24 Aralık 2012 Pazartesi

Adı TTNET, soyadı ARIZA







BURAK TAŞÇI - BORSAGUNDEM.COM - ÖZELbtasci@borsagundem.com / twitter.com/buraktasci
TTNET gelişen teknolojiye ayak uydurmak için altyapısını yenilemeye çalışıyor. Bakır kabloları söküp yerine fiberoptik kablo döşemeleri devam ediyor. Fiberoptik kablolar döşenirken de varolan bakır kabloların akıbetinin ise ne olduğu bilinmiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e fiberoptik kablolar döşendiği için sökülen bakır kabloları sordu. Henüz Bakan Şimşek'ten ya da Türk Telekom'dan bakır kabloların akıbeti ile ilgili bir açıklama gelmedi. Bakır kilosu 12 TL'den alıcı buluyor.
KAFALARINA GÖRE MONTAJ
Fiberoptik kablolar sokaklar kazılarak delik deşik edilip döşendikten sonra binalara fiberoptik kutu konuyor. Fiberoptik kutuyu koyan Türk Telekom yetkilileri ise apartman yönetimi onayı almadan binada kendi uygun gördükleri yere fiberoptik kutuyu montajlıyorlar. Genelde telefon kablolarının yakın olduğu yere montaj yapan Türk Telekom ekipleri, hiçbir estetik kaygıda bulunmuyorlar. Bunun nedeni ise ekstradan fazla kablo çekmemek.
FAN SESİ RAHATSIZ EDİYOR
Fiberoptik kutu kurulduktan sonra içindeki soğutucu fanın sesi apartman girişininde ya da nereye kurulduysa uğulduyor. Bu da konulduğu kısımda oturan apartman sakinlerini rahatsız edebiliyor.
SADECE ADI FİBEROPTİK!
Türk  Telekom ekipleri diğer servis sağlayıcılar gibi kapıya kadar fiberoptik kablo çekmiyorlar. Sadece apartmanın girişine konulan kutuya kadar fiber optik geliyor. Superonline ise kapıya kadar fiberoptik kablo çekiyor.
Apartmanın girişindeki fiberoptik kablo kutusundan sonra fiber-bakır dönüştürücü sayesinde eve kadar internet hattınız bakır kabloyla yani eski karadüzen sistemle devam ediliyor. Bu da hız kaybına, internet kalitesinin düşük olmasına neden oluyor. Yani sadece adı fiberoptik oluyor, geri kalan herşey bakır kabloyla yapılıyor.
FİBEROPTİK KABLO İLE BAKIR KABLO ARASINDAKİ FARK
Yüksek oranda veri transferlerinde mesafe önemlidir. Bunun için yüksek frekanslar kullanılması veri kayıplarını önler. Yüksek frekanslar ise bağlantının sağlıklı olmasını sağlar. Fiberoptik kablolarda veri aktarımı için ışık kullanılır. Işık herhangi bir parazitle karşılaşmadığı için yüksek frekansı en kaliteli şekilde iletir. Işığın kalitesi düşmedikçe bağlantı kalitesi yüksek kalır. Ancak Türk Telekom'un kurduğu sistem sadece bina girişine kadar fiberoptik getirdiği için bina içinde bakır kablolar yüksek frekansta parazitlerle karşılaşacak ve internet bağlantılarında kopmalar yaşanacaktır. Bazı kimseler bina içindeki tesisatın mesafesinin kısa olduğu için hızda bir kayıp yaşanmayacağını savunsa da mevcut durumda Türk Telekom'un sürekli arıza veren internet hizmetinin yüksek frekansta bina içindeki bakır kabloların daha da başarısız olacağı görüşünü engelleyemiyor. Çünkü bakır kablolar farklı frekanslardan etkilenir ve sinyal kalitesini düşürürler.  Elektromanyetik alanlar sinyal kalitelerinin en baş düşmanıdır. Bunun yanısıra eski apartmanlardaki yıllanmış tesisat ve yalıtım sinyal kalitesinin düşmesinde en büyük faktör.
KAPIYA KADAR ÜCRET ALINIYOR
Kapıya kadar fiber kablo çekilmesi istenmesi halinde Türk Telekom ek ücret talep ediyor. Eğer yüksek bir binada oturuyorsanız bu da interneti gerçek fiber olarak kullanmak isterseniz cebinizden bir miktar para çıkması anlamına geliyor.
FİBEROPTİK HIZDA ADİL KULLANIM KOTASINA DİKKAT!
TTNET Fibernet 20 Mbps hıza kadar 4-6-12 GB kotalı internet hizmeti ve 20, 50, 100 Mbps'ye kadar 'adil kullanım kotası' olan limitsiz paketlerle internet hizmeti veriyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en büyük nokta Fibernet'in yüksek hız sağlamasından dolayı kotalı paketlerde kotanın çok çabuk dolmasına, limitsiz paketlerde ise 'adil kullanım kotasına' kısa sürede ulaşılması. Limitli paketlerde kota, limitsiz paketlerde  ise adil kullanım kotası aşıldığında internet hızınız fiberoptik kablo da olsa 3 Mbps'ye düşürülüyor. 3 Mbps hız çok ağır olduğu için insanları internet kullanmaktan soğutuyor.
TÜRK TELEKOM YALIN FİBERNET'TEN PARA ALIYOR!Türk Telekom'un Fibernet kampanyasındaki açıklamalarda Yalın Fibernet kullanımlarında şu açıklama dikkat çekiyor: TTNET FİBERNET Paketlerini Yalın FİBERNET paketi olarak almak isteyen müşterilerimize aylık 28 TL (vergiler dahil) Yalın Fiber İnternet erişim ücreti yansıtılır.TTNET Yalın İnternet hizmeti başvurularında, sabit telefon hattı ve internet aboneliği olmayan yeni abonelerden bir defaya mahsus 8 TL devre hazırlama ücreti alınır.
Yani Yalın Fibernet kullanmak sabit telefon hatlı internet kullanmaktan daha pahalı!
TÜRK TELEKOM BAĞLANTI ÜCRETİ ALIYOR
Türk Telekom her zaman olduğu gibi yeni abonelerinden 36 TL bağlantı ücreti adı altında faturaya para yansıtıyor. Bunu tarife değişikliklerinde de ayrı bir ücret olarak yansıtan ve peşin alan Türk Telekom, abone bağlantı ücretini 12 ay eşit taksitle aylık olarak 3 TL faturaya yansıtıyor.
TÜRK TELEKOM TARİFESİ DİĞERLERİNDEN PAHALITürk Telekom'la aynı hizmeti veren, hem de yalın olarak Fiberoptik internet getiren Superonline, Türk Telekom'dan daha uygun fiyatlara internet bağlantısı sağlıyor. Tüm bunların yanısıra Superonline Fiberinternet alanlara özel modem ve numarasını taşıyanlara her ay 300 dakika heryöne bedava konuşma veriliyor. Türk Telekom ise Yalın Fibernet için ayrıca 28 TL para istiyor!
İŞTE TARİFELER:
İşte o fiyatlar:
Türk Telekom'un fiyatları:
Superonline'ın fiyatları:
 İşte estetik olmayan Fibernet Kutusu:


Sayfa Adresi: http://www.borsagundem.com/haber/Adi-TTNET-soyadi-ARIZA/125079

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder