23 Ocak 2013 Çarşamba

AB'den sıcak paraya vergi

Avrupa'da uzun süredir tartışılan sıcak paraya karşı "mali işlem vergisi"nde ilk yeşil ışık dün yakıldı. Almanya ve Fransa'nın başını çektiği 11 ülke anlaşmaya vardı. Maliye bakanlarının ortak hareket etme konusunda anlaşmaya vardığı vergi, Nobel ödüllü ekonomist James Tobin tarafından ilk olarak 1970'lerde ortaya atılan "Tobin Vergisi"nin bir benzeri. Vergi döviz, hisse senedi ve tahvillerle ilgili işlemleri kapsayacak ve oranı yüksek olmayacak. Anlaşmaya varan 11 ülke ise Avrupa'nın devlerini de barındıran Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Portekiz, Belçika, Estonya, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya. Avrupa Birliği içinde her ülkenin sıcak bakmadığı bu plana en sert muhalefet ise İngiltere, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti ve Malta'dan geldi.
BANKALARA CEZA
Krizin giderek derinleştiği Avrupa'da çıkış yolu arayan ülkelerin başvurduğu bu yöntemin politik bir kararı da barındırdığı belirtiliyor. Ülke yönetimlerinin krizle ilgili olarak bankaları suçladığı, bu nedenle getirilecek vergiyle bu kuruluşlara ceza kestiği vurgulanıyor.
"Ocak 2014'te getirilebilir"
Avrupa Komisyonu'nun vergilerden sorumlu üyesi Algirdas Semeta, Avrupalı bakanların toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Üye ülkeler arasında konunun hızla görüşülmesi yönünde siyasi irade oluşursa, vergilerin Ocak 2014'ten itibaren devreye girme ihtimali var" dedi.
35 milyar euroluk kaynak bekleniyor
Bütçelerin de zor günler yaşayan Avrupa Birliği ülkelerinin getirilecek vergiden milyarlarca euro gelir elde edebileceği hesaplandı. Avrupa Komisyonu, verginin tüm AB ülkelerinde uygulanması halinde 74 milyar euroluk gelir tahmininde bulundu. Bazı yetkililer ise bu haliyle 35 milyar euro kaynak yaratılacağının altını çiziyor. Fransa maliye bakanlığı yetkilisi Benoit Hamon, "Hızlıca faaliyete geçirmeye hazırız" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder