27 Temmuz 2012 Cuma

Piyasalar "tahvil alımını" konuşuyor

Piyasalar "tahvil alımını" konuşuyor
Avrupa, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için tahvil alabilir



Avrupa, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için, ortak hareket ederek, yeni bir tur tahvil alımına gidebilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, bugün Paris yakınlarında basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, İspanya'ya yardım ve hükümetleri sürdürülemez borçlanma maliyetlerinden korumak için Haziran ayında varılan anlaşmayı uygulama konusunda, bugün Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi planlandığını söyledi. Fransız Le Monde gazetesinde çıkan bir habere göre ise, Avrupa Merkez Bankası (AMB), hükümetler tarafından finanse edilen kurtarma fonlarının birincil piyasadaki alımlarını takiben, önümüzdeki haftalarda, ikincil piyasadan borçlanma kağıdı alımı yapmaya hazırlanıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, dün yaptığı açıklamada, İspanya ve İtalya'da hızla yükselen faizlerin euronun bütünlüğünü tehdit etmesi ile birlikte, tahvil piyasalarına müdahalede bulunabileceklerini işaret ederek, politika yapıcıların euroyu korumak için neye ihtiyaç duyuluyorsa yapacaklarını söyledi. Piyasalar, İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'yı yardım istemek durumunda bırakan seviyelere ulaşmasının ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın İspanyol tahvil faizlerini düşürmek için harekete geçeceği spekülasyonu ile yükselmişti.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, Londra saati ile 11:15'te yüzde 0.3 yukarıda seyrederken, Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Petrol yüzde 0.5 yükseldi. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan düşüşle yüzde 5.97'ye indi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2264 dolara geriledi. Avrupa şirket tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Draghi dün Londra'da Küresel Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Bu ülke primlerinin büyüklüğü, para politikası geçişimini engellediği ölçüde, yetkimiz dahiline girer" dedi. "Yetkimiz dahilinde, Avrupa Merkez Bankası euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır" şeklinde konuşan Draghi, "Bana inanın, bu yeterli olacak" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder