27 Temmuz 2012 Cuma

ABD istediği kadar hızlanamıyor

ABD ekonomisinin toparlanma verileri revizyonlardan sonra biraz daha düştü


ABD istediği kadar hızlanamıyor

Revize edilen verilerin ekonomik düşüşün yol açtığı etkinin boyutlarını ortaya koymasıyla, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndan beri en kötü resesyondan toparlanmasının ilk senesinin beklenenden daha zayıf olduğu ortaya çıktı.

ABD Ticaret Bakanlığı'na göre, gayrı safi milli hasıla (GSYH) daralmanın sona erdiği 2009'dan sonraki ilk 12 ayda yaklaşık yüzde 2.5 büyürken, bu revize edilmiş rakam daha önce açıklanan yüzde 3.3'lük büyümenin altında oldu. Hükümet aynı zamanda geçtiğimiz üç yılın her birisinde şirket gelirleri ve kişisel gelirleri aşağı yönlü olarak revize etti.

Hareketlerin ivmeleri değişmesine rağmen bu güncelleme ne resesyonun çizgisini ne de sonrasında gelen toparlanmayı değiştirdi. Bugün açıklanan veriler aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 1.5'lik oranla büyüdüğünü gösterdi. Yılın ilk 3 ayındaki büyüme oranı ise yüzde 2 idi.

Ticaret Bakanlığı'nın Ekonomik Analiz Bürosu'nda yöneticilik yapan Brent Multon revizyonların, resesyonla veya sonrasındaki toparlanmayla ilgili hikayelere şekil vermeyeceğini açıkladı.

Veriler ABD ekonomisinin 2009'un ikinci çeyreğinden bu yana geçen 4 çeyrek dönemde yüzde 5.8 büyüdüğünü gösterirken, daha önce açıklanan verilerde bu rakamın yüzde 6.2 olduğu belirtilmişti. Bu düşüş, ekipman ve bilgisayar yazılımına olan iş yatırımı tahminlerinin azalmasıyla hız kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder