15 Ağustos 2012 Çarşamba

Almanya Yunanistan'dan daha zor durumda


15 Ağustos 2012 Çarşamba

İlginç bir tablo gözler önüne serildi. Avrupa'yı kurtarmak için her seferine kapasına dayanılan Almanya bu kez Yunanistan'dan daha zor durumda. Denizcilik endüstrisi Almanya'da alarm verirken Yunanistan nakit yığını üzeriden oturuyor.

THE LİRA/ÖZEL-Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi Almanya’da da sıkıtılar baş göstermeye başladı. Dün gelen büyüme rakamları beklentileri karşılasa da, ülkede önemli ekonomik göstergelerden ZEW 4 aydır başını kaldıramıyor.

Ama Almanya’nın başındaki sorun bunlardan daha da büyük. Son dönemde navlun taşımacılığındaki düşüşle birlikte önemli ekonomik göstergelerden Baltic Dry tarafındaki arka arkaya yaşanan düşüş Almanya’da da kendi gösteriyor. Alman gemicilik endüstrisi dünya ekonomisinde yaşanan fonlama sıkıntısı, konteynır ticaretindeki keskin düşüş ile Almanya’da önümüzdeki aylarda iflas dalgasının yaşanabileceği yönünde sinyaller geliyor.

Dünya konteynır pazarının yüzde 40’ını elinde tutan dev ekonomi büyük sorunla karşı karşıya. Yüzün üzerinde Alman gemi fonu krizin etkisi ile şalterleri indirirken geriye kalan 800 fon da tehdit altında. Ülkenin en büyük limanı Hamburg’tan gelen açıklamalar kaygıları arttırırken Almanya’nın yalnız bu korkuyu yalnız yaşamadığı da ortaya çıktı.

İngiltere’den de konuya dair tehlike sinyalleri geliyor. İngiltere’nin en eski gemilik şirketi Stephenson Clark 1730’lara dayan geçmişine rağmen bu krizde ayakta duramadığını açıklamıştı. İngiltere’nin kömür ticaretinde sanayi devrimi sonrasında önemli rol oynayan şirket kapıları kapatmak zorunda kalmıştı.

Çin’deki deviniminin de süreçte Avrupa için yılıcı etkileri olduğu gözleniyor. Taşımacılık tarafında son dönem gelen rakamlar beklentilerin altında kalırken İthalat tarafında Kuzey Amerika’da yüzde 7.5, Asya’da yüzde 9 Akdeniz’de ise yüzde 16’lık düşüş dikkat çekiyor. Firmaların işletme maliyetlerinin çok üzerinde paralar ödemesinin borç sorununu körüklediğine dikkat çekilirken, Pasifik tarafından da benzer açıklamalar geliyor. Danimarkalı pazarın en büyük nakliyecilerinden Maersk her konteynır başına 200 dolar zarar ettiğini açıklarken, yaşanan likidite krizine dikkat çekiliyor.

Dünyanın gemi finansmanında en büyük ikinci ismi Commerzbank’tan konuya dair gelen açıklamada ise gemicilik ile fonlama operasyonlarında 20 milyar euroluk fonun kapandığına dikkat çekiliyor. 20 büyük bankanın gemicilik ile ilgili fonlamalarını durdurduğu kaydedilirken, pek çok bankanın da portföylerinde değişikliğe gittiği belirtiliyor.

Sektörde 2008-09’dan beri en kötü günlerin yaşandığına dikkat çeken yetkililer, Lehman’ın batışı bugüne kadar olan dönemde de Baltic Dry Endeksinde yüzde 90 kayıp yaşandığını dile getiriyorlar.

Bu noktada ilginç olan gelişme ise Avrupa borç krizinin patlak vermesinde en büyük etken Yunanistan’ın bu noktada elinin güçlü görünmesi. Trokya görüşmeleri sonrasında ön görülen kredi dilimlerini alarak ayakta durabilen Yunanistan’da gemicilik sektörü daha rahat görünüyor. Lloyd’s’tan Dimitris Morochartzis Yunanistan’ın nakit yığını üzerinde oturduğuna dikkat çekerek Yunanistan’ın kartlarını bu noktada iyi oynadığını belirtiyor. Morochartzis krizin başında yüksek fiyatlardan gemilerini satan Yunanistan’ın şimdi çok daha düşük fiyatlar ile geri aldığını belirtiyor.

Almanya’da konuya dair açıklama yapan uzmanlar ülkede 2-3 liman şehrinin ciddi sıkıntı içinde olduğunu kaydederlerken Yunanistan’ın dünya gemicilik sektöründe öne geçebileceğine dikkat çektiler.

Yunanistan’ı ayakta tutmak için milyarca euro döken Almanya için büyük bir ironi yaşanırken şimdi söz hakkının kimde olduğu merak ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder