30 Temmuz 2012 Pazartesi

Yatırım yaptılar, oturma izni kazandılar

Amerika Birleşik Devletleri'nde hayata geçirilen projeyle Ohio Eyaletine 500 bin dolar yatırım yapan Türklere, 5 aile için oturma izni verilecek


Türkiye Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) başkanlığında, özellikle inşaat, yenilenebilir enerji, su ve savunma sanayi alanında şirketlerin temsilcilerinden oluşturulacak bir heyet, Ohio'ya giderek incelemelerde bulunacak. Ekim ayında gerçekleştirilecek ziyarette somut adımlar da atılacak.

TÜBİKAM Genel Başkanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ohio Eyaleti'nin 3 kentinin belediye başkanı, 2 üniversitenin rektör yardımcısı, bir üniversitenin mütevelli heyeti başkanı ve beraberindekilerden oluşan 14 kişilik ABD'li ve Ahıska Türklerinden oluşan heyeti geçen hafta Ankara, Bursa ve İstanbul'da ağırladıklarını söyledi.

TÜBİKAM'ın misafiri olarak gelen heyetin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile görüştüğünü anlatan Prof. Dr. Yalçın, ''Ziyaretler sonucunda bu kişiler bizden Ohio eyaletine yatırımcı istedi. ABD, bize ilk defa yatırım talebiyle geldi'' dedi.

Heyetin ''Daton'a hoş geldiniz'' adlı bir proje geliştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, projeye göre 500 bin dolar yatırım yapan Türklere, 5 aile için oturma izni verileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Yalçın, ABD'li heyetin küçük ve orta ölçekli yatırımlara da açık olduğunu belirtti.

İnşaat, yenilenebilir enerji, su ve savunma sanayi alanlarında yatırım

Ekim ayında yapılacak ziyaret sonucunda Türkiye'den bir heyetin inceleme yapmak üzere ABD'ye gitmesine karar verildiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, şöyle devam etti:

''Ankara'nın sanayi merkezi Ostim'den 10 küçük ve orta ölçekli yatırımcı, Bursa ve İstanbul'dan 2'şer yatırımcıdan oluşan bir heyet halinde Ohio'ya yatırımlar için gezi ve gözlem yapmaya gideceğiz. Arkasından da 500 bin dolar yatırım yapacak güçte olan 2 holdingi ABD'ye götüreceğiz. Bu projeyle Türk yatırımcıların ABD'ye girişini sağlayacak çok önemli bir nokta gelişiyor.

Biz, 17 ayrı sektörde iş yapılan Ostim'den özellikle inşaat, yenilenebilir enreji, su ve savunma sanayi konusunda yatırım yapacak şirketleri seçeceğiz. Çünkü ABD'nin birinci derecedeki ihtiyacı bu alanlar. Ohio'da yapılacak somut işbirliği anlaşmalarıyla Türk işadamlarının orada yatırım yapmalarını sağlamış olacağız.''

Ohio eyaletinin ülkedeki tüm kara ve demiryollarının kesiştiği bir yerde olduğunu anımsatan Prof. Dr. Yalçın, Irak ile Afganistan'a levazım gönderen hava üssünün ABD'nin Irak ve Afganistan'dan çekilmesi nedeniyle boşaldığını ve bu nedenle eyalette ekonomik bir sıkıntı oluştuğunu kaydetti.

ABD'li yetkililerin bölgede yatırımcı anlamında, Türklerden diğer yabancılara göre daha memnun oldukları için göçü Türkiye'den almak istediklerini aktardıklarını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, bu durumun Türkiye için bulunmaz bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder