16 Nisan 2013 Salı

Mevduatlara her an el konabilir!

Mevduatlara her an el konabilir!

İran ve Suriyelilere karşı uygulanan ambargo banka hesaplarını vurabilir.
Türk bankalarında hesap açtıramayan ya da hesaplarını kapatmaları istenen öğrenciler çareyi kurye ile para transferinde buluyor. Hürriyet'in haberine göre, BDDK yetkilileri konuyla ilgili bankalara her hangi bir yaptırım talimatı gitmediğini vurgularken bankalar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve Dışişleri Bakanlığı’nın uyarılarının bulunduğunu ifade ediyor. İran ve Suriye vatandaşlarına ait hesapların her an inceleme altına alınabileceğine dikkat çeken bankacılar, “İki bakanlık İran ve Suriye vatandaşları ile ilgili olarak ticari faaliyet yapılmaması konusunda bizleri uyardı. Biz de bunun üzerine işlemlerde daha dikkatli olmaya çalışıyoruz. Kararın arkasından şubeleri bilgilendirdik. Ancak öğrencilerle ilgili bir yaptırımımız yok. Şubeler risk almamak için öğrencilere de hesap açmama ya da hesap kapatma yoluna gitmiş olabilir” diye konuştu. Bir banka yetkilisi de konunun şube yetkilileri tarafından abartılmış olabileceğine dikkat çekerek, “Öğrencilerle ilgili bir talimatımız olmadığı gibi banka çalışanlarımıza tanıdığınız ve daha önce çalıştığınız kişilerin işlemlerini yapın uyarısında da bulunmuştuk. Sorun tedirginlikten kaynaklanıyor” diye konuştu.
BİLGİ YOKSA İŞLEM DE YOK
Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankaların, uluslararası ambargolara uyum sağlamakla mükellef olduğunu ifade eden banka yetkilsi, “Bu konudaki yerel ve uluslararası karar ve düzenlemeler yakından takip ediliyor ve uygulanıyor. ‘uluslararası yaptırıma konu olabilecek işlemlere’ doğrudan ya da dolaylı hiç bir şekilde aracılık edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı. Söz konusu yaptırımlara konu işlemlere aracılık ettiği hususunda bilgi sahibi olunan veya hakkında ambargolara uyum konusunda yeteri kadar bilgi edinilemeyen müşterilerle olan iş ilişkilerinin gözden geçirildiğine değinen yetkili, “Bilgi-belge akışında sorun olmayan durumlarda banka müşteri ilişkileri sorunsuz bir şekilde devam ediyor” dedi.
TÜRKİYE’DEN AYRILACAĞIM
İstanbul’da ikamet eden ve Marmara Üniversitesi’nde okuyan bir başka İranlı öğrenci de bankalara, öğrenci olduğunu kanıtlamak için çok uğraştığını ancak kabul ettiremediğini iddia etti. Verdiği öğrenci belgelerinin yok sayıldığını anlatan İranlı öğrenci, “Türkiye’de yaşam zor olmaya başladı. Aradaki kuryelere de para ödüyoruz. Onlar ne zaman gelirse paramıza o zaman ulaşıyoruz. Bu da bizi zor durumda bırakıyor” diye konuştu.
BDDK: İlgimiz yok
BANKALARIN neden böyle bir karar verdiğini anlamamadığını söyleyen bir Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilisi, “Bankalar ambargo sonrası kendilerini görev edindi diye düşünüyorum. Böyle bir karar alınmasında ve uygulanmasında BDDK’nın en ufak bir katkısı yok” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder