6 Ağustos 2012 Pazartesi

Egeli tekstilciler Danimarka seferinin meyvelerini topluyor

Arzu ALP

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) İç Giyim Sanayi Meslek Komitesi'nin geçtiğimiz ay Danimarka'ya gerçekleştirdiği iş gezisi meyvelerini vermeye başladı. Aralarında hazır giyim, iç giyim ve tekstil firma temsilcilerinden oluşan 14 kişilik heyet, potansiyel müşterilerle tanıştı, önemli iş bağlantılarının ilk adımlarını attı. Heyetin fabrikasını ziyaret ettiği Danimarka'nın en büyük markalarından Samsoe& Samsoe'nin temsilcileri, ağustos ayı başında heyetteki firmalara fabrika ziyaretinde bulunacak.
Avrupa'nın en zor pazarlarından olan Danimarka'ya 10-13 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri sektöre özel heyet gezisi ile ilgili bilgi veren EBSO İç Giyim Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Şahika Aşkıner, ilk kez düzenledikleri gezinin oldukça başarılı geçtiğini bildirdi.
Gezinin firmaların potansiyel müşterilerle tanışma konusunda önemli bir fırsat sunduğunu dile getiren Aşkıner, kendi firmasının da Danimarka'da tanıştığı bir İsveç firmasıyla sipariş konusunda anlaştığını belirterek, "İki potansiyel müşteri ile görüşmelerimiz sürüyor. Danimarka'nın en büyük firmalarından Samsoe& Samsoe yetkilileri sipariş vermek amacıyla ağustos ayı başında heyetteki firmalara fabrika ziyaretinde bulunacak" dedi. Örme konfeksiyonu konusunda imalat ve ihracat yapan firması Özsimge Tekstil'in ağırlıklı olarak İtalya ile çalıştığını hatırlatan Aşkıner, bu iş gezilerinin uzun soluklu olduğunu dile getirdi.

Dünya markalarına üretim yapan Mergü Tekstil Limited Şirketi'nin ortağı olan EBSO Meclis Üyesi Işın Yılmaz, iş gezisinde mevcut işbirliklerini pekiştirdiklerini, geleceğe yönelik bağlantıların ilk adımlarını attıklarını söyledi. Yılmaz, Danimarka'da fabrika ziyaretinde bulundukları bu ülkenin en büyük markalarından Samsoe& Samsoe firmasının temsilcilerinin, Ağustos ayı başında İzmir'e geleceğini söyledi. Kendi firması olan Mergü Tekstil olarak Danimarka'da Uzakdoğu siparişlerini Türkiye'ye kaydırmak isteyen bir İsveç firmasıyla kendilerinin gömlek, heyette başka bir firmanın pantolon, bir firmanın da tişört üretimi konusunda anlaştığını bildirdi.

EBSO İç Giyim Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Şahika Aşkıner'le organize ettikleri geziye 14 kişini katıldığını hatırlatan Yılmaz, "Danimarka'da görev yapan Türk milletvekili Yıldız Akdoğan'ın girişimleriyle Danimarka Ekonomi ve Yatırım Bakanı Pia Olsen Dyhr ile görüştük. İzmirli olan Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek ve eşi Ceyda Dibek de Büyükelçilik Rezidansında ev sahipliği yaptı ve aday müşterilerle bizleri buluşturdu. İş gezisinde DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile DEİK Danimarka İş Konseyi Başkanı Feyhan Yaşar'ın da büyük katkıları oldu. Danimarka Ekonomi ve Yatırım Bakanı Pia Olsen Dyhr, Türkiye ile alışverişe açık olduklarını, sadece bizden mal almayı değil, mal satmayı da arzu ettiklerini söyledi. Yani kendisinden İzmir'e hem alıcı hem de satıcı firmalardan oluşan bir heyet gönderme sözünü aldık" bilgilerini verdi. Yılmaz, Danimarka'da büyük bir ilgiyle karşılandıklarını belirterek, yaptıkları görüşmelerin bu ülkeye ihracatlarının artırılması anlamında büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Danimarkalı firmaların kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler ithal ettiğini belirten Yılmaz, "Görüşmelerde hHedeflerimizin üzerinde bir başarı sağladığımıza inanıyorum. Öncelikle İzmirli ve Danimarkalı firmalar birbirlerini tanıyacak. Önümüzdeki süreçte Danimarkalı firma temsilcileri de İzmir'e gelerek tesislerimizi görecekler. Danimarkalı firmalardan alacağımız siparişlerle bu pazardaki payımızı artıracağımızdan hiç şüphe yok"açıklamasını yaptı.

KOSGEB'den destek alındı

Yılmaz, hedef pazarlarının İskandinav ülkeleri olduğunu, bu ülkelere iş gezileri düzenleyerek alacakları siparişlerle pazar paylarını büyüteceklerini söyledi. Danimarka'nın İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın aksine yükselen trendde olduğunu kaydeden Yılmaz, "Türkiye'nin Danimarka'ya ihracatı artıyor. Bu ülkeye yapılan ihracatta en yüksek kalem tekstil ve hazırgiyim. Bunu da daha çok İstanbul yapıyor. İzmir bir türlü başarılı olamıyor. Ticari ahlakın da gelişkin olduğu bu pazarı İzmir'e kazandırma çabasındayız" diye konuştu. Geçen yıl da EGİKAD olarak yine bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya'ya ve Danimarka'ya gerçekleştirdikleri gezide kişisel ilişkilerini geliştirdiklerini hatırlatan Yılmaz, bu kez KOSGEB desteğiyle yapılan gezinin oldukça başarılı olduğunu anlattı.


Firmalar ağustos ayını bekliyor


Çakıl, 4 yeni müşteri kazandı

Gezide Çakıl Tekstil'i temsil eden Mehmet Kargılı da önemli bağlantılarla döndüklerini dile getirerek, "Denim ağırlıklı üretim yapıyoruz. Yıllık ciromuz 1.5 milyon euro. Gezide 4 yeni müşteri kazandık. İlk siparişlerimizi aldık. Numune gönderdiğimiz Samsoe&Samsoe firmasıyla ağustos ayında görüşeceğiz. İki firmayla da görüşmelerimiz sürüyor. Almanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç pazarlarıyla çalışıyoruz. EBSO'nun Danimarka'ya gerçekleştirdiği iş gezisini çok olumlu buluyorum, bu iş gezilerinin geliştirilerek başka ülkelere de düzenlenmesini istiyorum" dedi.

Narkon, distribütörlük konusunda anlaşma yaptı

Blackspade markasıyla iç giyimde söz sahibi olan Narkon Tekstil de önemli bağlantılara imza attı. Çok sayıda firmayla ikili görüşme yaptıklarını dile getiren Narkon Tekstil'in Yurtdışı Satış Müdürü Ender Narbay, 3 ciddi alıcıyla tanışma fırsatı bulduklarını söyledi. Bunlardan bir tanesiyle distribütörlük konusunda anlaştıklarını belirten Narbay, bu firmanın ağustos ayında düzenlenecek yerel bir fuarda Blackspade markasını Danimarkalı alıcılarla buluşturacağına dikkat çekti. Narbay, Danimarka'nın iki önemli firmasıyla da görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi. Hollanda, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Rusya, Lübnan, Suudi Arabistan, Ürdün, BAE gibi 12-13 ülkeye kendi markalarıyla ihracat yaptıklarını hatırlatan Narbay, " Ağırlıklı olarak iç giyim, termal içlik, pijama ve ev giysisi üretiyoruz.
Danimarka'ya iş gezisi önemli iş bağlantıları için zemin hazırladı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine de gezi düzenlenmeli" şeklinde konuştu.





http://www.dunya.com/ sitesinden 06.08.2012 tarihinde yazdırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder