7 Şubat 2013 Perşembe

Büyük hedefle yola çıktığı büfeyi sattı


Büyük hedefle yola çıktığı büfeyi sattı


Son devirleri de dikkate alarak güncel olduğu için yazı dizimize Etiler Marmaris Büfe’yle başlıyoruz… Türkiye’nin 6 ilinde 70’e yakın şube ve bin personelle hizmet veren Etiler Marmaris Büfe de hisselerinin patronun halka açtığı fiyatın altında elden çıkarmaya razı olduğu şirketlerden. Etiler’de halka arz için çanlar 2012 yılında çaldı. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Etiler Marmaris Büfe‘nin isim hakkını 2010’da, Ramazan ve Burhan Morgül’den satın almasının ardından kurduğu ‘Etiler İnci Büfe Gıda Sanayi ve Dış Ticaret AŞ’ unvanlı şirketi Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) halka açtı. Hikmet Tanrıverdi’nin, satın aldıktan sonra hızla markalaşma yatırımı yaptığı ve “En önemli girişimcilik faaliyetlerimden biri” sözleriyle tanımladığı Etiler Marmaris Büfe’yi halka açma amacı ise “10 yıl içinde 300 noktada hizmet vermek ve Anadolu’da yayılmak”tı.
“Altına girdiğim riskin farkındayım’ İşte bu plan çerçevesinde şirketin 5 milyon lira olan sermayesi 7.5 milyon liraya çıkarılarak yapılan halka arz, hisse başına 2.81 TL fiyattan gerçekleşti. Sermayesinin yüzde 33,33’ü GİP’te işleme açılan Etiler’in kasasına halka arzdan yaklaşık 3 milyon 874 bin dolar para girdi. Halka arzdan 463’ü bireysel olmak üzere toplam 476 yatırımcı hisse satın aldı. Şirketin işlem gördüğü pazarın GİP olması nedeniyle 463’ü küçük yatırımcı niteliğindeki 476 yatırımcının hepsi de “altına girdiğim riskin farkındayım” anlamına gelen bir kağıdı da imzaladı. 
Bir yıl geçmeden şirketten vazgeçti 
Halka arzın üzerinden çok geçmeden; Ağustos 2012‘de hisse fiyatındaki düşüşlerin şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle hisse geri alım programı uygulanmasına karar verildi. Ancak çok geçmedi, henüz daha yıl bitmeden Tanrıverdi, Anadolu’da yayılma planları yaptığı şirketinden vazgeçti. Etiler Marmaris Büfe, 11 milyon liraya Karsusan Karadeniz Su Ürünleri Sanayi A.Ş.’ye satıldı. Tanrıverdi, 2.81 liradan halka açtığı hisseleri 2.20 liradan Karsusan’a sattı. Neyse ki bu kez küçük yatırımcılar ihmal edilmedi ve Karsusan, küçük yatırımcılara çağrı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Ancak Tanrıverdi’nin Karsusan’a satmaya razı olduğu fiyat, halka arz fiyatının altında. 
Bu arada, Karsusan’da geçtiğimiz günlerde satın aldığı şirketin 7 şubesini birden elden çıkarma kararı aldı. Ve 7 şubeyi Nolina Gıda’ya devretti. 
Hisseler son günlerde 2 lira seviyesinden işlem görüyor. 
Bir garip devir hikayesi 7 şubeyi devralan Nolina Gıda’nın 2 ortağından biri Etiler Marmaris Büfe’nin eski sahibi Hikmet Tanrıverdi’nin şirketi Tanrıverdi Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu üyesi Hidayet Çiçek. Şirketin diğer ortağının adı ise Berk Serkehni. Toplam 61 şubesi olan Etiler Marmaris Büfe’nin kendine ait olan 9 şubesi bulunuyor. Diğer 52 şube ise ‘franchise’ yani bayi olarak hizmet veriyor. İstanbul’daki 6 şubeden (Acıbadem, Ataşehir, Büyükdere, Küçükyalı, Güneşli, City’s) ve Muğla’da (Bodrum) olmak üzere 7 şubenin devrinin ardından Karsusan’a ait 2 şube kaldı. İstanbul Sefaköy ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nındaki şubelerin de sahibi olan Nolina Gıda ise şube sayısını 9’a çıkarmış oldu. Nolina’nın ortağı olan Hidayet Çiçek, Etiler Marmaris Büfe satılmadan önce Tanrıverdi’nin yüzde 0.10 ortağıydı. 
YARIN: REKOR BEDELLİ BAŞVURU
ETİLER MARMARİS'İN İMKB GRAFİĞİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder