27 Temmuz 2012 Cuma

İspanya 300 milyar euroya ihtiyaç duyabilir

Ekonomik geleceği uzun süredir merak edilen İspanya, önümüzdeki aylarda yaklaşık 300 milyar euroluk bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabilir


İspanya 300 milyar euroya ihtiyaç duyabilir

Bir Euro Bölgesi yetkilisinden yapılan açıklamaya göre, İspanya uzun zamandır süregelen spekülasyonları doğrularcasına ilk defa, borçlanma maliyetlerinin sürdürülemez yüksek oranlarda devam etmesi halinde, Avrupa Birliği/IMF tarafından hazırlanacak 300 milyar euro (366 milyar dolar) değerinde bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğini itiraf etti.

Moneynews.com'un Reuters'e dayandırarak verdiği haberde İspanyol Ekonomi Bakanı Luis de Guindos'un geçtiğimiz Salı günü Alman meslektaşı Wolfgang Schaeuble ile yaptığı toplantıda konuyu gündeme getirdiği belirtildi. Toplantının yapıldığı zaman sürecinde İspanya'nın borçlanma maliyetleri yüzde 7.6'nın üzerine tırmanmıştı.

Euro Bölgesi yetkilisinin Reuters'e yaptığı açıklamaya göre "De Guindos full program için yaklaşık 300 milyar eurodan bahsediyordu, fakat şu anda bir kurtarma paketi Almanya'nın çok da içine sinmiyor" dedi.

Yetkili ayrıca "Avrupa Merkez Bankası (AMB) devrede olana kadar hiç bir şey olmayacak. AMB işlevsel olmaya başladıktan sonra İspanya'nın borçlanma maliyetlerine neler olacağını görüp daha sonra tekrar bu konuya döneceğiz" diye ekledi.

-İspanya: Kurtarma paketi planı yok

İspanya ısrarlı bir şekilde İrlanda, Yunanistan ve Portekiz gibi full kurtarma paketi istemeyeceğini tekrarladı. Bir hükümet sözcüsü, yorumlar hakkında bugün yaptığı açıklamada "Böyle bir şeyi şiddetle reddediyoruz. Bu ihtimale bakılmadı ve böyle bir şey tartışılmadı" dedi.

İki ekonomi bakanının Salı günü yaptığı toplantıda 10 yıllık İspanyol tahvil faizleri, İspanya'nın euroyu kabul ettiği tarihten beri en yüksek oranlara ulaşarak yüzde 7.64 olmuştu. Bu seviye İspanya'nın piyasalara sürdürülebilir bir şekilde borçlanmasını imkansız kılmıştı.

Bu toplantıdan iki gün sonra, Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bankanın İspanyol tahvil faizlerini düşürmek için harekete geçmeye hazır olduğunu belirtmesinin ardından 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 6.88'e geriledi.

Bir başka Euro Bölgesi yetkilisi ise İspanya'nın kurtarma paketi olmadan durumu idare edebileceğine inandığını belirterek, İspanyol hükümetinin yaptığı kötü iletişim hatalarının, yatırımcıların "cesaretini kırdığını" ekledi.

Draghi'nin konuşması, Euro Bölgesi yetkililerinin şimdi tamamen İspanya'nın üzerindeki yatırımcı baskısını azaltarak bölgeyi full kurtarma paketi hazırlamak zorunda bırakmama üzerine yoğunlaştığının şu ana kadar en ciddi göstergesi olarak alınıyor.

Avrupa Stabilite Mekanizması'nın (ESM) Eylül ortasında operasyonlarına başlaması beklenirken, kuruluşun 500 milyar euroluk toplam kapasitesi olacak.

Bir başka deyişle, İspanya'ya verilecek bir full kurtarma paketi Avrupa'nın kurtarma kapasitesinin hemen hemen kuruyacağı anlamına geliyor. Bu ihtimal de Avrupalı liderlerin ESM'ye bankacılık lisansı verip vermemesi konusunda yeni bir tartışmayı başlatıyor.

Moneynews.com/Reuters

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder