5 Ağustos 2012 Pazar

ABD fabrika siparişlerinde beklenmedik düşüş

ABD fabrikalarına verilen siparişler Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düşerek iş ekipmanına olan düşük talebi ve dayanıksız mal talebinde son 3 yılın en büyük düşüşünü işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre siparişlerdeki yüzde 0.5'lik düşüş, bir önceki ayın revize edilmiş yüzde 0.5'lik artışını takip etti. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı ise yüzde 0.5'lik bir artış gösteriyordu. Haziran ayında dayanıklı mallara olan talep yüzde 1.3 tırmanırken, geçtiğimiz hafta açıklanan yüzde 1.6'lık oran revize edilmiş oldu. Bugün ilk defa açıklanan dayanıksız mallara talep oranı Mart 2009'dan beri en büyük düşüşü gerçekleştirerek yüzde 2 geriledi.

Dün satın alım yöneticileri tarafından açıklanan ve imalatın Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösteren rapora göre siparişler, geçtiğimiz ay da düşmüş olabilir. Avrupa'nın borç krizi, zayıflayan bir küresel ekonomi ve şirket yatırımlarının azaldığı dönemin etkilerini hisseden endüstri, ekonomiye daha az bir katkı sağlıyor.

Naroff Economic Advisors başkanı Joel Naroff endüstriyel merkezin, ABD ekonomisini kalkındırmada en zor işleri yaptığını belirterek, "Sektör şimdi biraz yorgun görünüyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan 54 ekonomistin tahminleri yüzde 0.9'luk bir düşüşle yüzde 1.9'luk bir artış arasında değişti. Dayanıksız mallardaki düşüş Mayıs ayındaki yüzde 0.4'lük gerilemeyi takip ederken, petrol ürünlerinden kimyasal ürünler ve gıdaya kadar bir çok ürüne olan talepte düşüş olduğunu gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder