biri iş ve işle ilgili problemlerdir. İnsanlar genellikle çok fazla ve uzun saatler çalışıyorlar, ancak stres okullarda veya üniversitelerde okuyanlarda veya zor şartlarda olanlarda görülüyor.
Ekonomik sıkıntılarda stresin başlıca sebeplerinden.

PEKİ,STRESLE NASIL BAŞA ÇIKILABİLİR?
1. Konuşacak birini bulmak önemlidir. Şayet belirtiler kötü ise, bir doktordan, sağlık uzmanından veya başka bir danışmandan mümkün olduğunca çabuk yardım görmelisiniz. Ancak kendiniz için yine kendinizin yapabileceği çok şey vardır.
2. Size problem olarak görünen şeylerin bir listesini yaparsanız, olayı daha açık olarak görmenize ve anlamanıza yardımcı olacaktır.
3. Yapmanız gerekenden fazlasını mı üstleniyorsunuz? Belki de olayların kendisi değil de sizin olaylara tepkileriniz problemdir.
4. Mümkünse bir arkadaşınızla oturun ve dertleşin. Çalışma hayatında veya gerçek hayatta nelerin strese neden olduğunu bulun. Konuşurken bile rahatlayabilirsiniz. Ancak,bunu yaparkende anlattıklarınızın yarın size karşı silah olarak kullanılabileceğini unutmayın ve konuşacağınız kişiyi buna göre seçin.Yeni bir stres kaynağına sahip olmayın.
5. Düşünün. İş hayatınızda, hayatınızda almak zorunda olmadığınız sorumluluklarınız var mı?
6. Bazen,her şeyi arkanızda bırakıp gitmek sorunların en hızlı çözümünü de beraberinde getirebilir.
7. Stresle baş edebilmenin iyi bir yolunu bulabilir misiniz? Belki de göründüğü kadar önemli şeyler değildirler.
8. Rahatlamanın yollarını ve başka şeyler düşünmeyi öğrenin.Bazen kısa bir yürüyüş,hafif bir müzik,bir bardak içki,kitap okumak,hatta oyun oynayan çocukları seyretmek bile geçici de olsa sizi stresten kurtarır.




İŞ KONUSUNDA  ÖĞÜTLER
Güne başlarken, o gün yapmayı planladığınız her şeyi bir kağida yazın. "Yapılacaklar" listesi yapın.
Listeyi ÖNEM SIRASINA göre yapın.
1. "1.derece" bugün yapılmalı.
2. "2.derece" yarına kadar kalabilir.
3. "3.derece" birkaç gün kadar bekleyebilir.
4. "4.derece" gerçekten lüzumlu mu? Gerekli mi?
Sonra görevleri listeye göre yerine getirmeğe çalış.
"1.derece" görevi derhal yerine getirilmelidir.
Günün sonunda yapılamayan işler için endişe duymayın. Bunları ertesi günün listesine yazın. Belki de değişik bir önem sırası uygularsınız ve bunları bir sonraki güne kadar unutun!
Unutmayın, mükemmel değilsiniz. Hatalar yapabilirsiniz. Ekstra çalışmaya nazik bir biçimde "Hayır" demeyi öğrenin. Mutlaka yemek saati ayırın, sessiz bir yemek arası çok faydalı olabilir. Son dakikaya hiçbir şeyi bırakmayın. Randevularınız için, seyahatleriniz için zaman bırakın. Kendinizi daima zora yönlendirmeyin. Hiç kimse süper adam veya süper kadın değildir.
 Her zaman başkalarının sizden beklediklerini ve hatta kendinizden beklediklerinizi yapamazsınız, sadece kendi bildiğiniz iyileri yapın.
Evinizde dinlenmeyi, gevşemeyi öğrenin. Zevk aldığınız (haz duyduğunuz) şeyleri yapın. Diğer rahatlatıcı şeylere veya hobilerinize zaman ayırın. Boş günleriniz olsun. (İzin günleri) ve tamamen farklı bir yere gidin. Bol bol egzersiz yapın. İş yerinde hep oturuyorsanız, kan dolaşımınızı ayarlayın. Ölçülü ve sağlıklı besinler alın, meyve , yeşil sebze , lif gibi. Başkalarına yardımcı olun. Bu sizin problemlerinizi aza indirgeyebilir.
İş yerinde ve aile içinde başkalarına karşı fazla alıngan olmayın. Sert duygular beslemeyin. Bunun size zararı olur. Sizi yıpratır ve ekstra strese neden olur. Onları çabucak affedecek yollar bulun.
Babanın oğula dediği gibi: "Hayatın bir mücadele olduğunu anlar ve kabul edersen, her şey daha kolay olur." Bazı şeyleri değiştiremezsiniz. Onlarla yaşamayı öğrenmek, mücadele etmek büyümek ve olgunlaşmaktır.

Ev de de bunu uygulamaya çalışın.Evliliğiniz kötü mü gidiyor?Gerekirse sonlandırın.
Unutmayın, çevrenize faydalı olabilmenizin tek yolu öncelikle sizin sağlıklı olmanızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder