15 Ağustos 2012 Çarşamba

Küresel piyasalarda günün özeti



Küresel piyasalarda bugün açıklanan ABD sanayi üretimi New York bölgesindeki imalat aktivite verileri etkili oldu



-Avrupa hisseleri Fed umuduna tutundu

Avrupa hisseleri, New York bölgesindeki imalat aktivitesi verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından Fed'in ekonomiyi canlandırmak için müdahale edebileceği söylentileriyle, Stoxx Europe 600'ün dün neredeyse son 5 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından çok değişmedi.

Stoxx 600 Endeksi çok değişmeyerek Londra saatiyle 16:30'da 270.56 puan oldu. Avrupa hisseleri, beklenenden daha iyi firma gelirleri ve politika yapıcıların ekonomiyi teşvik etmek için ilave önlem alacağı söylentileriyle son 10 haftayı ralliyle geçirdi. Stoxx 600, dün Alman ekonomisinin beklenenden daha az yavaşladığını gösteren verilerin gelmesiyle tırmanış kaydetti.

-İMKB kazandırdı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, günü önceki gün kapanışına göre 450,94 puanlık yükselişle 64.611,75 puandan kapattı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,70 oranında değer kazanırken, toplam işlem hacmi 1,5 milyar lira oldu.

İMKB 100 Endeksi gün içinde bir ara 63.739,79 puana kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla yükselişe geçerek en yüksek 64.660,76 puanı gördü ve hemen hemen günün en yükseğinden kapanış yaptı.

-Euro "İsviçre MB" söylentisiyle düştü

Euro, İsviçre Merkez Bankası'nın, döviz rezervlerinin geçen ay rekor seviyeye yükselmesinin ardından euroda satışa geçtiği yolundaki spekülasyona bağlı olarak düştü.


Euro sterlin karşısında yüzde 0.5 kadar değer kaybederek 78.25 pense kadar düştükten sonra, Londra saati ile 15:53'te 78.28 pens seviyesine geld. Euro dolar karşısında ise yüzde 0.4 düşerek 1.2276 dolar seviyesine indi. Avrupa ortak para birimi, biri dışında 16 önemli para biriminin tümü karşısında geriledi.

-ABD'de sanayi üretimi arttı

ABD'de sanayi üretimi Temmuz ayında, motorlu araç üretimindeki artış ve rekor sıcaklığa ulaşan hava koşullarından dolayı kamu hizmet ürünlerinin kullanımındaki artışın etkisi ile yükseldi.

Fabrikalar, madenler ve kamu hizmetleri üretimini kapsayan sanayi üretimi geçen ay yüzde 0.6 arttı. Sanayi üretimi, Haziran ayında yüzde 0.4 artıştan yüzde 0.1 artışa revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.5 artması bekleniyordu.

-ABD imalat sanayinden kötü haber

ABD'de New York bölgesinde imalat sanayi Ağustos ayında, son 10 ayda ilk kez daralma gösterdi. Bu durum, ABD fabrikalarının küresel ekonomik yavaşlamanın baskısını hissettiğini işaret ediyor.

New York Fed genel ekonomik endeks, Temmuz ayındaki 7.4 seviyesinden Ağustos ayında eksi 5.9'a geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 7.0 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Empire State Endeksi olarak da adlandırılan ve New York, kuzey New Jersey ve güney Connecticut bölgelerindeki imalat sanayini kapsayan bu verinin sıfır seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

-Mobius Çin hisselerini tavsiye etti

Doktor Kıyamet lakaplı Marc Faber'in Çin konusundaki karamsar tahminlerinin aksine bir başka ünlü yatırımcı Mark Mobius, Çin'in yuan tabanlı hisselerinin orta-uzun vadede "çok iyi" performans göstereceğini ve şimdi de ucuz değerlemelerden ötürü çok iyi fırsat sunduğunu savundu.

Templeton Gelişen Piyasalar Grubu'nun başkanı Mobius, Çinli petrol şirketleri ve tüketici malzemeleri üreticilerinin hisselerine sahip olduğunu söyledi. İlaç üreticilerini "çok pahalı" bulan Mobius, havayolu şirketlerinin de yüksek sermaye zorunluluklarından ötürü zor yatırım olduğunu anlattı.

-JPMorgan Türk tahvilleri için tavsiyesini düşürdü

JPMorgan Chase & Co., Türk tahvillerini, bu yılki iyi performansının ardından, "daha az cazip" şeklinde yorumda bulunarak, bölgesel tahvil portföyünde "overweight"ten "nötr"e düşürdü

Türk tahvillerinin faizi yükselişini üçüncü güne taşıdı ve JPMorgan'ın raporunun açıklanmasının ardından 10 baz puan ya da 0.01 yüzde puanı artışla, yerel saatle 10:05'te yüzde 8.08'e kadar çıktı.

-İngiltere'de işsizlik düştü

İngiltere'de işsizlik başvuruları Temmuz ayında, Olimpiyat Oyunları'nın Londra'da ilave iş imkanlaı sağlamasının ardından beklenmedik bir şekilde düştü. Bunun yanında, işsizliğin daha geniş ölçümü de son bir yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, derinleşen resesyona karşın istihdam piyasasının güçlü kaldığını işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları Temmuz ayında 5,900 düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 6,000 artması bekleniyordu. ILO standartlarında ölçülen işsizlik oranı, yılın ikinci çeyreğinde, yüzde 8'e inerek, geçen yılın Nisan-Haziran döneminden bu yana en düşük seviyesine indi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder