18 Ocak 2013 Cuma

Kadın istihdamında “işte eşitlik” bildirgesi



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin katılımıyla kurulan İş’te Eşitlik Platformu, çalışma hayatında kadınlara daha fazla yer açılmasını, koşulların iyileştirilmesini taahhüt etti.

‘Erkeklerin az yolu kaldı’

Sabancı, platformun cinsiyet uçurumunu 3 yılda yüzde 10’a kadar azaltma hedefinde daha da ileriye gidilebileceğini ifade etti. Türkiye’de toplam çalışan nüfusun yüzde 50, erkeklerin çalışma hayatına katılımının yüzde 70, kadınların katılımının ise yüzde 30 olduğu bilgisini veren Sabancı, uluslararası verilerin, erkeklerin çalışma oranının en fazla yüzde 80 olabileceğini gösterdiğini ve erkeklerin alacağı az yolu kaldığını anlattı. Güler Sabancı, 2023 hedefi için yüzde 50 çalışan oranının artırılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Burada erkeklerin oranının tamamlanmasına az kaldıysa kadınları iş gücüne almak zorundayız. Ancak bunları alırken iyi yetiştirmemiz, yönlendirmemiz, fırsat vermemiz lazım. Ama hepsinden önemlisi ‘İş’te Eşitlik Bildirgesi’ni imzalayarak yola çıkmamız gerekiyor”

Şahenk: vizyon dönüşümü şart

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de kadının toplumsal ve iş hayatındaki konumunun yükselmesinde projenin önemli kilometre taşlarından biri olacağını vurguladığı konu [1]şmasında şunları söyledi: “Bizim imzaladığımız bu bildirge ve arkasındaki taahhütler bu işin kısa vadede daha belirgin hale gelmesini sağlayacak. Bir Türk vatandaşı olarak ben şunu da görmek isterim. Bu gayretin ayrıca Milli Eğitim [2] Bakanlığı’mızda da bir projeye dönüşmesi yerinde olacaktır. Çünkü geleceğin kadınlarının motivasyonunu artırmak için onları yetiştirecek öğretmenlerimize de bunun aktarılmasını önemli buluyorum.”

İş’te Eşitlik Bildirgesi

  • İnsan haklarına saygılıyız; tüm çalışanlarımıza eşitlik temel ilkesi ile davranırız.
  • Kadın, erkek çalışanımızın cinsiyet farkı gözetmeksizin sağlık [3], güvenlik ve refahlarını sağlarız.
  • Kadınların iş gücüne katılımını özel olarak destekleriz
  • Kadın-erkek fırsat eşitliği kriterlerini tüm insan kaynakları politikalarımızda tanımlarız.
  • Eşit işe eşit ücret politikası ile hareket eder, takipçisi oluruz
  • Kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanılması için gerekli mekanizmaları kurarız.
  • Eğitim politikaları oluşturur, izler, kadınların katılımına özel olarak dikkat ederiz.
  • İş-aile yaşam dengesini koruyan çalışma ortam ve uygulamalarını oluştururuz.
  • Fırsat eşitliği plan ve kazanımlarımızla ilgili gelişmeleri iç ve dış iletişimle duyururuz
  • Bildirgenin tüm etki alanımıza (iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz) yayılmasını sağlarız.
  •  Bildirgede yer alan hususların takibi için kurumumuzda bir liderlik ekibini görevlendiririz.

Şahin: Kalkınmada en büyük gücüz

Bakan Fatma Şahin, küresel oyuncu olma hedefinde tüm vatandaşlara fırsat eşitliği sağlamanın önemine dikkat çektiği konuşmasında, kadın-erkek eşitliğinin eğitimden başlaması gerektiğini vurguladı. Şahin, şöyle devam etti:
“Hayat planlandığı zaman iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir iş kadını olmamak için bir sebep yok. Ben rahmetli annemden biliyorum; ev kadını aynı zamanda müzik dinleyip, yemek yapıp, bebek sallayıp, telefonla konuşabiliyordu. Bunu ekonomik potansiyel içine katalım. Ben eşime ikinci işi söylediğim zaman ‘Bir dakika elimde şu iş var’ diyor. Bizim gücümüzü kullanmamız ülkenin kalkınma hamlesindeki en büyük güçtür.”

İş dünyasının aktörleri buluştu

Platformun tanıtım toplantısı daha önce alışkın olmadığımız görüntülere sahne oldu. Mustafa Koç, Cem Boyner, Bülent Eczacıbaşı, Süreyya Ciliv, Hüsnü Akhan, Zafer Kurtul, Hasan Süel, Agah Uğur gibi iş dünyasının önde gelen temsilcileri toplantıda söz alıp, kadın istihdamını artırmak için taahhütte bulundu. Sabancı ve Şahenk, iş dünyasını temsilen bildirgeyi imzaladı. Platforma üye olarak “İşte Eşitlik Bildirgesi”ne imza atan özel sektör kuruluşlarının üst düzey temsilcileri daha sonra ellerinde bildirgeyle toplu fotoğraf çektirdi. Oluşturulan proje grubu içinde Turkcell, Coca Cola, Boyner gibi şirketler de görev üstlendi.

Yönetimin sadece onda ikisi kadın

  • İş yerinde kadının durumunu tespit eden ve Türkiye’nin önde gelen 55 şirketinde yapılan ankete göre:
  • Toplam istihdamın yüzde 36’sını kadınlar oluşturuyor. Bu oran beyaz yaka çalışanlarda yüzde 45, mavi yakalılarda ise yüzde 10.
  • Şirketlerde en yüksek kadın çalışan oranı yüzde 41 ile Marmara Bölgesi’nde.
  • Yönetim kurulu başkanlarının yüzde 15’i, yönetim kurulu üyelerinin yüzde 17’si, üst kademe yöneticilerinin yüzde 26’sı, orta kademe yöneticilerin yüzde 40’ı kadın.
  • Ankete katılan şirketlerin yüzde 45’i kreş ve çocuk bakım desteği vermiyor.
Kaynak: Kadın İstihdamı
Terimler: girişimci [4] çalışma programını hazırlarken nelere dikkat eder, girişimciligin ekonomiye etkis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder