11 Nisan 2013 Perşembe

Gastronomi Dünyası 2. Türk Mutfağı Zirvesi'nde Buluşuyor!




Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu'nun öncülüğünde Konak Belediyesi ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) desteğiyle düzenlenecek olan 2. Türk Mutfağı Zirvesi, 3-4-5 Mayıs tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilecek. Zirve, İzmir'in EXPO 2020 yarışında özellikle gastronomi turizmini ön plana çıkartmak, Türk ve Ege mutfağının uluslar arası platformda tanıtımını sağlamak adına büyük önem taşıyor.
Zirveyle ilgili İzmir Armis Otel’de düzenlenen basın toplantısına Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, Food in Life Gastronomi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ETİK Başkanı Mehmet İşler’i vekaleten ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Türk mutfağının duayen isimlerinden Vedat Başaran, Gazeteci Nedim Atilla, etkinlik sponsorlarından Orkide Yağ Margarin Grubu Koordinatörü İbrahim Şener, Lokantacılar Federasyonu ve ETİK üyeleri katıldı. 

Aykut Yenice: “Dev zirve Expo tanıtımına katkı sunacak”

Toplantıda ilk sözü alan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, zirveye desteklerinden dolayı Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK), İzmir Valiliği, Orkide yağları ve diğer sponsorlara teşekkür etti. Türk ve Ege mutfağının ulusal ve uluslar arası kulvarlarda tanıtımının sağlanması adına zirvenin son derece önem taşıdığını belirten Yenice, gastronomi turizminin etkisine değinde. Yenice:  “Bugün dünyada çok önemli hale gelen gastronomi turizmine katkı sunacak olan bu dev zirveyle, İzmir turizm anlamında önemli bir yol kat etmiş olacaktır. 3-4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan zirveyle 2020 Expo’suna hazırlanan kentimizde, bölgenin yeme-içme kültürünü dünya kamuoyuna duyurabilmek adına etkinliği İzmir’de yapmaya karar verdik. Bu zirveyi yapmaya karar verdiğimizde İzmir sevdasını yüreğimizde taşıdığımız, birlikte olmaktan onur duyduğum Konak Belediye Başkanımız Hakan Tartan’ın tam desteği bizleri güçlendirdi. Aynı şekilde konaklama, otelcilik, turizm, yeme-içme deyince Ege bölgesi için çatı kuruluş olan ETİK’in de katkılarıyla, bu proje bir İzmir projesine dönüştü. Zirveye katkı sunan herkese teşekkürler” dedi.
 
Başkan Tartan: “Ege mutfağının gelişimine katkı sunmak büyük mutluluk”

Ege mutfağının gelişimi için Türk Mutfağı Zirvesi’ne büyük önem verdiğini belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, zirveye destek vermekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Tartan, “Laf vardır, söz vardır, icraat vardır. Değerli Aykut Yenice ile birbirimizi uzun yıllardır tanıyan iki dostuz. Ortak noktalarımızdan birisi lafın ötesinde icraatı seviyor oluşumuz. Dolayısıyla bu büyük zirveye destek vermekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Türk mutfağının bu kadar gelişme gösterdi yapı içerisinde Ege mutfağının sessiz kalmasını elbette kabul edemeyiz. Kimi taşın altına elini sokar, ben bununla yetinmek istemiyorum. Kolumu, gerekirse tüm bedenimi taşın altına sokmak isterim. ben kolumu da sokarım” dedi.
 
Kültür, tarih ve gastronomi unsurları olmadan bir kentin gelişiminin mümkün olmayacağını belirten Tartan, Türk yemek kültürünün yalnızca kebap ile de sınırlı olamayacağını ifade etti. Tartan, “Biz Ege’yi yansıtan o müthiş lezzetleri de tanıtmak istiyoruz. Bu zirve ile bu bölgenin kültürünü de yansıtmış olacağız. Şu ana kadar Ege mutfağının markalaşması adına atılmış en ciddi adım. İleride tarih yazılırken bu dev zirvede emeği olan herkesin bu tarihte yeri olacak. İzmir ve Ege adına yapılan her projenin içindeyim. Bunu yapmaya devam edeceğim. Kentler insana ve kültüre verilen önemle gelişme gösterir” diye konuştu.

Tartan ayrıca, Türk mutfağının ürünlerinin gerçek ustalar tarafından yapıldığı bir ‘Mutfak Akademisi’nin şehre kazandırılacağını da müjdeledi. 
 
ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan: “Kültür, tarih ve gastronomiyi ön plana çıkarmalıyız”
 
İzmir’in turizmde hedeflerine ulaşabilmesi için şehrin dinamikleri olan kültür, tarih ve gastronomisini etkin şekilde kullanması gerektiğini belirtti. Tercan şu açıklamalarda bulundu: “ETİK olarak 1958den beri İzmir turizminin hak ettiği yerlerde olması için mücadele veriyoruz. Günümüzde İzmir’e gelen turist sayısı 1 milyon seviyelerinde. Bu sayı, Türkiye ortalamasının altında bir rakam. Bizler ETİK olarak şehrimizde turizmin gelişimi adına bir hedef belirledik. Bu hedef, yılda 5 milyon hava yolu ile İzmir’e yolcu çekmek. Bunu başarabilmek için İzmir’in en önemli dinamikleri olan kültür, tarih ve gastronomi turizmini ön palana çıkarmamız gerekiyor. Bu üç önemli argüman, İzmir’i turizm anlamında hedeflerine yaklaştıracaktır. Bu sebeple bu dev projeye tüm içtenliğimizle tüm üye otellerimiz ve yönetim kurulumuzla canı gönülden destek veriyoruz.”

Orkide Yağ Margarin Grubu Koordinatörü İbrahim Şener, Orkide ailesi olarak bu dev zirveye destek vermekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.  
  
Nedim Atilla: “Gastronomiye ayak uydurmamız gerekiyor”

Gastronomi turizminin dünyada çok hızlı geliştiğini vurgulayan Nedim Atilla,  “Bu hıza ayak uydurmamız gerekiyor. Bu bölgede ülkenin sürükleyici gücü olarak gastronomiyi ön plana çıkaran İzmir’in başarıyı yakalayacağını düşünüyorum” dedi. 
 
Vedat Başaran: “Bu zirve İzmir’in gastronomideki çıkışı olacaktır”

Yıllardır İstanbul ve diğer şehirlerde Ege mutfağının özelliklerini anlatmaya çalıştığını vurgulayan ünlü aşçı Vedat Başaran, “İzmir enternasyonal bir şehirdir. Bize çocukluğumuzda İstanbul değil İzmir anlatılırdı. Ancak İzmir’in yemek kültürüyle, gastronomiyle ilgili şu ana kadar hiçbir çıkışı olmamıştır. Bu bölgenin kültürünü koruyabilmek için gerek ulusal gerek uluslar arası anlamda klasiklerimizi ön plana çıkarmak ve bunun üzerinden geleceği tasarlamak gerekiyor. Bu bakımdan bu zirvenin İzmir için önemi oldukça fazla” dedi.  

Food in Life Gastronomi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen'de böyle büyük bir organizasyonun içerisinde olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
 
Zirve üç gün sürecek; paneller, yarışmalar düzenlenecek

3 gün sürecek 2. Türk Mutfağı Zirvesi’nde çeşitli paneller, yarışmalar düzenlenecek. Zirvede ilk gün ‘sağlıklı gıda’ adı altında iki panel düzenlenecek. İkinci gün Gazeteci Serdar Turgut’un moderatörlüğünde ‘Türk mutfağının dünden bugüne gelişimi’ konulu panel gerçekleştirilecek. Son gün ise İzmir Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz ve ETİK Başkanı Mehmet İşler’in katılımıyla bir etkinlik düzenlenecek. Etkinlikte 8 farklı otelin aşçılarının yarışacağı bir mutfak kurulacak. Bu ünlü otellerin şef aşçıları, Ege mutfağına özgü yemeklerle hünerlerini sergileyecekler. Yine aynı gün esnaf lokantalarının da yarıştığı bir etkinlik düzenlenecek. 

Yarışmalar, fotoğraf sergisi...

İkinci gün yapılacak olan bir diğer önemli yarışma ise Food in Life Gastronomi yayınları tarafından organize edilen ve 5 yıldızlı otellerin aşçılarının yarışacağı Ege Mutfağı konseptli mutfak yarışması... Birbirinden başarılı şeflerin kıyasıya mücadele edeceği bu yarışma zirveye renk katacak. Yarışmalar, paneller derken sanata dair etkinliklerin de yer alacağı zirvede Food in Life Gastronomi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve Yiyecek-İçecek Fotoğrafçısı Gökmen Sözen'in açacağı renkli sergi de zirveye hem renk hem de lezzet katacak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder