9 Temmuz 2012 Pazartesi

İzmir'e talih kuşu!

İstanbul'dan sonra ikinci olacak

TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, Adnan Menderes Havalimanı'nda inşa edilen yeni iç hatlar terminalinin tamamlanmasıyla birlikte İzmir'in Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci aktarma merkezi haline gelmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Hava Meydanları İşlеtmеsi Genel Müdürlüğü'nün (DHMİ) son açıkladığı verilere göre, Adnan Menderes Havalimanı'nın yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre toplam yolcu sayısını yüzde 9, iç hat yolcu sayısını yüzde 12 artırdığını, dış hat yolcularında ise yüzde 2 gerileme görüldüğünü kaydetti.

Bu dönemde yaklaşık 946 bini dış hat olmak üzere 4 milyon 264 bin yolcunun Adnan Menderes Havalimanı'nı kullandığını dile getiren Balcı, dış hatlarda tüm Türkiye'de gerilemeler görüldüğünü, İzmir'in yüzde 2'lik gerileme oranı ile konumunu koruduğunun söylenebileceğini ifade etti.

Balcı, dış hatlarda yılın ikinci yarısında artış yönlü bir hareketlilik beklediklerini belirterek, Adnan Menderes Havalimanı'nın iç hat yolcu sayısında son birkaç yılda yaşadığı artışın ardından dış hatlar için de benzeri bir gelişim beklentisi içinde olduklarını söyledi.

YENİ HEDEF
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, iç hatlar terminalinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ''İzmir'i Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci aktarma merkezi yapacağız'' dediğini hatırlatan Balcı, ''Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın 'İzmir'i aktarma merkezi yapacağız' sözü bizim için çok önemli. Perspektifimizi bu yönde belirliyoruz'' dedi.

Balcı, bu hedefi yakalamak için gereken altyapının halihazırda mevcut olduğunu, ancak yeni iç hatlar terminalinin de açılmasıyla önemli bir motivasyonun kazanılmış olacağını ifade ederek, Sun Express'in bazı uçuşlarında İzmir'i aktarma merkezi olarak kullanmaya başladığını, Pegasus Havayolları'nın da bu yönde çalışma yaptığı bilgilerinin kendilerine ulaştığını kaydetti.

İç hatta İzmir'in ülkenin en çok iç turist çeken illerinden biri olması nedeniyle yüksek oranlı artışlar gözlendiğini, ancak asıl amaçlarının dış hatlarda yolcu artışı olduğunu ifade eden Balcı, şunları söyledi:

''Bizim için esas amaç dış hat uçuş ve yolcularının artırılması. Sunexpress ve Pegasus'un, İzmir'den bir çok noktaya direkt uçuşu var ama çok fazla bilinirliği yok. Transit var ama hala istediğimiz hızda değil. Yolcuların yarıya yakını pasaportla biniyor uçağa, yani İstanbul'dan aktarma yapmak için biniyor. Bunda da bilet organizasyonunu yapan seyahat acentelerinin kararı etkili oluyor.

Bakan Yıldırım'ın söylemleri doğrultusunda daha çok havayolu şirketini aktarmalı uçuşlar için çekmek istiyoruz. Aslında THY'nin İzmir çıkışlı yurt dışı uçuşlarına başlaması çok iyi olur. Bu yönde THY ile temas halindeyiz. Bu konuda onların kendi planlamaları önemli. Onlar adına konuşmam doğru olmaz ama ilerisi için ümit ediyoruz.''

Erkan Balcı, TAV'ın işlettiği terminaller içerisinde en fazla yolcusu olan ikinci havalimanının Adnan Menderes olduğunu, yapılan yatırımlar ve ödenen kira düşünülürse şirketin İzmir'e ve onun geleceğine olan inancının çok açık olarak görülebileceğini sözlerine ekledi.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder