2 Mayıs 2013 Perşembe

Not:ORSAM'ın Raporları tarafsız ve makul düzeydedir.Güvenerek okuyabilirsiniz Muzaffer DÖNMEZ

ORTADOĞU ANALİZ Mayıs 2013 Sayısı Çıktı!
ORSAM -
Değerli Okurlar,

Ortadoğu Analiz’in Mayıs sayısını “Su Jeopolitiği ve Türkiye” kapak konusuyla çıkarıyoruz. Bu bağlamda Dünyada ve Türkiye’de su sorunu, bu soruna ilişkin hukuki ve politik çözüm çabaları, suyun Türk dış politikasındaki konumu ve Ortadoğu bölgesinde suyun jeopolitik yansımalarını mercek altına aldık. Bu konuda kaleme alınan kavramsal ve empirik çalışmaları ilginize sunuyoruz.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı ve KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosrat Resul ile Irak’ta gerçekleştirilen ve Celal Talabani’nin rahatsızlığı sonrasında Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi durumu, yapılması planlanan seçimleri ve Irak siyasetini değerlendiren röportajı İngilizce olarak yayınlıyoruz.

Kapak konumuzun ilk makalesi Seyfi Kılıç’a aittir. Kılıç makalesinde Dünyada yaşanan su sorununu hukuki boyutlarıyla ele alıyor ve bu konuda dönem dönem hakim olmuş doktrinleri inceliyor.

Tuğba Evrim Maden, su sorununu işbirliği bağlamında ele alıyor ve çalışmasında su sorununun çözümü için oluşturulması gereken şartları su ve uluslararası ilişkiler teorilerini kullanarak değerlendiriyor.

Vakur Sümer ise makalesinde Avrupa Birliği aday ülkesi Türkiye’nin AB Su Çerçeve direktifini uygulama sürecini ve bu süreçte karşılaştığı zorlukları inceleyiyor. Olası AB üyeliğinin Türkiye’nin  su yönetimi konusunda ortaya çıkarabileceği etkileri tartışıyor.

Nil nehri havzasının durumunu geçmişten günümüze inceleyen İlhan Sağsen, Nil nehri havzasında yapılan anlaşmaları, Mısır’ın havzada baskın kıyıdaş olarak rolünü ve diğer kıyıdaşların durumunu analiz ediyor.

Ayşegül Kibaroğlu makalesinde suyun Türk Dış Politikası’nın bir meselesi haline gelmesini 1980’li yıllarla birlikte özellikle Fırat ve Dicle havzasında çok sayıda büyük baraj ve sulama projeleri inşa etmeyi içeren ve kapsamlı bir sosyo-ekonomik kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi bağlamında tartışıyor. Kibaroğlu bu tartışamayı gerek AB gerekse de Türkiye’nin komşularıyla olan ilişkileri çerçevesinde yapıyor.

Filistin, Ortadoğu’da su fakirliğini en yoğun hisseden bölgelerden biridir. Gül Özerol makalesinde, Filistin’in su sorununu hem hidroloijk hem de İsrail’in izlediği politikalar doğrultusunda inceliyor ve Filistin’in alternatif su kaynakları yaratma çalışmalarına ışık tutuyor.

Meliha Benli Altunışık Mayıs sayımızda yer alan çalışmasında ABD eliyle başlamayan ancak ABD’nin sonradan müdahil olduğu “Arap Baharı” denilen süreç içerisinde Ortadoğu’daki bölgesel politikaların nasıl ceryan ettiğini inceliyor.

Barış Doster çalışmasında, Irak ve Suriye’de meydana gelen politik ve diplomatik kutuplaşmayı sadece iç etkenlerin oluşturduğu şartlarla değil bölgede ve dünyadaki diğer aktörlerin etkisi çerçevesinde inceliyor.

Oytun Orhan makalesinde ABD’nin Suriye konusundaki temkinli tavrının nedenleri irdeliyor ve Suriye’de değişimi savunan dış aktörlerin soruna bakışının ele alıyor. Orhon,  ABD’nin Suriye’ye bakışını etkileyen unsurları derinlemesine tartışıyor.

Süreyya Yiğit bu ay dergimizde yer alan çalışmasında Suriye'de giderek daha da kana bulanan iç çatışmayı uluslararası toplumun farklı bakış açıları çerçevesinde inceliyor ve buradan yola çıkarak uluslararası ilişkilerde etik konusunu tartışıyor.   

Ertan Efegil, Ortadoğu’nun bölgesel güçlerinden biri olan Suudi Arabistan’ın dış politikasını, ülkenin sosyo-ekonomik yapısı, sahip olduğu doğal kaynaklar, karar alma süreçleri ve ülkedeki dış politika aktörleri bağlamında inceliyor.

Konferans İzlenimleri köşemizde ise Kıvanç Ulusoy, Insight Turkey dergisi tarafından  Brüksel’de düzenlenen  “Turkey and the EU: Drifting Apart?” - “Türkiye ve AB: Yollar Ayrılıyor mu?” başlıklı konferansa ait izlenimlerini bizlerle paylaşıyor.

Bu sayımızın Kitap İncelemesi bölümünde Özüm Uzun, Migash Parsa tarafından yazılan “Devlet, İdeoloji ve Devrim: İran, Nikaragua ve Filipinler Devrimlerinin Karşılaştırmalı Analizi” adlı kitabı okuyucularımızın ilgisine sunuyor.

Bu sayımızda Türkiye Su Enstitüsü Müdürü Ahmet Mete Saatçi ile yapılan röportajı siz okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

Keyifli okumalar
Metnin Tamamı    

http://orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4456

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder