Borsa İstanbul’da işlem gören yabancı ülke menşeli şirket sayısının artırılması amacıyla tanıtım, bilgilendirme, iletişim ve pazarlamaya ilişkin süreçler ve çalışma bütününü oluşturan ListingIstanbul programının lansman ve imza töreni gerçekleştirildi. Törene, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Dr. M. İbrahim Turhan katıldı.
Törenin açılışında konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, İstanbul uluslararası finans merkezi projesinin, hem ülkemizin 2023 stratejik vizyonu, hem Borsa İstanbul’un hedef vizyonu açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. İstanbul’un bir finans merkezi olarak tescili için önemli unsurlarından birisinin sermaye piyasalarından fon temin etmek isteyen kuruluşların, sermaye piyasası aracı ihraçlarını İstanbul piyasalarında gerçekleştirmesi olacağını belirten Turhan, bu yöndeki çalışmalara hız ve ivme kazandırmak için hazırladıkları ListingIstanbul projesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.
Ekonomik Krizin Küresel Piyasalardaki Etkisi Devam Ediyor
Küresel finansal piyasalardaki gelişmelere de dikkat çeken Dr. M. İbrahim Turhan, 2007 Ağustos ayından başlayan, 2008’den itibaren etkisini iyiden iyiye hissettiren Kuzey Atlantik Finansal ve Ekonomik Krizinin hala küresel piyasalardaki etkisini devam ettirdiğini hatırlattı.
Krizin küresel finansal varlıklar üzerinde de etkisi olduğunu kaydeden Turhan, pay piyasası araçlarının toplam küresel finansal varlıklar içerisindeki oranının krizden önceki döneme göre nispi olarak azaldığını, krizden önce 64 trilyon dolara çıkmış olan pay piyasa araçlarının bugün 50 trilyon dolar civarında olduğunu söyledi.
Hükümetlerin ihraç ettiği borçlanma araçları ihracında da kriz öncesi döneme göre yüzde 50 oranında ciddi bir artış olduğunun görüldüğünü belirten Dr. M. İbrahim Turhan, piyasalar için önemli finansal borçlanma araçlarına bakıldığında neredeyse krizden önceki seviyeyi muhafaza ettiğini söyledi.
Dünya Yerinde Sayarken Türkiye Aradaki Farkı Kapattı
Krizin finansal piyasalar üzerindeki etkisinin piyasalarda işlem gören varlık miktarında ya gerilemeye ya da aradan geçen 5 yılık zamana rağmen sabit kalmasına yol açtığını kaydeden Turhan, bu dönemde Türkiye’nin durumuna ilişkin şunları söyledi:
“Dünyada bu gelişmeler yaşanırken Türkiye’de 2007 yılında 39 trilyon dolar uluslararası portföy yatırımı içinde Borsa İstanbul’un payı 70 milyar dolar. 2011 sonunda baktığımız zaman, borsamızın payı bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen 5 milyar dolara yakın artış göstermiş. Krizde dünya yerinden sayarken Türkiye finans piyasaları, Türkiye ekonomisinin ve finans sektörünün mukayeseli üstünlüklerini değerlendirerek aradaki farkı bir miktar daha kapatmış, nispi olarak durumunu iyileştirmiş görünüyor.”
Yaşanan krizle birlikte gelişmekte olan ülkeler ve yükselen piyasa ekonomileri olarak tabir edilen piyasaların, gelişmiş ülkelerle aradaki farkı kapattığını belirten Dr. M. İbrahim Turhan, benzer bir gelişmenin de doğrudan sabit sermaye yatırım akışında göze çarptığını, geçmişte gelişmiş ülkelere olan sabit sermaye yatırımının sürekli ve belirgin bir şekilde yükselen piyasa ekonomileri üzerine seyrettiğini anlattı. Turhan, bunun sonucunda gelişmekte olan ülkeler, Türkiye gibi ülkelerin çok önemli bir fırsat penceresi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Ekonomik Krizin Dünya Borsalarına Etkisi
Krizin dünya borsalarına da etkileri olduğunu anlatan Turhan, 2007’de 43 bin 300 seviyesinde olan dünya borsalarında işlem gören toplam şirket sayısının krizle bir gerileme yaşadığını kaydetti. Biraz toparlanma yaşansa da krizden önceki seviyenin yakalanamadığını anlatan Turhan, 2013 yılı Ocak sonu itibariyle dünyada borsalarda işlem gören 46 bine yakın şirketin bulunduğunu, bunların içinde yabancı şirket sayısının 3 bin civarında olduğunu bildirdi.
Yabancı şirketlerin işlem gördüğü borsalarda ilk sırayı Londra’nın aldığını belirten Turhan, “İşlem gören şirketler incelendiğinde İngiltere kökenli şirketlerden ziyade başka ülkelerde kurulu şirketlerin bu borsada işlem gördükleri çarpıcı bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Londra borsasında işlem gören her 5 şirketten 4’ü yabancı şirket. New York, Singapur, NASDAQ ve Lüksemburg borsaları, yabancı şirketlerin işlem gördüğü ilk sıralarda yer alan borsalar” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder