14 Şubat 2013 Perşembe

İFLASLAR BAŞLADI

İflas zinciri büyüyor

SONGÜL DALGIÇ BİLGİLİ-milliyet.com.tr
Fi Yapı, Ukra İnşaat, Şeker Piliç derken ‘iflas’ halkasının son kurbanı Türk tekstilinin ‘inci’si oldu. Tekstil ve hazırgiyim sektörünün önemli oyuncularından Tanrıverdi Holding 50 milyon TL borcu nedeniyle iflas korumaya başvurdu.
2012 yılından bu yana alanında lider 10 firma iflasın eşiğine geldi. Bu firmaların çoğunun Türkiye’nin bel kemiğini oluşturan tekstil ve inşaat sektörlerinden olması dikkat çekiyor.
İşte korkutan zincir...
Zincirin son halkası: Tanrıverdi Holding
Tekstil ve hazır giyim sektörünün son kurbanı Hikmet Tanrıverdi. Yaklaşık 50 milyon TL borcu yüzünden iflas erteleme başvurusunda bulunan Tanrıverdi, 'Başvuru için geç kaldım' dedi.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sahibi olduğu Tanrıverdi Yatırım Holding A.Ş, İnci Düğme Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, İnci Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Tan Motorlu Araçlar Sanayi ve A.Ş. adına 21 Ocak'ta İstanbul Ticaret Mahkemesi'ne iflas erteleme başvurusunda bulundu.Bu talebi de 4 Şubat'ta kabul edildi.
Konuyla ilgili olarak AKŞAM'a konuşan Hikmet Tanrıverdi, 'Aslında geçen yıl bu başvuruyu yapmış olsaydım şimdi çok daha iyi durumda olurduk. Bankalar bu süreçte maalesef şirketlere olumlu yaklaşmıyor. Şimdi masaya oturup daha uzun vadeli ve daha uygun faizlerle ödeme planı yapabileceğim' dedi.
Hazırgiyim ve tekstil sektöründe kar marjlarının yok denecek kadar az olduğunu belirten Tanrıverdi 'Ben sektörün başkanıyım, sektörün daha da büyümesi için sürekli çalışıyoruz, yeni projeler pazarlar peşinde koşuyoruz. Ancak kar marjları yok denecek kadar az, şirketler çalışıyor, üretiyor, satıyor ancak bu da sadece çarkı döndürmeye yetiyor. Geçmişe oranla karlılıkta ciddi bir azalış var' diye konuştu.
İFLAS KORUMA İSTEDİ, TİMSAH ARENA’YA ‘TAM GAZ’ DEDİ
1979 yılından bu yana Türkiye başta olmak üzere Arnavutluk, Kosova ve Karadağ gibi birçok ülkede önemli projelere imza atan Gintaş İnşaat, geçen yılın son gününde iflas ertelemeye başvurdu.
Bursa'da, Timsah Arena stadının inşaatının yapımını üstlenen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Necip Naci Doğru yaptığı açıklamada, inşaat sektöründeki daralmaya dikkat çekti. Alacaklılarının uğrayabileceği ticari zararı en aza indirmek ve kontrollü olarak finansal yapıyı stabil hale getirmek amacıyla 31 Aralık 2012 tarihinde, Bursa 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iflasın ertelenmesi başvuru yaptıklarını açıklayan Doğru, “Mahkeme bu başvuruyu incelemek üzere kabul ederek, 2 Ocak 2013 tarihi itibarı ile birtakım tedbir kararlarını uygulamaya koydu. Halen Türkiye içerisinde 7, yurt dışında ise 3 ayrı sözleşme ile çok büyük bir portföyü taahhüdünde bulunduran firmamız, bu sözleşmelerde herhangi bir gecikmeye mahal vermeksizin çalışmaya devam etmektedir."
UKRA’YI POLAT DA KURTARAMADI
İflas erteleme ile arkasında binlerce mağdur bırakan Fi Yapı'nın ardından Ukra inşaat'ın durumu da ikinci Fi Yapı vakası olarak nitelendiriliyor.
Mahkemeden iflas erteleme talebinde bulunan Ukra Yapı, buradaki amacın ise müşteriyi mağdur etmeden, sermayesini koruyarak işe devam etmek olduğunu kaydetti. Şirket, “Ukra İnşaat iflas ertelemesi için mahkemeye müracaat etmiş olup, bu aşamada mahkemeden şirketin mal varlığının korunması için ihtiyati tedbir kararı verilmiştir.” açıklaması yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Esenyurt’taki Ukra City projemizin mühürlenmesinin ardından, Esenyurt bölgesindeki diğer birçok proje gibi Ukra City projesi de devam edememiş ve bütün bunlar finansal açıdan öngörülemez ve beklenmedik sıkıntılara yol açmıştır. Bu sorunların köklü çözümü için Ukra İnşaat olarak, bozulan mali yapımızı düzeltmek amacıyla mahkemeye başvurduk. Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 28 Aralık 2012 tarihinde Ukra hakkında şirketin mal varlığının korunması için ihtiyati tedbir kararı verdi. Yargı süreci devam ederken, Ukra İnşaat olarak faaliyetlerimize devam etmeyi ve müşterilerimizi mağdur etmenin önüne geçmeyi hedefliyoruz.”
KC YAPI TOKİ’Yİ 60 MİLYON ZARARA UĞRATTI
Bol reklamlı konut projesi yapıp sonra piyasadan çekilen, müşterilerin iflasını istediği bir başka şirket ise KC Yapı. Son olarak KC Yapı'nın kendi arsalarındaki konutları teslim edemediği gibi TOKİ'yi de 60 milyon lira zarara uğrattığı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Meclis komisyonundaki açıklamalarıyla teyit edilmişti.
Bu şirketin mağdur ettiği müşteriler, KC Yapı'nın eski ortaklarının yeni kurduğu şirketlerin 'kendi paralarıyla' kurulduğunu ve başka isim altında iş yaptığını iddia ediyor.
DÜŞÜŞÜ DE ÇIKIŞI GİBİ HIZLI OLDU!
Konut sektöründeki atılımını 2000'li yılların ortasında yapan, binlerce konuttan oluşan projeler geliştiren Fi Yapı, Eylül 2012’de iflas erteletmek için mahkemeye başvurdu.
Beş bini aşkın ailenin konutlarının teslimini beklediği şirket, vergi daireleri, SGK ve diğer borçlu olduğu kişilerin uygulattığı haciz kararı ile de yüz yüze kaldı. Bilirkişi raporuna göre şirketin toplam varlığı 580 milyon 947 bin lira olarak gösterildi.
Şirketin toplam borçlarının ise 588 milyon 275 bin lira olduğu rapor edildi. Şirket, söz konusu borçların 500 milyon liralık bölümünün müşterilerden alınan avanslardan oluştuğunu bildirdi. Şirketin borca batıklık durumunun ise 7.3 milyon TL seviyesinde olduğu rapor edildi.
Şirketin en büyük kaybı yaşadığı 2011'de 65 milyon lira zarar ettiği vurgulandı. Piyasaya göre daha ucuz lansman fiyatları ile dikkat çeken ve bu sayede binlerce konut satan şirket yaşadığı finansal krizle beraber binlerce kişi mağdur duruma düştü.
UĞUR İNŞAAT 4 BİN KİŞİYİ MAĞDUR ETTİ
Gaziantep'te yerleşik UĞUR İnşaat, taksitle ev sattığı binlerce vatandaşı mağdur etti. Gaziantep Asliye Ticaret Mahkemesi’nden şirketin iflasın ertelenmesini isteyen firma sosyal bir problem yaratmak üzere. Firma, 4 bin kişiden oluşan bir mağduriyet ağı yarattı. 
Uğur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz Uğur, Asliye Ticaret Mahkemesi’nden aldıkları iflası erteleme kararının müşterilerinin hakkını savunmak adına olduğunu söyledi.
PİLİÇ DEVİ ÜRETİMİNİ DURDURDU
734 çalışanı, 413 bölge yetiştiricisi ve aileleri ile birlikte yaklaşık 20 bin kişinin ekmek kapısı durumunda olan Bandırma’nın en önemli markalarından Şeker Piliç, Ocak 2013 itibariyle üretimi durdurma kararı aldı. Ardından iflas ertelemeye başvuran şirketin üzerindeki her türlü haciz işlemi durduruldu.
Şirketten yapılan açıklamada sürece gelişte en büyük etkenler olarak Maliye'nin ödemediği KDV alacakları, ekstra enerji maliyetleri, finans kuruluşlarının sektöre karşı olan tutumu ve geçirdikleri yangın ve sel felaketleri gösterildi.
WENICE KID’S İFLAS ETTİ
Türkiye’nin yurtdışına açılan ilk çocuk giyim markası Wenice Kid’s'in sahibi konumundaki Venice Pazarlama, Kuşam Tekstil Konfeksiyon ve Venice Grup Tekstil iflas etti.
Çok hızlı büyüyerek bir dönem başarılarıyla adından sıkça söz ettiren ve mağaza sayısını 512'ye çıkaran Wenice Kids için Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde iflas kararı verildi.
DEDİKODULAR PEŞİNİ BIRAKMAYINCA…
Birçok mağazasını kapatan tekstil devi iflas erteleme kararı aldırdı. Hazır giyim markası Sevenhill’in sahibi Özbek Tekstil Özbek Tekstil Konfeksiyon ve Mağazacılık ile Beş Yıldız Tekstil Konfeksiyon geçen yıl iflas ertelemesi talebiyle Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gitti.
Mahkeme şirkete kayyum atayarak koruma altına aldı. Sevenhill markasının patronu Hüseyin Özbek, hızlı büyüyünce piyasada haklarında dedikoduların çıktığını söyleyerek, “2011 sonunda dedikodular bankalarla ilişkilerimizi bozdu. Bizim piyasaya fazla riskimiz yoktu. Bankalarla kredi ilişkilerimiz vardı.
Şirketin zor duruma girmemesi için iflas erteleme talebiyle mahkemeye gittik. Mahkeme de talebimizi kabul etti. Sıkıntılı bir dönemdi. Ancak süreci aşmak üzereyiz. Bankalarla uzlaştık. Borçları yeniden yapılandırdık. Bahar gelmeden de kararı kaldırmak için müracaat edeceğiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder