11 Ağustos 2012 Cumartesi

İzmirli soğutmacılardan, yatırım ve istihdam

2023 yılında kendilerine 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan İzmir soğutma, iklimlendirme ve havalandırma sektörü temsilcileri, 10 milyon TL yatırımla kuracakları uluslararası akredite test laboratuvarının temelini yıl sonuna kadar atacak. Tamamlandığında her yıl Türkiye'den yurtdışına test için ödenen 2 milyon euronun üzerindeki dövizin yurtiçinde kalmasını sağlayacak olan laboratuvar 5 bin metrekarelik kapalı alana kurulacak.

İHRACAT ARTACAK

Sektör temsilcileri, kısa sürede yer seçimlerini tamamlamalarının ardından İzmir Kalkınma Ajansı'nın da desteği ile laboratuvarı İzmir'e kazandıracaklar. Sektör, Türkiye'nin bu alandaki ihracatının yüzde 20'sini İzmir'den gerçekleştirirken, cari fazla veren sektörleri için daha fazla destek verilmesini de istiyor.

İzmir'den yaptıkları ihracatın henüz 200 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Ege Soğutma Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Vatansever, kuracakları test laboratuvarı ile ihracatlarını kısa süre içinde katlayarak büyüteceklerini söyledi. Isıtma, soğutma ve iklimlendirme sektöründe 300'e yakın firmanın İzmir'de faaliyet gösterdiğini ifade eden Vatansever, sektörlerinin uluslarararası rekabet yeteneğini geliştirmesi amacıyla hazırlanan proje için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan 1 milyon 450 bin dolarlık destek aldığına dikkat çekti.
Uluslararası rekabet güçlerini geliştirme kapsamında İzmir'e kuracakları laboratuvar projesinde yer seçim aşamasına geldiklerini dile getiren Vatansever, 1-2 ay içinde yer seçimini de yaptıktan sonra laboratuvarın temelini yıl sonuna kadar atacaklarını kaydetti.

HEDEF 5 MİLYAR $

Sektörün bağımsız bir akredite laboratuvarı olmadığı için, üretici firmaların ürünlerini Avrupa'daki laboratuvarlarda test ettirdiklerini ya da Uzakdoğu menşeli kalitesiz ürünlerle rekabet etmek için uğraştığını anlatan Vatansever, "Sektördeki firmalar, ürünlerinin kalite ve performanslarını analiz etmek için her yıl 2 milyon euronun üzerindeki dövizi yurtdışına gönderiyorlar. Laboratuvarın İzmir'de kurulması ile bu para yurtiçinde kalacak. Laboratuvar 5 bin metrekarelik kapalı alanda olacak. Tahsis edilebilecek devlet ve belediye arazisi varsa laboratuvar maliyetini düşürmek için bu tip tahsise de hazırız" dedi.

Sektör olarak büyük bir potansiyele sahip olduklarının altını çizen Vatansever, 2023 yılında soğutma, iklimlendirme ve klima sektörünün Türkiye'de 25 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı planladığını kaydetti. İhracatın yüzde 20'sini gerçekleştiren Egeli soğutma sanayicileri olarak kendilerinin de 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu anlatan Vatansever, şöyle konuştu: "Bu hedefe ulaşmak kolay değil. Ancak biz sektör olarak bugüne kadar hep zorlukların üstesinden geldik. İhracat pazarlarımızı büyüterek hedefimize ulaşacağız. Bu sayede daha çok işsize iş imkanı sağlayacağız."

Kaynak: Yeniasır.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder