7 Mayıs 2013 Salı

Türk Mutfağı Zirvesi’nde gıda güvenliği konuşuldu

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Konak Belediyesi ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) tarafından düzenlenen 2.Türk Mutfağı Zirvesi İzmir Uluslararası Fuarı 5 nolu holde 3-5 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Zirvenin açılışına; İzmir Valisi Cahit Kıraç, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan ile çok sayıda davetli, panelist ve konuşmacı katıldı.
Açılışta konuşan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice; Türk Mutfağı'nın marka değer olma yolunda büyük adımlar attığını kaydetti. "2020 Expo'suna hazırlanan İzmir'de sağlıklı mutfaklar yer alacak” diyen Başkan Yenice, 2. Türk Mutfağı Zirvesi’nin İzmir’in bundan sonraki kimliğine gastronomi turizmini kazandıracağını ifade etti.
ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Tercan da İzmir'e yılda 1 milyon turist indiğini, hedeflerinin hava yoluyla yılda 5 milyon turisti İzmir'e çekmek olduğunu ifade ederek, "İzmir’in çok önemli argümanı var. Bunlar; kültür, tarih ve gastronomi. Gastronomi turizmine çok önem veriyoruz. Yenice'nin bu projesine biz de tam destek veriyoruz" dedi.
Sağlıklı mutfak için hijyen
Açılış konuşmalarının hemen ardından toplum sağlığı ve gıda ilişkisi konuşuldu. Moderatörlüğünü Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman’ın yaptığı, “Gıdanın Sağlığa Etkisi-Sağlıklı Toplum için Sağlıklı Gıda”  panelinin konuşmacıları arasında Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Kurumsal İletişim Direktörü İlknur Menlik, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu yer aldı.
TGDF Kurumsal İletişim Direktörü İlknur Menlik, zirvenin vurgusu olan “sağlıklı mutfak” için gıda güvenliği ve hijyene önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.  Gıdanın yaşam döngüsünde, restoran, lokanta ve pastane gibi tüketim noktaları ile tüketicilerin, zincirin en önemli halkasını oluşturduğuna dikkat çeken Menlik, bu nedenle, sağlıklı mutfaklar için en önemli argümanların başında gıda güvenliği ve hijyenin geldiğini ifade etti. Kayıt dışına da değinen Menlik, kayıt dışı ile mücadele edilmezse gıda güvenliğinin sağlanamayacağını savundu.
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu da Değişen Dünya ve Beslenme adlı sunumunda, artan kent nüfusunun ve yükselen eğitim düzeyinin yeni tüketim biçimleri ortaya çıkardığını, bunun da sağlık ve lezzet beklentisini arttırdığını kaydetti. Prof. Dr. Elmacıoğlu, kişiye özel, alternatif porsiyon tanımlarına, kalori cetvelleri ve sağlık uyarıları içeren yeni menü anlayışına kadar gastronomideki birçok yeni eğilime de dikkat çektiği sunumunda, bu yeni eğilimlere; yeni oranlar, yeni pişirme teknikleri, yeni tatlar ve inovasyon ile karşılık verilebileceğini söyledi.
Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, Türkiye'yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracak mevzuatlar yayınladıklarını, Türkiye'de çağdaş bir toplumun ihtiyacı olan AB standartlarında bir gıda denetim sistemini yeniden tesis edildiğini ve 100'ün üzerinde düzenlemenin yürürlüğe girdiğini açıkladı.
Gıdahattı.com/06.05.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder