25 Aralık 2012 Salı

İş yerlerine risk analizi yaptırma şartı geldi


İş yerlerine risk analizi yaptırma şartı geldi

Yeni yılın ilk gününde yürürlüğe girecek İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası’na göre, bütün iş yerlerine risk analizi yaptırma şartı getirildi. Bu kapsamda, iş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bunların riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilmesi gerekiyor.
Bu noktada dikkat edilmesi hususlar ise şu şekilde: İş ekipmanı, belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu, kullanılacak iş ekipmanıyla kimyasal madde ve müstahzarların seçimi, iş yerinin tertip ve düzeni, genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.
Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işveren hakkında 3 bin lira para cezası da uygulanacak. Eğer takip eden aylarda da bu yapılmazsa, her bir ay için 4 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak. Cezaların tahakkuku 2013 Ocak ayı itibariyle başlayacak. Bu arada 10 kişiden az çalışanı olup da az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, risk değerlendirmesini işveren de yapabilir. Değerlendirmenin bir rapor halinde iş yerinde muhafaza edilmesi gerekiyor.
Tehlikeli iş yerlerinde hekim zorunluluğu
Bütün iş yerleri, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracak. Fakat işyerindeki çalışan sayısına ve tehlike durumuna göre bazı işverenler sürekli uzman istihdam etmek yerine dışarıdan hizmet alabilecek. Çok tehlikeli iş yerlerinde (A) sınıfı, tehlikelide (B) sınıfı, az tehlikelide (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Ayrıca bütün tehlike sınıflarındaki iş yerleri, iş yeri hekimi istihdam edecek ya da dışarıdan hizmet alacak.
Bin 500 lira para cezası var
50 ve üzeri çalışanı olan ve sanayiden sayılan iş yerlerinde, İSG Yasası’ndan önce de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu vardı. Bu işyerlerinde İSG Yasası’ndan önce çalışmaya başlamış olan ve belgeleri geçerli sayılan bu kişiler, bundan sonra da çalışmaya devam edebilecek. İSG Yasası, işverenlerin dışarıdan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın almalarına olanak tanıyor. Ancak iş yerinde belirlenen çalışma süresi nedeniyle, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda; işveren, iş yeri sağlık ve güvenlik birimi kurmak zorunda. İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda bu yapılmazsa işverene bin 500 lira para cezası var. internethavadis.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder