Rahime Baş Uçar'ın haberi
Ortaklık ve satış görüşmesi yapmayan özel hastane yok gibi. Memorial’dan Medical Park’a, Alman Hastanesi’nden KadıköyŞifa’ya satın alma ve ortaklık görüşmelerinde birçok grubun adı geçiyor. Küçüklerse kepenk kapatmamak için direniyor...
SAĞLIK Bakanlığı’nın 2008 yılında yayınladığı yönetmeliğin özel hastanelerde yarattığı deprem sürüyor. Bu yönetmelikten sonra yatırımcılar istedikleri her yerde hastane açamaz oldu. Bu yüzden daha küçük hastaneleri ya da onların 2008’den önce hastane açmak için aldıkları ruhsatları devralmaya başladılar.
2008’den itibaren özel hastaneleri disipline etmek için birçok tedbir alındı. SGK da hizmet bedellerini sektörün beklediği seviyede artırmadı. Bugün gelinen noktada ise birçok irili ufaklı özel hastane satılık. Sahipleri satamazsa kapıya kilit vurmak zorunda kalacak.
GİZLİ GÖRÜŞMELER
Türkiye çapında 843 özel hastane var. Hastane satışlarına aracılık eden Arat ve Arat Sağlık Danışmanlık’ın sahibi Mete Arat, Türkiye genelinde 25-30 yataklı yaklaşık 300 küçük hastane bulunduğunu belirtiyor. Ancak bunların çoğunun ameliyathanesi standartlara uymuyor. Arat’a göre bunlar 6 yıl içinde kendilerine çeki düzen vermek zorunda. Yapamazlarsa tıp merkezlerinin başına gelenler onların da başına gelecek ve satılmak ya da kapanmak zorunda kalacaklar.
Mete Arat, son 4 yılda 14 sağlık kurumunun satışına aracılık yapmış. Halen 8 hastaneyi satmak ya da ortak bulmak için çaba sarf ettiğini anlatıyor.
Satilikhastane.com’un yöneticisi ve Subay Grup Sağlık Hizmetleri’nin ortağı Gökhan Subaşı ise 2005’ten bu yana sağlık sektöründe aracılık hizmetleri veriyor. Halen Türkiye genelinde 50 yatak ve üstü 5 hastane ile 4 ila 22 kadrolu 11 tıp merkezine satış ve ortak bulma konusunda danışmanlık yapıyor. Subaşı, “Hastaneler satılık olduklarının bilinmesini istemezler çünkü bu duyulduğunda personel huzursuz olur. Bu da hastaya yansır, kurum yara alır. Ardından da alacaklılar üşüşmeye başlar ve kurum sıkıntıya düşer” açıklamasını yapıyor.
ORTAKLAR SATIYOR
Sorun küçük hastanelerde ama özellikle zincir hastanelerdeki satış ve ortaklık söylentileri sektörü daha çok heyecanlandırıyor. Zaten büyümek için özellikle yabancı fonlarla ortaklığa giden büyük zincirlerin yabancı ortakları kar realizasyonu yaparak çıkma yoluna gidiyor.
Bugünlerde en çok Medical Park Hastaneler Grubu’nun durumu merak ediliyor. Bilindiği üzere Medical Park’a Muharrem Usta, Sancak A.Ş. ve Carlyle Group ortak. ABD’li yatırım fonu Carlye geçen sahibi olduğu yüzde 40’lık hisseyi satışa çıkarmıştı. Carlyle’nin hissesine Tekel’i de alan Texas Pasific Capital, diğeri ise yine bir ABD şirketi olan CVC Capital talip. Carlyle, payını satmak için 300 milyon dolar istiyormuş. Pazarlıklar çetin geçiyormuş. Satışın önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.
MEMORIAL-ALMAN GÖRÜŞMESİ
Bünyesinde Alman Hastanesi’ni de bulunduran Universal Hastaneler Grubu’yla ilgili satış söylentilerinin ardı arkası kesilmiyor. Azmi Ofluoğlu’nun kurduğu grubun yüzde 51 hissesine Memorial Hastanesi’nin ortakları talip oldu. Bilindiği üzere Universal Hastaneler Grubu hisselerinin yüzde 26’sına ADM Capital, PGGM ve bir Dünya Bankası kuruluşu olan IFC’nin oluşturduğu yabancı ortaklı bir konsorsiyum sahip. Ancak yabancı ortakların satışa sıcak bakmadığı, bu konudaki düğümün 13 Şubat’ta yapılacak olağanüstü genel kurulda çözüleceği belirtiliyor.
Memorial Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aydın, Universal’ın çoğunluk hisselerine talip olduklarını, ancak ciddi pürüzler olduğunu açıklıyor. Bize ulaşan duyumlara göre Aydın ailesi Universal’a uzak dursa da Katarlı ortakları Katar Yatırım Bankası konuyla yakından ilgileniyormuş.
ORTAKLIK TEKLİFLERİ GELİYOR
KadıköyŞifa Sağlık Grubu’nun da hisselerinin bir kısmını satmak istediği kulislerde konuşuluyor. Halen grubun Kadıköy ve Ataşehir’de iki hastanesi bulunuyor. Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Buket Pilavcı, “Biz ortak aramıyoruz, bize ortaklık teklifleri geliyor” diyor. Ardından da büyüme planlarını şöyle anlatıyor:
“Biri Avrupa biri Anadolu yakasında olmak üzere üç hastane alma düşüncemiz vardı ama olmadı. Farklı büyüme seçenekleri gündeme geldi. Bir fon ya da ortaklık yaparsak çok radikal bir büyüme hamlesi başlatacağız. Ortaklık olmasa bile Kadıköy ve Ataşehir’deki hastanelerimizi büyütmek için fizibilite çalışması yaptık. 2014’te bu iki hastanenin alanı iki katına çıkacak.”
SATIN ALMA PLANLARI
2008’de çıkan yönetmelik özel hastanelere daha çok hastane alarak büyüme olanağı veriyor. Bu nedenle yeni bir marka yaratmak ya da zincirini büyütmek ya da yeni bir marka yaratmak isteyen tüm grupların masasında birçok pazarlık dosyası bulunuyor. Memorial Sağlık Grubu zaten son dönemde yaptığı satın almalarla gündeme geliyor. Medstar adıyla SGK anlaşmalı bir zincir kurmaya karar veren Memorial, geçen yıl ilk olarak Antalya’da üç hastanesi, bir tıp merkezi bulunan An-Deva’yı almıştı. Memorial, Medstar zincirine eklemek üzere bu yıl en az 3 hastane daha almayı planlıyor. Bunun için de Türkiye genelinde 10’a yakın hastane grubuyla konuşuyor.
TEKLİF YAĞIYOR
Esas Holding’in Medline zinciri, SGK anlaşmalı hastaneler olarak büyümek istiyor. Halen 5 hastanesi olan Medline, İstanbul’da Anadolu ve Avrupa Yakası’nda birer hastane sahibi olmak istiyor. Medline CEO’su Gürkan Ergenekon, sektördeki gidişatı gözlemlemelerine rağmen geçen yıl her hafta en az iki “Bizi satın alın” teklifi geldiğini söylüyor. Ergenekon, “Anadolu ve Avrupa Yakası’nda 20’ye yakın hastaneyle dirsek temasımız sürüyor. Bu hastaneler ortalama 100 yataklı. Ancak satın almak için acelemiz yok. Fiyatlandırma yapısının oturmasını bekliyoruz” diyor.
Medline’ın 2012’de ciro bazında yüzde 15 büyüdüğünü söyleyen Ergenekon, kendi hastanelerine ise yabancılardan ortaklık teklifleri geldiğini vurguluyor.
Kim kimle görüşüyor?
* Memorial Grubu, Universal Hastaneler Grubu’nun çoğunluk hisselerini almak için teklif verdi.
* Medical Park’ın yüzde 40 ortağı olan Carlye, hisselerini satışa çıkardı. Bu hisselere iki Amerikalı fon Texas Pasific Capital ve CVC Capital talip.
* KadıköyŞifa Grubu’nun hisselerinin bir kısmını satmak istediği konuşuluyor.
* Geçen yıl iflas erteleme aldıran Hospitalium’un Şişli, Çamlıca ve Ümraniye’deki hastaneleri için ortak aradığı söyleniyor.
* Konya, Samsun Ankara ve İstanbul’da 10 hastanesi bulunan Medicana Sağlık Grubu hem yurtiçi hem de yurtdışı fonlarıyla görüşüyor.
* Geçen yıl yüzde 50’sini Amerika merkezli yatırım fonu Newcon’a satan Anadolu Hastaneleri, İstanbul’da birçok hastaneyle satın almak için görüşüyor.
* Esas Holding’in iştiraki olan Medline hastanelerini satın almak için yabancılardan teklif geliyor.
* Eskiden Nene Hatun Grubu olarak bilinen Medicine Hastaneleri, Ankara’da Pursak’larda 20 bin metrekarelik hastane kurma izni olan bir grubu satın alıyor.
Özel hastaneler neden satılık?
2008 yılında çıkan yönetmelik sektörü disipline etti. Yeni hastane açmak zorlaştırıldı. Zincir hastaneler bile büyümek için çalışan faal hastaneleri ya da geçmişten gelen ruhsatları satın almak zorunda kaldı.
* SGK’nın hizmet bedelleri özel hastaneleri tatmin etmiyor. Birçok hizmet bedelinde istedikleri artışı alamadıklarını iddia eden hastaneler karsız çalışıyor.
* 25-30 yataklı küçük hastaneler halen istenilen standartları sağlayamadı. 6 yıl süreleri kaldı. Bu süre içinde kendilerini adam edemezlerse kapanacaklar. Bu nedenle birçoğu şimdiden ortak bulmak ya da satılmak istiyor.
* Hekimlerin ortak oldukları hastanelerde işletme hataları yaşanıyor. Gelir-gider dengesini kuramayan hekimlerin sahibi olduğu çok ortaklı hastaneler zarar ediyor.
• Bir grup doktorun ortaklığı ile kurulan Üsküdar’daki Özel Hospital Türk Hastanesi’nin hisselerinin bir kısmını satmak istediği belirtiliyor.
• Nişantaşı Hospital’in adı da kulislerde satılık hastaneler arasında geçiyor. Eski Pakize Tarzi Hastanesi olarak bilinen sağlık kuruluşun, 2011 yılında alan Ortadoğu Grup’un yeni hastanesine çok sayıda ortaklık teklifi geldiği de biliniyor.
• İstanbul Maltepe, Pendik ve Sancaktepe’de üç hastaneleri bulunan Bölge Sağlık Grubu’nun da güçlü bir finansal ortak aradığı bize gelen bilgiler arasında…
Para Dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder