9 Şubat 2013 Cumartesi

6 trilyon doları yöneten CEO’lar geliyor!





Yıllık 6 trilyon dolar gelir elde eden Young Presidents Organization üyeleri 28 Şubat’ta Türkiye’de. Gelecek isimler arasında Cirque du Soleil’in kurucusu Guy Laliberté de var...

120’den fazla ülkede 20 bin üyesi bulunan, toplamda yıllık 6 trilyon dolar gelir elde eden ve 15 milyon kişiye iş sağlayan YPO-Young Presidents Organization (Genç Başkanlar Organizasyonu) üyeleri 28 Şubat’ta Türkiye’de buluşuyor. Eğitim ve Fikir Alışverişi Aracılığıyla Daha İyi Liderler OlmakTM ortak paydasında buluşan genç CEO’lardan oluşan ve kar amacı gütmeyen global bir ağ olan YPO’nun 2 bin 500 üyesi Global Liderlik Zirvesi 2013 için İstanbul’da bir araya geliyor. 28 Şubat – 01 Mart tarihlerinde gerçekleşecek zirvenin konuşmacıları arasında Coca Cola Başkanı Muhtar Kent, Cirque du Soleil’in kurucusu Guy Laliberté, Fiat S.p.A. Başkanı Sergio Marchionne gibi önemli isimler bulunuyor. 

Türk CEO’lar Euro bölgesindeki meslektaşlarına göre gelecekten daha umutlu

YPO, zirve öncesi, üyeleri arasında düzenli olarak yaptığı YPO Global Pulse araştırması sonuçlarını açıkladı. Bütün dünyayı üçer aylık dönemlerde kapsayan, tek CEO ekonomik duyarlılık göstergesi olan YPO Global Pulse araştırmasına göre Türkiye ekonomisi umut verici bir görüntü çiziyor. YPO üyesi Türk CEO’ların değerlendirmelerini içeren Ekim 2012 güven endeksinde 57 olan oran, Ocak ayında yükseliş göstererek 63’e ulaşıyor. Bu rakamın Euro bölgesinde Türkiye’deki güvenin 7,6 puan altında, 55,4’te kaldığını söyleyen Retro Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve YPO Avrupa Başkanı olan Hamdi Onar, “Global ekonomide algılanan riskler 2012’nin ikinci ve üçüncü çeyreğinde bütün alanlarda iş güvenini azaltmıştı. Ancak endişelerinin bazılarının giderilmesiyle Türkiye dahil global güven dördüncü çeyrekte artış gösterdi. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki büyüme (GSYİH) göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’de güvenin AB’den daha yüksek olması sürpriz değil” dedi.

İş dünyası liderleri satış beklentilerini yükseltiyor

Avrupa Merkez Bankası denetim sorumlulukları ile ilgili Euro bölgesinden ve mali uçurumla ilgili Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen umut verici haberlerin ardından Türkiye’deki iş dünyası liderleri 2013’e yönelik satış beklentilerini yükselti. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i satışların gelecek 12 ay boyunca yüzde 10’dan fazla artmasını beklediğini söylerken Ekim ayında bu cevabı verenlerin oranı yüzde 44 idi.

İstihdam öngörüleri yükseliyor

Türk CEO’ları benzer şekilde istihdam öngörülerini de yükseltti. Katılımcıların yüzde 33’ü 2013’de çalışan sayısını en az yüzde 10 oranında artırmayı planladığını belirtirken, Ekim endeksinde bunu söyleyenlerin oranı yüzde 22 olmuştu. Üstelik sadece yüzde 7’si gelecek 12 ay boyunca işten çıkarma beklediğini belirtirken, bir önceki çeyrekte bunu söyleyenlerin oranı yüzde 17’ydi.

Yatırım harcamaları yükselişte

Sabit yatırım giderlerini gelecek 12 ay boyunca artırmayı planladıklarını bildiren Türk yöneticilerinin yarısından fazlası (yüzde 52), 2013 yılı için yatırım harcama planlarını artırırken bir önceki çeyrekte bunu bildirenlerin oranı kısmen daha düşük, yüzde 47 idi. Benzer bir şekilde sadece yüzde 9’u yatırım harcamalarını keseceğini söylerken ekim anketinde bunu söyleyenler yüzde 18 olmuştu.

Global sonuçlar

YPO Global Pulse Güven Endeksi Ekim 2012 araştırmasında 59,0 iken Ocak 2013 araştırmasında 61,3’e yükselmiştir. Dünyanın 9 bölgesinden dördü global bileşik endeksin üstünde yer almaktadır: Afrika (67,6), Asya (64,3), AB-dışı Avrupa (62,1) ve Latin Amerika (63,5). Orta Doğu ve Kuzey Afrika üç ardışık çeyrek boyunca 58,4’e düşmüştür. Avrupa birliğinde en düşük olan güven 4 puan artarak 55,4 olmuştur. AB-dışı Avrupa, 6,5 puanlık artışla en son araştırmada kayıpları en fazla telafi eden bölge olmuştur. Son üç yılda üç aydan diğer üç aya en yüksek artışla Asya endeksi 4,3 puan artmıştır.

YPO Global Pulse Güven Endeksi hakkında

YPO Global Pulse Güven Endeksi son çeyrekteki ve beklenen satışlar, çalışan sayıları, sabit yatırım ve iş şartları hakkında CEO yanıtlarını toplamaktadır. Endeks 50 üzerinde yoğunlaşmaktadır. 50’nin altındaki bir endeks negatif bir geleceğe işaret etmektedir. Sayı ne kadar küçük olursa gelecek o kadar negatiftir. 50’nin üstündeki bir puan pozitif bir gelecektir – sayı ne kadar yüksek olursa gelecek o kadar pozitiftir.

Araştırma metodolojisi

Ocak 2013’ün ilk iki haftasında gerçekleştirilen üç aylık elektronik araştırma için Türkiye’de 85 olmak üzere dünyada 2 bin 458 CEO’nun cevaplarını toplandı. Global olarak katılımcıların yüzde 28’i büyük (500 çalışandan fazla), yüzde 37’si orta büyüklükteki (100-500 çalışan) ve yüzde 35’i küçük şirketlerden oluştu. İş sektörüne göre katılımcıların yüzde 24’ü üretim sektöründen, yüzde 8’i inşaat ve yüzde 68’i hizmet sektöründen oluştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder