10 Nisan 2013 Çarşamba

Bir vize kararı da İngiltere'den: Ayakkabı boyacılığı hizmettir, girişi engellenemez


Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşması'ndan doğan hakları sebebiyle, hizmet sunacak Avrupa Birliği ülkelerine serbestçe seyahat edebileceklerine yönelik mahkeme kararlarına bir yenisi eklendi. Ayakkabı boyacısı Metin Kalkan, İngiltere’de mesleğini icra ederek, oturma ve çalışma hakkı kazandı.
1963 tarihli Ankara Antlaşması'nın getirdiği 'standstill kuralı', katma protokolün yürürlüğe girdiği 1973 yılında hizmet sunmak için seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından vize istemeyen Avrupa ülkelerinin, o tarihten sonra da vize isteyemeyeceğine işaret ediyor.
Ancak söz konusu ülkeler, bu hakkı çıkan mahkeme kararlarına rağmen uygulamaya dökmekte isteksiz davranıyor.
Konuyla ilgili olarak İngiltere'den de bir mahkeme kararı çıktı. İngiltere vizesi için başvurusu reddedilen ayakkabı boyacısı Metin Kalkan, 8 ay süren davanın ardından 500 pound sermaye ile İngiltere'de iş kurdu. İngiliz mahkemesi, verilen red kararını iptal etti.
Davayla ilgili açıklamada bulunan hukukçu Hakan Camuz, Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına vermiş olduğu hakları sembolik olarak ispatlamak istediklerini belirterek, 'Bu başvurunun en büyük özelliği yatırımın alt seviyesinin olmadığını göstermesi' dedi.
Camuz, 'Biz, Türk yatırımcıların cesaretli bir şekilde bu konunun üzerine gitmesini istiyoruz. Vize duvarlarının yıkılmasını istiyoruz' şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder