10 Aralık 2012 Pazartesi

İzmir EXPO 2020’nin 50 milyar dolar kazandırması bekliyor




İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO 2020′nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda, şehre 50 milyar dolarlık yatırım gelmesini beklediklerini söyledi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO 2020′nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda kente gelecek yatırım miktarının 50 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Kıraç, İzmir’in EXPO 2020 adaylığını tanıtım toplantısında, dünyadaki en büyük organizasyonlardan olan EXPO’yu İzmir’e kazandıracaklarına değindi.
EXPO’ya ev sahipliği yapan şehir ve bölgenin, yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline dönüştüğünü ifade eden Kıraç, “30-40 yılda yapılabilecek yatırımların 6-7 sene içerisinde hayata geçirilmesi sağlanmaktadır. EXPO 2020′nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda kente gelecek yatırım miktarının 50 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir” dedi. Yatırımın geri dönüşü konusunda da EXPO’ların en etkili organizasyonların başında geldiğini, 2010′da Şanghay’ın 6 ay süren etkinlik süresince 73 milyon ziyaretçi çektiğini anımsatan Kıraç, İzmir’e gelecek ziyaretçi sayısında da artış beklendiğini belirterek, “Bu, İzmir’in yıllardır arzulanan dönüşümü ve markalaşması için de tarihi bir fırsattır” dedi. Kıraç, İzmir’in Expo 2020 adaylığı için bütün paydaşların işbirliği yaptığını belirterek, “Herkes İzmir için bir oldu.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, ana muhalefet partimiz başta olmak üzere muhalefet partilerimizin çok değerli liderleri, bakanlarımız, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, kısaca tüm ülke İzmir’in EXPO 2020 adaylığına her türlü desteği vermektedir” diye konu [1]ştu. EXPO organizasyonlarının bir diğer önemli özelliğinin de düzenlendiği kente simge eserler bırakması olduğunu dile getiren Kıraç, İzmir’in EXPO 2020 adaylık dosyasının 3 Aralık’ta resmen sunulduğunu belirtti. Bugüne kadar 90 ülke delegesiyle görüştüklerini ve lobi faaliyetlerinde seferberlik halinde olduklarını dile getiren Kıraç, oylama için kritik önem taşıyan ülkelerin en üst seviyede takip edildiğini, TÜSİAD, TOBB, DEİK, TUSKON başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının da süreç için destek olduğunu anlattı. Önümüzdeki yıl düzenlenecek pek çok uluslararası etkinliğin merkezinin İzmir olacağını belirten Kıraç, şunları kaydetti: “4-6 Ocak tarihleri arasında Türkiye’nin dünyanın dört bir yanında görev yapan büyükelçileri İzmir’de toplanacak. TRT’nin düzenlediği Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, 2013 yılında İzmir’de yapılacak. Bu büyük buluşma da İzmir’in adaylık sürecine pozitif anlamda katkı sağlayacaktır. Kalkınma Bakanlığımız 2013 yılında İzmir’de Uluslararası İktisat Kongresi düzenleyecektir. 50′den fazla ülkenin katılması beklenen ve İzmir’in tarihsel misyonuyla örtüşen bu Kongre aynı zamanda EXPO adaylığımız için kendimizi ifade etmek, organizasyon birikimimizi ortaya koymak açsından da ayrı bir fırsat olacaktır.” Vali Kıraç, EXPO 2020 İzmir’in temasının, “Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar / Herkes için Sağlık [2]” olarak belirlendiğini belirterek, şunları kaydetti: “İzmir, EXPO 2020 için Brezilya’dan Sao Paulo, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai, Tayland’dan Ayutaya ve Rusya’dan Ekaterinburg şehirleriyle yarışmaktadır.
Çok zorlu geçecek bu yarış, 2013 yılının Kasım ayında Paris’te yapılacak seçimle son bulacak ve 161 ülke 5 aday şehirden bir tanesini EXPO 2020′yi düzenlemesi için seçecektir. Tecrübemizle ipi göğüsleyeceğimize inanıyoruz” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da çalışmaların büyük bir titizlikle devam ettirildiğini, kazanılması durumunda İzmir’e yatırımların hız kazanacağını anlattı.
Kaynak: Dünya Gazetesi

Article printed from kobidestek.org: http://kobidestek.org
URL to article: http://kobidestek.org/izmir-expo-2020nin-50-milyar-dolar-kazandirmasi-bekliyor
URLs in this post:
[1] konu: http://xogan.com/
[2] Sağlık: http://saglikraporum.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder