7 Temmuz 2012 Cumartesi

Olimpiyatlara 700 milyon dolarlık teknoloji yatırımı

İngiltere ekonomisine 26 milyar dolarlık katkı yapması beklenen ‘2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nın teknoloji merkezinde çalışmalar devam ediyor.

Teknoloji birimlerine 700 milyon dolar yatırım yapıldığını söyleyen Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, “Teknoloji altyapı sistemi 200 bin saat test edildi. Oyunlar süresince ise 10 bin adet bilgisayar aktif olacak” dedi.

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da düzenlenecek ‘2012 Olimpiyat Oyunları’ için geri sayım devam ederken, teknoloji merkezinde de çalışmalar hız kazandı. Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi ile oyunların teknik hazırlıklarını tamamlayan Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, “Tüm teknoloji birimlerine 700 milyon dolarlık yatırım gerçekleşiyor. Teknoloji alt yapı sistemi 200 bin saat test edildi. Oyunlardan önce Atos teknoloji departmanında toplamda 3 bin 500 teknoloji uzmanı çalıştı. Organizasyon boyunca ise 10 bin adet bilgisayar aktif olarak kullanılacak” dedi.

Detay kaçırılmayacak

Atos bünyesinden yaklaşık 300 teknoloji uzmanının görev aldığını belirten Orhan Akbulut şöyle konuştu: “Testlerde özellikle, iletişim, medya, spor ve teknoloji güvenliği sistemleri incelenerek, sporcu ve izleyicilere kusursuz bir ortam hazırlanması hedefleniyor. Atos tarafından hazırlanan bu teknoloji altyapısı, sadece yarışan sporcuları ve organizasyon katılımcıların yanı sıra, televizyonları başında olimpiyatları izleyecek milyonlarca seyircinin de hiç bir detayı kaçırmadan oyunların keyfini çıkarabilmesine imkan tanıyor. Bunun için 200 bin saat test yapıldı. Bu testler sayesinde tüm detaylar belirlenip oyunlarda yaşanabilecek sorunlara önceden müdahale imkanı sağlandı.”

Veri miktarı artacak

Atos’un 1992 yılında Barcelona Olimpiyatları’nda çalışmaya başladığını anlatan Orhan Akbulut, şunları anlattı: “2002 ile 2016 dahil olmak üzere tüm olimpiyatların bilişim partneri olarak hizmet verdi ve vermeye devam ediyor. 2016 sonrasında yapılacak olimpiyatların belli olmasıyla bu anlaşmanın uzayacağını düşünüyoruz. Burada söz konusu olan operasyon çok kritik. Olimpiyat organizasyonları çok büyük çaplı organizasyonlar.”

10 bin 500 sporcu

Temmuz sonunda başlayacak Londra Olimpiyatları’na yaklaşık 10 bin 500 sporcunun katılımının beklendiğini kaydeden Akbulut, “21 bin basın mensubu kaydı alınmış durumda. Son yapılan Pekin Olimpiyatları’na göre veri miktarının yüzde 30 artması öngörülüyor. 2012 Londra Olimpiyatları için ayrıca Atos, dünya basınının izleyicilerden giderek artan anlık bilgi talebini karşılayabilmek için, Pekin’dekine kıyasla yüzde 30 oranında daha fazla bilgiyi işleyeceğini tahmin ediyor. 2012 yılı itibariyle 8.5 milyar bilgisayarın, akıllı telefonun ve tablet bilgisayarın internete erişmesi bekleniyor ve Londra Olimpiyatları da bugüne kadar düzenlenmiş en büyük olimpiyatlar olmaya hazırlanıyor. Bu da devasa bir bilişim operasyonu anlamına geliyor” diye konuştu.

Rakamlarla olimpiyatlar

Olimpiyat oyunları 17 gün sürecek.
26 spor dalında 10 bin 500 sporcu yarışacak.
Toplam 300 etkinlik gerçekleşecek.
Mücadeleler 94 olimpik alanda yapılacak.
200 bin akreditasyon gerçekleşti.
Teknoloji alt yapısında
900 sunucu sistemi bulunuyor.
1000 ağ ve güvenlik birimi mevcut.
10 bine yakın bilgisayar kullanılacak.
Oyunlar için 200 bin saat test yapıldı.

Sonuç 0.3 saniyede ekranda olacak

ATOS’un Londra 2012 Olimpiyatları için hazırladığı bilişim altyapısında, olimpiyat tarihine ilk olarak geçecek birçok yenilik bulunduğunu anlatan Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, şu bilgileri verdi: “Bunlardan ‘Info+’ teknolojisi, 14 bin 700’den fazla atletin yanı sıra spor yetkililerinin ve medya mensuplarının oyunlarla ilgili tüm bilgilere, programlara anında ulaşmalarını sağlayacak. Yorumcu Bilgi Sistemi (CIS) ile sonuçlar, stadın canlı yayın bölümlerindeki dokunmatik ekranlı bilgisayarlara 0.3 saniyeden daha kısa bir zamanda gönderilecek.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder