25 Ocak 2013 Cuma

AB, asgari yakıt vergisi tartışmasını yeniden açıyor








Yasal Uyarı Metni:
Kopyaladığınız bu metnin tüm yayın hakları Yeşil Ekonomi Yayıncılık'a aittir ve tekrar yayınlanması halinde bu sayfaya aktif bağlantı sağlanması zorunludur. Tekrar yayın halinde editor@yesilekonomi.com adresinin bilgilendirilmesi rica olunur.

http://www.yesilekonomi.com/printable/ab-asgari-yakit-vergisi-tartismasini-yeniden-aciyor


Avrupa Birliği yetkililerinin, temiz yakıtları teşvik etmek ve mazotu nispeten ucuz kılan vergi avantajlarını ortadan kaldırmaya yönelik yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalıştığı bildirildi.
Avrupa Komisyonu uzun süredir enerji vergilerinde değişikliğe gitmek istiyor, ancak bazı AB ülkeleri buna karşı çıkıyor ve karşı çıkmaya da devam edecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği'nde vergi düzenlemeleri 27 ülkenin oy birliğini gerektiriyor ve bunu sağlamak da oldukça zor. Örneğin TIR'lar, mazot vergisini özellikle düşük tutan ve merkezi bir konuma sahip olan Lüksemburg'da yakıt alıyor ve ülke böylelikle gelir elde etmiş oluyor.
Reuters'ın aktardığına göre 23 Ocak'ta AB ülkelerinin temsilcilerinin katılacağı bir çalışma toplantısı öncesinde, 9 Ocak tarihli bir AB iç yazışma notunda, yakıt ürünlerini karbondioksit emisyonlarına ve enerji içeriğine göre vergilendirme konusu tekrar gündeme getiriliyor.
Şu anda yakıtlar hacim bazında vergilendiriliyor. Bir yandan emisyonları azaltmaya çalışan Avrupa Komisyonu, asgari vergi oranlarını belirlerken yakıtlara karşı 'nötr' olduğunu söylüyordu. Bir litre mazotta, bir litre benzinden daha fazla enerji ve karbondioksit bulunması sebebiyle eğer değişiklikler kabul edilirse, mazotun asgari vergisi benzininkinden daha yüksek hale gelebilir. Şu anda hemen hemen tüm AB ülkelerinde mazot, benzinden daha ucuz. İngiltere ise burada göze çarpan bir istisna olarak öne çıkıyor. Sunulan bazı imtiyazlar bir kenara bırakıldığında öneriler, uzun vadede sürdürülebilir biyo-yakıtlar ve LPG'yi teşvik edecek nitelikte.
Mazotla ilgili kaygılar
Mazot kullanımı, AB'deki rafinerilerin yeterli üretim sağlayamaması sebebiyle Komisyon açısından önemli bir endişe kaynağı. AB bazen zararına olmak üzere dışarıya benzin fazlasını satarken, mazot ithal etmek durumunda kalıyor. Mazotun çıkardığı duman da Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanser riskiyle ilişkilendirilmiş durumda.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu'nun çevreden sorumlu üyesi Janez Potocnik, hava kalitesini artırmaya yönelik çabalar çerçevesinde mazottan kaynaklanan emisyonları düşürmenin de öneminin altını çizmişti.
Potocnik, başta dizel motorlular olmak üzere araç testlerinin isabet oranının da artırılmasını istiyor; çünkü laboratuvarda kaydedilen emisyon miktarıyla sokaklarda günlük kullanımda gerçekleşen emisyon miktarı arasında önemli fark bulunuyor.
Komisyon'un vergiden sorumlu üyesi Algirdas Semeta, Volkswagen gibi dizel motor üreticilerinden gelebilecek, vergi değişikliklerine muhalefete karşı çıkmak için, değişikliklere adapte olunabilmesini sağlamak amacıyla yavaş bir geçiş süreci olacağını söyledi. Çevreci gruplar ise, mazottan daha fazla vergi alınması gerektiği görüşünde.
Reuters'ın ulaştığı, STK'ların Aralık ayında AB maliye bakanlarına gönderdiği bir mektupta yetkililer, 'ulaştırma amaçlı mazotun asgari vergisini kayda değer ölçüde artırmaya' davet ediliyordu. 30'un üzerinde kuruluşun imzasının bulunduğu mektupta, Lüksemburg'daki mazot vergilerinin gelir sağlamak için iyi olduğu, ancak 'depo turizminin', ülkenin komşuları üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yer veriliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder