15 Ocak 2013 Salı

Çalışan kadın daha fazla tasarruf ediyor


ING Bank tarafından hazırlanan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın bir yıllık veri analizine göre; çalışan kadınlar erkeklerden daha fazla tasarruf etme eğiliminde. Kadınlar çalışmadıkları durumda ise resim çok farklı; erkeklerden daha az tasarruf yapıyorlar.
ING Bank’ın araştırması kadınların iş gücüne katılımının, bireysel tasarrufları arttırarak, Türkiye ekonomisine, daha önce çok fazla değinilmeyen bir katkısının daha olacağı gerçeğini gözler önüne serdi.
ING Bank, Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefiyle bir ilke imza atarak 2011 yılı Ekim ayında hayata geçirdiği “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nın bir yıllık veri analizini tamamladı. Sabancı Üniversitesi’nin gözetiminde IPSOS KMG’nin 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile gerçekleştirdiği çalışma çerçevesinde, Ekim 2011 – Eylül 2012 arasında toplamda 9 bin 600 kişi ile görüşüldü. Doğrudan ve sadece tasarruflarla ilgili bireysel eğilimlerin incelendiği araştırmanın bir yıllık sonuçları, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, ING Bank Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Filiztekin ve IPSOS KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Tonguç Çoban’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
ING Bank olarak, Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefinde olduklarını ve bu paralelde yurtiçi tasarrufların artırılması konusunda, gerek veri açığının kapatılması gerekse ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara önem verdiklerini belirten ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, bir yıllık veri analizinin Türkiye’nin tasarruf açığının kapatılmasına ilişkin bireye dair önemli ipuçları verdiğini belirtti. Her çeyrek sonunda analizleri www.tasarrufegilimleri.com adresli web sitesi ve rapor kitapçığı aracılığıyla ilgili çevrelerle paylaştıklarını ileten Abay, kamu kuruluşları ve akademik çevrelerin verileri inceleyip, analizleri çeşitlendirmesi ile elde edilecek sonuç ve etkinin daha fazla olacağının altını çizdi.
“Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz”
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay: “Bir yıllık veriler bize gösteriyor ki kentsel nüfusta bireysel tasarruf sahipliği oranı ülkemizde yüzde 11,5 düzeyinde seyrediyor. Ülke olarak düşük tasarruf oranımızı arttırmak ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için her kesimin üzerine düşen görevi yapması, elini taşın altına koyması gerekiyor.
Türk halkının tasarruf konusundaki farkındalığını artırmak adına 2012’de olduğu gibi 2013’te de tasarruf konusu tüm bankaların gündeminde olacak gibi görünüyor. Tasarrufun alışkanlık haline gelmesi için insanları cesaretlendirmek ve yol göstermek önemli ve biz bankacılara bu anlamda büyük görev düşüyor. Biz, ING Bank olarak, bu yolda ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Zaten, gerek sektöre yön veren tasarruf odaklı ürünlerimiz gerekse tasarruf üzerine gerçekleştirdiğimiz bu araştırma ile Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma yolunda kararlılığımızı gösterdiğimize inanıyorum. Bu bağlamda, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nı yürütmeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz.” dedi.
Çalışan kadın olmak, tasarruf etme olasılığını belirgin bir şekilde artırıyor”
Cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, medeni hal gibi değişkenlerin, bireyin tasarruf sahibi olma olasılığına etkisini incelediklerini ileten Pınar Abay, genel olarak kadınların tasarruf sahibi olma olasılığının erkeklerden düşük olmasına karşın, istihdam edildikleri takdirde bu olasılığın önemli bir artış gösterdiğini ve çalışan kadının tasarruf sahibi olma olasılığının erkeklerinkinin önüne geçtiğini belirtti.
Abay, “Genel olarak baktığımızda, dünya üzerinde kadınların iş gücüne katılımı erkeklerden daha düşük ama Türkiye’de bu özellikle çok daha belirgin. Dünya Bankası verilerine göre 2010 itibarıyla dünyada iş gücüne katılım oranlarını kadın - erkek olarak karşılaştırdığımızda kadınların oranının erkeklerinkinin %69’u düzeyinde olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ise bu oran %39.
Birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de kadının girişimciliğe, iş gücüne daha fazla katılması bir politika olarak gelişmeye başladı. Kadınların çalışma hayatına girerek ekonomide katma değer yaratma gücünü artırmaları bizim de en büyük temennilerimizden. Türkiye Tasarruf Eğilimi Araştırması’nın bir yıllık sonuçlarına göre çalışan kadınların, iş hayatlarında sadece yarattıkları katma değerle sınırlı kalmayarak, ülkemizdeki bireysel tasarrufların artmasında da önemli bir rol oynadıklarını söyleyebiliriz. Bu da ülke ekonomisi için sevindirici bir haber. Yeri gelmişken, ING Bank olarak kadın ve iş gücü ilişkisinde biz neredeyiz diye sorarsanız, çalışanlarımızın %55’i kadınlardan oluşuyor” dedi.
“Gençlerin tasarruf sahibi olma olasılığının yüksek olması umut verici”
Tasarruf etme olasılığının en yüksek olduğu yaş grubunun 18-24 yaş arası genç nüfus olduğunun altını çizen Pınar Abay, “Gençlerde tasarruf etme olasılığının yüksekliği kadar düzenli tasarruf eğilimine sahip olmaları da araştırmamız sonucunda ortaya çıkan dikkat çekici ve geleceğe dair umut verici bir başka nokta. Türkiye’nin ileriye yönelik çok sık dile getirilen avantajının göreli genç ve büyüyen nüfusu olduğunu düşünecek olursak tasarrufların arttırılması açısından bu bulgunun da umut verici olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda 18-24 yaşında olanlar 2001 krizi sonrası ekonomideki istikrar sürecinde yetişkinliğe geçen dolayısıyla yüksek enflasyon algısı olmayan bir grup. Gençlerde kısa vadeli amaçlar için (özel bir harcama, borçsuz günlük harcamaları karşılama vb.) tasarruf eğilimi daha belirgin olsa da, erken yaşta tasarrufa bakışın bu kadar güçlü çıkması büyük bir avantaj olarak görülebilir. Tüm bunlara ek olarak tasarruf etme olasılığında eğitim değişkeninde de, beklentiler ile paralel bir ilişki gözlemliyoruz. Tasarrufum var diyenlerin oranı eğitim düzeyi ile birlikte belirgin olarak artıyor” dedi.
“Orta gelir grubu tasarruf etme olasılığı en yüksek gelir grubu”
Araştırmanın bir yıllık verisi sonucunda, bireylerin tasarrufu olmama nedenleri arasında, gelir yetersizliği ön plana çıkıyor. Tasarruf sahibi olma olasılığını en olumlu etkileyen unsurların gelir, eğitim, kira ödememek ve İstanbul’da yaşamak olduğunu vurgulayan Abay, şunları kaydetti:
“Gelir düzeyinin tasarruf etme olasılığına etkisine baktığımızda eğilimin orta gelir düzeyinde en yüksek olduğunu ancak uçlarda, aylık 1.000TL altı veya 5.000TL üstü gelir sahipleri içinde azaldığını gözlemliyoruz"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder