16 Ağustos 2012 Perşembe

Ekonomik krizin acı tablosu



Küresel krizde tünelin sonunda hala bir ışık görünmüyor. Alınan tasarruf önlemri sosyal patlamalara neden olurken Yunanistan'da artan intiharlar acı tabloyu gözler önüne seriyor.

THE LİRA/ÖZEL-Yunanistan’da gerçek bir trajedi yaşanıyor. Bir yandan ülkenin başbakan eski yardımcısının sansasyonel kitabı bir yanda sosyal patlama.

Yunanistan’ın başbakan eski yardımcısı, dışişleri ve kültür bakanı Teodoros Pangalos, ‘Paraları hep beraber yedik’ adlı kitabıyla ülkenin 350 milyar Euro’luk borcunun oluşmasında siyasetçilerin yanı sıra, halkın da sorumluluğu ve suçu bulunduğunu açıklarken, “Bu borcun 20 milyar Euro’luk bölümü, sadece alınan rüşvetlerden ve yapılan yolsuzluklardan meydana geliyor” geldiğini söylemesi Yunanistan’ın bugünlere nasıl geldiğine aynı tutuyor.

Tüm dünya Avrupa’da yaşananları takip ediyor. Küresel hale gelen krizden en az hasarla çıkmak için arka arkaya önlemler açıklanıyor. Ekonomilerin düzelmesi için kemer sıkma paketleri açıklanırken sosyal boyutta acı bir tablo gözler önüne seriliyor.

Krizde yaramaz çocuk tiplemesi yakıştırılan Yunanistan bugüne kadar Avrupa’nın intihar oranı en düşük ülkesi olmuştu. Ekonomik krizin tetiklemesi ile çalkantıdaki ülkede, kişisel çaresizlik pek çok kurban alıyor.

Bilanço her geçen gün artıyor. 16 Temmuz’da Girit’te bir 49 yaşında bir işadamı dükkanında kendini asmış olarak oğlu tarafından bulundu. 25 Temmuz’da 79 yaşında bir adam zeytin ağacına kablo ile asılı bulundu. 3 Ağustos’ta 31 yaşında bir adam kendini vurarak intihar etti.5 Ağustos’ta 15 yaşında bir çocuk kendini astı. 6 Ağustos’ta 60 yaşındaki eski bir futbolcunun yakarak öldürdü. Bu korkunç liste uzayıp gidiyor.

Ülkedeki istatistikler ölüm sayısında artıştan ziyade intihar vakalarına ortaya koyuyor. Halk krizden çıkışta tek yol olarak ölümü görürken, Troyka’nın yeni dilimi vermemesi halinde sonbaharda Yunanistan’ın iflas bayrağını çekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder