http://www.egehabercisi.com/makale/muzaffer-donmez/turkiye-ve-dunya-da-gecen-hafta/195.html
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin yoğun gündeminde,
-Çözüm Süreci’nde taraflar arasında hızlanan görüşmeler;
- Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’da yapılan Başkanlık seçimleri;
- Milletvekilliği aday adaylığı için görevinden istifa eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan; --2,50 TL’nin üzerine çıkan dolar;
-Kadına yönelik şiddetin ülkemizdeki son kurbanı Özgecan Aslan;
-ABD’de öldürülen 3 Müslüman üniversite öğrencisi ve sonrasında yaşanan gelişmeler - Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörlüğü’ne Fatih Birol’un seçilmesi başlıkları vardı.
-Ayrıca haftanın ekonomiye ilişkin öne çıkan haberi, İstanbul’da 8-10 Şubat 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı oldu. Küresel finansal sistemin ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) reformu ile vergi kaçakçılığıyla mücadele, toplantının önemli gündem maddelerini oluşturdu. G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı sürerken, 9 Şubat 2015 tarihinde, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen “Türkiye Başkanlığında G-20 Gündemi” konulu konferansta, B-20 Türkiye Dönem Başkanı, aynı zamanda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, G-20 kapsamında ele alınan küresel sorunların ancak küresel ölçekte koordinasyonla üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi.
-Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın 11-12 Şubat 2015 tarihlerinde Brüksel’e gerçekleştirdiği ziyaret vardı. AB Bakanı Bozkır Brüksel temasları sırasında TTYO müzakerelerinin Türkiye’yi de kapsaması gerektiğini vurgularken, üyelik müzakereleri sürecine ilişkin birçok Avrupa Komisyonu Üyesi ile resmi temasta bulundu.
-Şubat ayının ikinci haftasında Avrupa’nın gündeminde yine terörle mücadele başlığı ön plandaydı. Terörle mücadelede kararlı adımlar atan AB, IŞİD’in yarattığı tehdidi bertaraf etmek ve Suriye ve Irak krizinden etkilenen mültecilere destek olmak amacıyla kapsamlı bir strateji belirledi. 9 Şubat 2015 tarihinde yapılan AB Dış İlişkiler Konsey Toplantısı’nda da terörle mücadelede AB’nin dış politika öncelikleri doğrultusunda alınacak önlemler masaya yatırıldı.
AB düzeyinde terörle mücadele kapsamında atılan kararlı adımlarla birlikte, Avrupa’da terör tehdidinin varlığı, bu kez Danimarka’da yaşanan terör saldırısı ile gündeme geldi. Danimarka’da Charlie Hebdo saldırısı ile ilgili gerçekleştirilen bir toplantıya yönelik saldırıda, bir kişi yaşamını yitirdi. Aynı saldırganın daha sonra Kopenhag Sinagogu yakınında gerçekleştirdiği saldırı neticesinde 3 kişi yaralanırken, saldırgan polis tarafından vurularak etkisiz hale getirildi.
-Geçtiğimiz haftanın AB gündeminde ön planda olan en önemli gelişme ise, Ukrayna krizine çözüm bulmak amacıyla yapılan görüşme ve toplantılardı. Bu kapsamda ilk görüşme Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama arasında Washington DC’de gerçekleştirildi. 9 Şubat 2015 tarihinde gerçekleşen görüşmenin ardından, Ukrayna krizine çözüm bulma çabaları kapsamında, 11 Şubat 2015 tarihinde Rusya, Almanya, Ukrayna ve Fransa liderlerinin bir araya geldi. 15 saatten fazla süren Dörtlü Zirve’nin sonunda, Ukrayna’nın doğusunda ateşkesin sağlanması konusunda uzlaşma sağlandı. Ukrayna, Rusya, AGİT ve ayrılıkçıların temsilcilerinin imzaladığı 13 maddelik anlaşma uyarınca, 15 Şubat 2015 tarihinden itibaren taraflar ateşkes hükümlerine uyacaklarını taahhüt etti.
Ukrayna krizine ilişkin Dörtlü Zirve ve Zirve sonucundan çıkan ateşkesin hemen ardından 12 Şubat 2015 günü Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nin gündemine de Ukrayna damgasını vurdu. Ukrayna krizi dışında, terörle mücadele ve Ekonomik ve Parasal Birlik gündemiyle toplanan liderler, önemli kararlara imza attı. İç güvenlikte daha fazla işbirliği kararı alan AB liderleri, Schengen sınır kontrollerini sıkılaştırması, AB çapında ortak bir PNR uygulamasının oluşturulmasına hız verilmesi, terörün finansmanı ve kara para aklama ile daha etkin mücadele edilmesi, terörle mücadele kapsamında bilgi paylaşımı ile uluslararası işbirliğinin artırılması gibi pek çok önemli karar aldı.
-Şubat ayının ikinci haftasında AB gündeminde yer bulan bir diğer önemli gündem maddesi ise Yunanistan’da güvenoyu alan yeni hükümetin ilk kez katıldığı Eurogroup toplantısıydı. Yunanistan’ın süresi dolacak olan kurtarma programı ve borç geri ödemesi konusunda bir anlaşmaya varamayan AB Maliye Bakanları, çalışmalarını 16 Şubat 2015 tarihinde yapılacak olan Eurogroup toplantısında sürdürecek.
-Geçtiğimiz hafta Eurostat tarafından açıklanan son veriler Avro Alanı’nda ekonomide 2014 yılında 0,9; yılın son çeyreğinde ise 0,3 büyüme kaydedildiğini ortaya koydu. Ekonomik krizden en çok etkilenen İspanya, 2014 yılında yüzde 2 büyüme ile Avro Alanı’nda yer alan ve en yüksek büyüme performansı gösteren ülke oldu.
Bizim Genel Seçimlere ve Aday Adaylarına kilitlenmeye başladığımız bu tarihlerde Dünya hızla dönmeye devam ediyor(her ne kadar döndüğüne inanmayanlar olsa da).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder