16 Nisan 2013 Salı

Altındaki düşüş alım fırsatı mı?

Altındaki düşüş alım fırsatı mı?

Altın fiyatlarında 12 yıldır art arda yaşanan yükseliş, yerini tedirgin bir bekleyişe bıraktı.

Çin ve Amerika'dan gelen olumsuz veriler üzerine yaşanan panik satışlar fiyatları gün içinde altın Ons fiyatı 1385 dolar seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar fiyatların 1200'lü seviyelere kadar ineceğini öne sürerken, bazı uzmanlar bunun yeniden alım için fırsat olabileceğini kaydetti.
Star'dan Fikret Çengel'in haberine göre, son 12 yıl art arda yükselen altın fiyatları 2013 başından bu yana yüzde 15 değer kaybetti. Altın ons fiyatı fiyatları son iki yılın en düşük seviyesine kadar indi. Geçtiğimiz hafta yaşanan ve yeni haftanın ilk gününde devam eden kayıplarla altın Ons fiyatı 1.385 dolara kadar geriledi. Buna paralel içeride de çeyrek altın 129 liraya, gram altın 80 liraya geldi.. Uzmanlar, panik satışlarının neden olduğu bu düşünün devam edebileceği uyarısında bulunurken, Goldman Sachs yıl sonu altın hedef fiyatını 3. kez aşağı yönlü revize etti. Amerikalı uzmanlar ise, "Kimse elini taşın altına koymak istemiyor" diyerek fiyatlardaki düşüşün devam edebileceğine yönelik sinyali verdi. JP Morgfan, Deutscne Bank ve Societe General bir adım daha ileri giderek 2014 yılı sonu için altın fiyat tahminini 1270 dolar seviyesinde gösterdi.
SOROS UYARMIŞTI
Altındaki sert gerilemede şimdiye kadar altın satmayacağını beyan eden merkez bankalarından zor durumda olanlarının satışa geçebileceği haberleri önemli rol oynadı. ABD’nin önümüzdeki dönemde altındaki yükselişi destekleyen parasal genişlemeden geri adım atabileceğine ilişkin beklentilerin artması da düşüşte etkili oldu.
Diğer taraftan küresel piyasa ekonomilerinin olumlu sinyaller vermeye başlamasıyla, güvenli liman olarak görülen altına talebinin azalacağı beklentisinin de gerilemeyi arttırdığı değerlendirmesi yapılıyor.
Ünlü yatırımcı George Soros geçen hafta South China Morning Post Gazetesine yaptığı açıklamada, kriz boyunca güvenli liman olan altının bu özelliğini artık yitirdiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder