8 Mayıs 2013 Çarşamba

Bakan Bayraktar açıkla bu müteahhidi!

Bakan Bayraktar açıkla bu müteahhidi!

Maslak’ta 763 dönümlük Boğaz manzaralı devlet arazisinin sessiz sedasız ünlü bir müteahhide verilecek olması şok etkisi yarattı. Bakan neden susuyor.

Sarıyer Gazetesi’ne dayanarak gündeme taşıdığı, “15 milyar dolarlık vurgun” haberi büyük yankı uyandırdı.
İstanbul’un en kıymetli alanlarından Sarıyer Maslak’ta 763 dönümlük Boğaz manzaralı devlet arazisinin sessiz sedasız ünlü bir müteahhide verilecek olması AKP İstanbul İl Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde deprem etkisi yarattı.
Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ikisini de atlayarak bu tasarrufta bulunmuştu!
Devlete yüzde 40, müteahhide yüzde 60!
Sarıyer Gazetesi’nin ele geçirdiği ve Bakan Erdoğan Bayraktar’a sunulan sözleşme taslağına göre, emsal 763.000 metrekare üzerinden hesaplandı.
448 bin metrekare (448 dönüm) arsa alanına sahip bölgede emsal oranı ise oldukça yüksek. Taslak metne göre inşaattan devlete yüzde 40 pay verilirken, müteahhide ise yüzde 60 pay öngörülüyor.
Oysa uzmanlara göre piyasada bu oran gayrimenkul sahibi için yüzde 60, müteahhit için yüzde 40 olarak biliniyor.
Yani Maslak’ta bunun tam tersi bir durum söz konusu. Devletin buradaki yüzde 20′lik pay kaybının parasal değeri ise projenin büyüklüğü göz önüne alındığında milyarlarca doları buluyor.
Komisyoncuya 25 milyon doların ödenmesinin de belirtildiği taslak metinde, müteahhide verilen yüzde 60′lık payın daha sonra yüzde 50′ye indirilmesi ve aradaki yüzde 10′lık farkın nakit olarak sonradan belirlenecek bir isme ve kuruma ödenmesi de isteniyor. Değeri milyar doları bulan yüzde 10′luk bu payın kime yada hangi kuruluşa nasıl, ne şekilde verileceği ise şimdilik meçhul.
Şimdi tüm gözler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye’nin en değerli devlet arazisi üzerindeki süreci nasıl yürüteceğine ve boğaz manzaralı dev arazideki milyarlarca dolarlık sözleşmeye imza atacak şanslı (!) müteahhidin kim olacağına çevrildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder