Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'ne yaptığı resmi ziyaret kapsamında Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Neças ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'ni, sağlam bir dost, Avrupa-Atlantik alanında önemli bir müttefik olarak gördüklerini söyledi.
İki ülkenin, ortak evrensel değerler noktasında bir paylaşım içerisinde olduğunu ifade eden Erdoğan, Neças ile ülkeler arası ilişkileri her yönüyle görüştüklerini, işbirliğinin mümkün olan her alanda daha ileriye taşınabilmesi için neler yapılması gerektiğini görüşmelerde ele aldıklarını anlattı.
Ülkeler arasında, askeri, siyasi, ekonomik alanlarda ciddi bir işbirliği potansiyeli bulunduğuna işaret eden Erdoğan, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel, uluslararası meseleleri bir bakış açısıyla değerlendirme fırsatı bulduklarını kaydetti.
Erdoğan, şöyle devam etti:
''Uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki görüşlerimizin büyük ölçüde örtüştüğünü görmekten ayrıca memnuniyetimi ifade ediyorum. İlişkilerimizin ve işbirliğimizin derinleştirilmesi noktasında, stratejik işbirliğini geleceğe nasıl taşırız bunu da müzakere etmek suretiyle Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında bir yüksek düzeyli stratejik işbirliği veya üst düzeyli bir işbirliği konseyi oluşturulması noktasında mutabakat olduğunu görüyorum.''
Özellikle icracı bakanların birbirleriyle ilişkileri ve Başbakanlar olarak her yıl bir ülkede bu çalışmayı sürdürecek olmalarının, geleceğe olan bakışı da zenginleştirecek önemli bir adım olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun halkların birbiriyle kaynaşmasına da önemli katkı sağlayacağını, iş adamlarının, akademisyenlerin, öğrencilerin gidiş gelişlerini de artıracağını dile getirdi.
5 milyar dolar ticaret hacmi hedefi
İki ülke arasındaki ekonomik rakamların, potansiyeli tam olarak ortaya koyamadığını ifade eden Erdoğan, 2012 yılı sonu itibarıyla ticaret hacminin 2,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Erdoğan, ''Türkiye ve Çek Cumhuriyeti burada yeni bir adımı atmalı ve 2015 sonuna kadar bu rakamı asgari 5 milyar dolara tırmandırmamız lazım. Bunu yapabilecek bir güce, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti sahiptir diye inanıyorum. Bu performansı kendimizde görüyorum'' diye konuştu.
Yatırımlar bazında özellikle enerji konusunda Çek Cumhuriyeti'nin altyapısı ve beyin gücünün ileri seviyelerde bulunduğunu, Türkiye'nin de bu konuda çok ciddi atılım içerisinde olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:
''Özellikle elektrik enerjisi elde etmede, hidroelektrik santralleri, termik santralleri, bu noktada doğalgaz dönüşümle ilgili atılımlar... Ki biz göreve geldiğimizde doğalgaz çevrim santrallerinden elde ettiğimiz elektrik enerjisi yüzde 52 civarındaydı, bunu yüzde 46'ya kadar indirdik, daha indirmek gayreti içindeyiz. Hidroelektrik santrallar, termik santraller, rüzgar enerjisi, güneş enerjisiyle doğalgaza olan ihtiyacımızı daha da azaltmanın gayreti içerisinde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fakat Çek Cumhuriyeti ile burada özellikle termik santrallerimizin, doğalgaz çevrim santrallerinin rehabilite edilmesi noktasında müşterek bir çalışmanın içerisine giriyoruz, girmenin gayreti içerisindeyiz. Hatta hatta nükleer enerji konusunda da burada müşterek adımlar atabiliriz. İlk adımımız şu anda atılmış vaziyette. Bunu Mersin Akkuyu'da yapıyoruz. İkinci bir adımı Sinop'ta başlıyoruz ve üçüncü bir adımın da şu anda çalışmalarını Enerji Bakanlığımız sürdürüyor, yürütüyor.''
Buralarda müşterek bir çalışmanın içerisine girilmesinin, uzun yıllara dayalı bir birlikteliği, yüksek rakamlara ulaşacak şekilde ortak bir akıl geliştirmeyi, bilimde ortak bir çalışmayı sürdürmeyi beraberinde getireceğine dikkati çeken Erdoğan, iki ülke arasındaki müşterek çalışmanın çok daha farklı olacağını kaydetti.
Erdoğan, Çek halkının turizm alanında da en çok ilgi gösterdiği ülkelerden birinin de Türkiye olmasının, kendisini ayrıca mutlu ettiğini vurgulayarak, Prag'da da birçok Türk turisti görmekten mutlu olduğunu ifade etti.
Çek Cumhuriyeti'ndeki Türkoloji Kürsüsü'nün faaliyetlerinden de memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, Prag'da kurulması öngörülen Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin, iki ülkenin halklarının kaynaşmasına vesile olacağını, yine aynı şekilde Çek Cumhuriyeti'nin de Türkiye'de bir kültür merkezini kurmasının mutluluk vereceğini, buna da hazır olduklarını dile getirdi.
Galiçya Cephesi'nde şehit düşen Türk askerlerinden bin 100'ünün, Çek Cumhuriyeti'nde yattığını anımsatan Erdoğan, Çek makamlarına, bu askerlerin bulunduğu 3 şehitliğe gösterdikleri büyük özenden dolayı şükranlarını sundu.
Çek iş adamlarına vatandaşlık
Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapacak Çek iş adamlarına vatandaşlık vermeye hazır olduklarını da bildirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder