2 Şubat 2013 Cumartesi

Bakan Eker: “EPDK düzenlemesi tekrar görüşülmeli”









Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 43. Uluslararası Köln Şekerleme Fuarı'nın açılışına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Bakan Eker, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yerli biyo yakıtların üretiminin teşviki için akaryakıta tarımsal ürün katkısı konusunda yaptığı düzenlemenin tekrar görüşülmesini isteyeceğini söyledi. Bakan Eker bu konuda şunları kaydetti:
"İnsan gıdası olarak tüketilen tarımsal hammaddelerin gıda hammaddelerinin biyo etanol ve biyo dizelde kullanılmasını doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye yağlı tohumlar konusunda ihtiyacını karşılamıyor sebebi de şu; yağlı tohumların Türkiye'de üretilebilmesi için daha fazla alanın sulamaya açılması lazım, sulama olmadan yağlı tohum üretilemiyor. Türkiye'nin coğrafyası buna müsait değil. Türkiye, kendi mısır ihtiyacının yüzde 90'dan fazlasını karşılıyor, eskiden yüzde 50’sini karşılıyordu. Mısır üretimini 4,5-5 milyon tona çıkardık. Şeker pancarında sulama gerekiyor pancar üretimi çok yoğun girdi gerektiriyor, sulama, yüksek miktarda gübre gerektiriyor. Topraklarımız organik bakımdan çok zengin değil sonuçta pahalı üretiyoruz bu kadar pahalı bir ürünü biyo dizel ya da biyo etanol olarak kullanırsak gıda olarak kullanacağımızı ne yapacağız, o zaman dışardan ithal edeceğiz. Ne fark eder ekonomik analiz yaptırıyoruz bu konuda."
İnsan gıdası olarak tüketilen ürün olması nedeniyle EPDK'nın kararını bir daha değerlendirmesini isteyeceğini tekrar altını çizen Bakan Eker, Türkiye'nin mısır ve çeltikten bio etanol elde ettiğini, yağlı tohumlardan da biyo dizel elde edildiğini vurgulayarak, "İnsan gıdası olarak kullanılan ürünlerin biyo dizel ya da etanol olmasını biz doğru bulmuyoruz. Benim şahsi fikrim bu, kendi görüşüm bu" diye konuştu.
“Önemli potansiyelimiz var”
Şekerleme fuarına Türkiye'nin 15 sene önce 7 firmayla, şimdi ise 71 firmayla katıldığını belirten Bakan Eker, bunu önemli bir gelişme olarak niteledi. Türkiye'nin dünyada önemli hammadde potansiyeli olduğunu anlatan Bakan Eker, "Önemli bir potansiyelimiz var. Türkiye dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Dünyada birinciyiz bu konuda. Kayısı üretiminde dünyada birinci bal ve çilek üretiminde ikinci, kestane, elma ve Antep fıstığında üçüncü, cevizde dördüncü, şeker pancarında da beşinciyiz" diye konuştu.
Bakan Eker, ISM fuarına 42 firmanın milli katılım pavyonunda, diğerlerinin de bireysel olarak katıldığını açıkladı. Türkiye'deki şeker ihtiyacına ilişkin bir soru üzerine Bakan Eker, Türkiye'nin 2,2 milyon ton şeker üretimi olduğunu vurgulayarak, bu oranın bakanlar kurulu kararıyla arttırabildiğine işaret etti.
Türkiye'de şeker kotasının belli olduğunu ifade eden Bakan Eker, Şeker Kurulu'nun her yıl üretimin yüzde şu kadar artırılması, aynı kalması ya da azaltılması gibi teklifte bulunduğunu ve bu teklifin bakanlar kurulunda değerlendirilip ona göre bir karar verildiğini kaydetti. Bakan Eker, şu anda Bakanlar Kurulu’na gelen herhangi bir bilginin olmadığını da aktardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder