18 Nisan 2013 Perşembe

Emlak Bankası'nda batık 2 milyar dolar!

Emlak Bankası'nda batık 2 milyar dolar!

Başbakan Erdoğan’ın açıklamasıyla gündeme gelen bankacılık skandalının faturası son 10 yılda 112 milyar dolara çıktı.

MHP’nin yönettiği Emlak Bankası’nın ise halen tahsil edilemeyen 2 milyar doları aşkın alacağı var.
Star'ın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘batık bankalar araştırılsın’ açıklamaları ile gündeme gelen, bankacılık skandalının faturası son 10 yılda 65 milyar dolar daha artarak 112 milyar dolara ulaştı. Batık bankalarının devlete getirdiği 112 milyar dolarlık faturanın içinde, ANASOL-M Hükümeti’nin, MHP kanadına bağlı olarak tasfiye edilen Emlak Bankası’nın zararı da bulunuyor. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın halen tahsil edilmemiş faizi ile birlikte 2.5 milyar dolara ulaşan bir alacağı bulunuyor.
Sadece ‘batık’lar incelenecek
TBMM bünyesinde kurulacak bir araştırma komisyonu aracılığı ile mercek altına alınacak olan batık banka skandalı, bugüne kadar tek başına bir incelemeye konu olmadı. Sadece 2003 yılında kurulan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu tarafından yüzeysel olarak incelendi. Oluşturulacak olan bir araştırma komisyonu, sadece batık bankaları inceleyecek. ANASOL-M hükümeti döneminde, 1999-2002 yılları arasında 19 bankaya el konulmuştu. Ayrıca aynı dönemde, üç kamu bankasından Emlak Bankası tasfiye edilirken iki kamu bankasına da milyarlarca liralık kaynak aktarıldı.
IMF TALİMATIYLA KAPATILDI
2002 sonu itibariyle, batık bankalara ve kamu bankalarına aktarılan kaynak tutarı 47 milyar dolara ulaştı. Böylece, el konulan bankaların ve kamu bankalarının devlete olan maliyeti 2002 yılı itibariyle 47 milyar dolar oldu. Ancak BDDK ve TMSF, söz konusu zararı 2012 yılı sonu itibariyle güncelledi. Borçlanma faizleri baz alınarak yapılan hesaplamada ise 47 milyar dolarlık fatura, faizi ile birlikte 2012 yılı sonu itibariyle 112 milyar dolara ulaştı. Böylece, son 10 yıllık dönemde batık bankaların faturası 65 milyar dolar artmış oldu.
Alacaklar temizlenemedi
Erdoğan’ın Devlet Bahçeli’nin hükümette olduğu dönemi inceleteceklerini söylemesine tepki gösteren muhalefet partisi MHP’ye batık banka skandalının yaşandığı dönemde Emlak Bankası bağlı bulunuyordu. Emlak Bankası, IMF’nin talimatları doğrultusunda kapatıldı. Bankanın tasfiyesi halen tamamlanmadı. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası yönetiminin 10 yıllık çalışmalarına rağmen, bankanın halen faizi ile birlikte 2-2.5 milyar dolar alacağı bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder