8 Mayıs 2013 Çarşamba

Milyar dolarlık arazi kime peşkeş çekiliyor?

Milyar dolarlık arazi kime peşkeş çekiliyor?

Maslak’ta, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait tam 763 dönümlük boğaz manzaralı devlet arazisi, “tuhaf” bir sözleşmeyle ünlü bir müteahhide veriliyor.

Sarıyer Gazetesi, son yılların en büyük ve üzerinde en çok konuşulacak arazi dosyasını gündeme getirdi.
Plazalarıyla ünlü Sarıyer Maslak’ta, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait tam 763 dönümlük boğaz manzaralı devlet arazisi, “tuhaf” bir sözleşmeyle sessiz sedasız ünlü bir müteahhide veriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maslak Kasırları’nın da içinde bulunduğu Büyükdere Caddesi üzerindeki dev araziyi müteahhide vermeye ve bölgede 1.5 milyar dolar değerinde inşaat yaptırmaya hazırlanıyor. Ancak tüm dikkatler bölgede yapılacak binlerce konut ve dev AVM’den çok, söz konusu arazinin adrese teslim yandaş bir müteahhite verileceği iddiasına çevrilmiş durumda. 
Sarıyer Gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından herkesten gizli yapılan 1/5000′lik planları ve müteahhitle yapılacak sözleşme taslağını ele geçirdi. Sözleşme taslağında müteahhit lehine hazırlandığı görülen bazı maddelerin, devletin bölgede yüzde 30′luk pay kaybına neden olacağı ve arazi sahibi olmasına rağmen milyarlarca dolarlık zarara uğratılacağı düşüncesini kuvvetlendiriyor. Edinilen bilgiye göre söz konusu arazinin ihalesiz olarak sözleşme usulüyle müteahhide verileceği de ifade ediliyor.
1/5000′LİK PLANLAR YAPILDI, TASLAK SÖZLEŞMESİ HAZIRLANDI
Bakanlık, bir ucu Maslak’taki Işık Üniversitesi önünden (Nurol Plaza karşısı) başlayan ve Büyükdere Caddesi boyunca Darüşşafaka TİM’e kadar uzanan paha biçilmez araziyi “Hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı modeli” ile müteahhide vermek için çalışmalar yürütüyor. Mal sahibi Milli Emlak Müdürlüğü tarafından bir kısmı MİT’e, bir kısmı da orduya, bir kısmı Milli Saraylar Müdürlüğü’ne tahsis edilen arazi üzerinde yapılan imar çalışması ve hazırlanan sözleşme metni oldukça dikkat çekici.
448 BİN METRE KARE ARSA ALANI, 1.900.000 METREKARE İNŞAAT ALANI 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bizzat hazırlanan 1/5000′lik planlara göre bölgede, AVM, Müze, Kütüphane, Hastane, Otel, konut, ticaret alanları ve yeşil alanlar oluşturulacak. Uygulama 763 dönüm üzerinden 3 emsal H serbest imar olarak hazırlandı. Buna göre 448.000 metrekarelik arsa alanında, 22.004 metrekare AVM ve Otel alanı, 49.852 metrekare hastane alanı, 16.156 metrekare Müze, kütüphane ve kongre merkezi, 1.161 metrekare otopark, toplam 20 bin metrekare yeşil alan, yaklaşık 260.000 metrekare de konut ve ticaret alanı olacak. Söz konusu arazide yapılacak AVM’nin büyüklüğünün kendisinden bir kaç yüz metre uzaklıktaki dünyaca ünlü İSTİNYEPARK’ı da geride bırakacağı belirtiliyor. 
DARÜŞŞAFAKA’NIN ORMANLARI GİDECEK 
Bu arada Astsubay Orduevi ve yaklaşık 80 dönümlük MİT arsası ise şimdilik bu planların dışında tutuldu. İnşaatın yoğunlaştığı bölge daha çok Darüşşafaka TİM’in hemen karşısındaki ormanlık alanlar ile Pınar Mahallesi’yle sınır olan Balabandere Caddesi yönünde olacak. TİM ve Gazeteciler Sitesi’nin hemen karşısındaki binlerce ağaçlık ormanlık alanda ise projeye göre yaklaşık 2 milyon metrekarelik inşaat yapılacak. Bölgede bir adet AVM, otel ve hastanenin yanı sıra yaklaşık 260 dönümlük alanda da binlerce konutluk inşaatlar yükselecek. 
BAKANLIĞIN YAPTIĞI İMAR PLANLARINDAN TOPBAŞ’IN HABERİ YOK
 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın söz konusu arazide İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Sarıyer Belediyesi’nden habersiz olarak hazırladığı ve şimdilik gizli tuttuğu 1/5000′lik imar planında, bölgede yapılması planlanan binlerce konut alanı, AVM, hastane, otel alanı ve ayrılan yeşil alanlar tüm detaylarıyla gösteriliyor. Bakanlığın, müteahhit ile yapılacak protokol sözleşmesini imzaladıktan sonra söz konusu imar planlarını kendi kayıtlarına işletilmesi için hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Sarıyer Belediyesi’ne göndermesi bekleniyor. Bakanlık, arazi büyük ve değerli olduğu için bölgenin imar planlarını, yetkisini kullanarak bizzat kendisi yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve Sarıyer Belediyesi’nin bakanlıktan gönderilecek bu planlara itiraz hakları bile bulunmuyor, belediyeler bu planları kayıtlarına bakanlıktan geldiği haliyle aynen işlemek zorunda. Maslak arazisindeki imar planı, bizzat bakanlık tarafından yapıldığı için bu planlar ne Büyükşehir Belediye Meclisi’ne ne de ilçe belediye meclislerine de götürülmüyor. Bakanlığın, imza aşamasında olduğu için şimdilik gizli tuttuğu bu planları, sözleşmenin imzalanmasından sonra ilerleyen haftalarda kayıtlara geçirilmesi için İBB ve Sarıyer’e resmi talimat yazısıyla göndermesi bekleniyor. Bakan Erdoğan Bayraktar’ın söz konusu protokol metnini imzalamasından sonra süreç fiilen işletilmeye başlanacak.
 DEVLETE YÜZDE 40, MÜTEAHHİDE YÜZDE 60, YÜZDE 10′LUK PAY MEÇHUL
Sarıyer Gazetesi’nin ele geçirdiği ve Bakan Erdoğan Bayraktar’a sunulan sözleşme taslağına göre, emsal 763.000 metrekare üzerinden hesaplandı. 448 bin metrekare (448 dönüm) arsa alanına sahip bölgede emsal oranı ise oldukça yüksek. Taslak metne göre inşaattan devlete yüzde 40 pay verilirken, müteahhide ise yüzde 60 pay öngörülüyor. Oysa uzmanlara göre piyasada bu oran gayrimenkul sahibi için yüzde 60, müteahhit için yüzde 40 olarak biliniyor. Yani Maslak’ta bunun tam tersi bir durum söz konusu.
Devletin buradaki yüzde 20′lik pay kaybının parasal değeri ise projenin büyüklüğü göz önüne alındığında milyarlarca doları buluyor. Komisyoncuya 25 milyon doların ödenmesinin de belirtildiği taslak metinde, müteahhide verilen yüzde 60′lık payın daha sonra yüzde 50′ye indirilmesi ve aradaki yüzde 10′lık farkın nakit olarak sonradan belirlenecek bir isme ve kuruma ödenmesi de isteniyor. Değeri milyar doları bulan yüzde 10′luk bu payın kime yada hangi kuruluşa nasıl, ne şekilde verileceği ise şimdilik meçhul.
 Şimdi tüm gözler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye’nin en değerli devlet arazisi üzerindeki süreci nasıl yürüteceğine ve boğaz manzaralı dev arazideki milyarlarca dolarlık sözleşmeye imza atacak şanslı müteahhidin kim olacağına çevrildi.
İŞTE 15 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDEKİ MASLAK ARAZİSİ İÇİN HAZIRLANAN TASLAK METİN….
 MASLAK ARSA – HASILAT PAYLAŞIMLI GELİR ORTAKLIĞI
 Arsa Alanı: 448. 000 m2
 İmar alınacak alan: 763.000 m2
 İmar Durumu : Emsal 2.5 Konut Ticaret Turizm H- Serbest
 Arsanın Değerlendirilmesi: Hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı modeli ile inşaat projesi
 Paylaşım Oranları: Resmi, % 40 Arsa malikinin % 60 Yüklenicinin
 İnşaat Alanı : Yaklaşık yol seviyesi üstü inşaat alanı 1.900.000 m2
 İnşaat Maliyeti: Yaklaşık 1.500.000.000 USD
 İş görme şartları:
A-Arsanın intifa sahiplerine, İşin yüklenilmesi sonrasında ödenecek ücret olan 25.000.000 USD + KDV için………………………………. Sözleşme yapılacak.
 B-Sözleşme yapılan kişiye işin organizasyonunun ve başvuruların yapılması için yüklenici tarafından yetki belgesi düzenlenecek. 
C-Arsa maliki ile yüklenici arasında yapılacak sözleşmede %60 yüklenici payı daha sonra % 50 ye düşecek ve bu aradaki fark yükleniciye gösterilen kişi veya kuruluşa elde edilen gelirden ödeme yapılacaktır. (Kati sözleşmenin tesisinden sonra % 10 paydan görüşülmek  sureti ile ………………….. ücret  peşin olarak istenebilir. Bu istem olduğu takdirde yüklenicinin bu iş için ayrıca bir teminat hazırlaması gerekecektir). 
D- Yüklenici arsayı imarı düzenlenmiş olarak alacak, proje ve ruhsat işlemlerini kendisi yapacaktır. 
 E- Başvuru sırasında projenin içeriğini anlatan bir çalışma, inşaat maliyet hesabı, hedeflenen satış süresi, hedeflenen satış fiyatlarını kapsayan ön fizibilite raporu hazırlanacak bu raporun ekinde şirket tanıtım dosyası, şirket iş bitirmeler, şirket mali tabloları yer alacaktır.
 F- Bu işlerin tamamının organizasyonu için bir aylık süre yetki verilen kişiye tanınacaktır 
Sarıyer Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder