15 Temmuz 2012 Pazar

10 yılda 80 milyon euroluk destek

ANKARA - Avrupa Birliği Bakanlığı, "Avrupa Birliği'ne Entegrasyon Sürecini Destekleme Faaliyetleri Projesi" (SEI) kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına 80 milyon euroluk destek sağladı.

AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bakanlığın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini hedefleyen müzakere sürecinin genel koordinasyonunu yürütmenin yanı sıra sürecin önemli aktörleri arasında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının AB ile ilgili yürüttüğü çalışmalara, faaliyetlere ve projelere teknik bilgi ve uzmanlık da sağladığı belirtildi.

Açıklamaya göre, söz konusu teknik desteğin en önemli araçlarından biri olan SEI, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerçekleştirilen mali işbirliği çerçevesinde destekleniyor.

SEI'nin uygulamaya başlandığı 2002 yılından itibaren, kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen üç yüzü aşkın çalışma ve faaliyete Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından sağlanan desteğin büyüklüğü 80 milyon euro düzeyine ulaştı. Gelecek dönemde de yaklaşık 30 milyon euronun daha kurum ve kuruluşların istifadesine sunulması planlanıyor.

SEI kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları tarafından tarım ve kırsal kalkınmadan ulaştırma ve haberleşmeye, adalet, yargı ve temel haklardan mali hizmetlere, çevreden enerjiye, sağlıktan sanayiye kadar pek çok alan ve sektörde yürütülen çalışmalara finansman desteği sağlanıyor.

Kamu kurum ve kuruluşları, AB projeleri için gereken dokümanları hazırlamanın yanı sıra fizibilite raporları, sektör durum ve ihtiyaç analizleri, eylem planları, seminer ve çalışma ziyaretleri ile insan kaynakları analizleri gibi çalışmalar için de SEI desteğine başvuruyor.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konuya ilişkin açıklamasında, SEI kaynağının kamu kurum ve kuruluşları tarafından etkin olarak kullanıldığını belirterek, kamu kurum ve kuruluşlarının SEI projesini sahiplenmek adına gösterdikleri çaba ve yakın işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AB Bakanlığı tarafından SEI kaynağının kullanımını daha da yaygınlaştırmak amacıyla "SEI Rehberi", "İş Tanımı Hazırlama Rehberi" ve "Örnek SEI Uygulamaları" adı altında üç yeni yayının hazırlığının tamamlandığını ifade eden Bağış, bu çalışmaların kamu kurum ve kuruluşlarının Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olacağını vurguladı.
http://www.dunya.com/ sitesinden 15.07.2012 tarihinde yazdırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder