15 Ocak 2013 Salı

Son 1 yılda 1 milyon 23 bin kişi çalışmaya başladı


Ekonomi Bakanı Çağlayan TÜİK tarafından açıklanan istihdam verilerini yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. Bugünkü verilere göre işgücünün 28 milyon 51 bin kişi ile şimdiye kadarki en yüksek düzeye çıktığını, istihdama 2011'in Ekim dönemine göre 1 milyon 112 bin kişi artış olduğunu kaydeden Çağlayan, "Yani bu kadar vatandaşımız iş bulma niyetiyle yola çıkmış. Bu çok ciddi bir artış.
 Türkiye'de bu ay itibarıyla 25 milyon 509 bin kişi çalışıyor. 2011 Ekim dönemine göre çalışanların sayısında 1 milyon 23 bin kişi artış var. Yani ekonomimiz emek piyasasına giren vatandaşlarımızın tamamına yakınına iş imkanı sunabilmiş" ifadelerini kullandı.

"BİZDEN KÖTÜ DURUMDA ÜLKELER DE VAR"

Yüzde 9.1'lik işsizlik oranına tek başına bakıldığında yüksek bir oran olduğunu, ancak dünyanın diğer ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'den çok yüksek işsizlik oranına sahip ülkeler olduğunun görüldüğünü kaydeden Çağlayan, "Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik ortama bakıldığında, ülkemizdeki istihdam verilerini başarı olarak kabul ediyorum. Avrupa ekonomisindeki zayıflık ve gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama sebebiyle pek çok ülkede işsizlik oranında ciddi sıçramalar var. Euro Bölgesi genelinde işsizlik yüzde 11.8'e ulaştı. AB'deki 27 ülkenin 15'inde işsizlik oranı bizden daha yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

2013'TE GELECEK YILIN HEDEFİNDEN DE İYİ PERFORMANS GÖSTERECEĞİZ"

Son OVP çalışmasında, 2012 işsizlik oranı hedefinin yüzde 9 olarak belirlendiğini hatırlatan Çağlayan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"2013'te gelecek yıla ait OVP hedefi olan yüzde 8.9 hedefinden de iyi bir performans göstereceğiz. Bu güvenimin sebebi, Türkiye ekonomisine olan inancım. Sanayicimize, çiftçimize, hizmet sektörü erbabına olan güvenim. 55 bin ihracatçıya olan inancım. Bakın 2012 rakamları 152 milyar dolar civarında mal, 41 milyar dolar civarında hizmet ihracatımız olduğunu gösteriyor. Türkiye'de iç talep yavaşlarken, mal ve hizmet ihracatımız büyümemize yardım etti. İlk 9 ayda ekonomi yüzde 2.6 büyürken, net ihracatın katkısı 4.6 puan oldu. Dünyanın 243 ülke ve bölgesine ürünlerimizi satabildik. Türkiye 2012'de ihracat ile büyüdü, ihracat ile sanayi üretimini artırdı, ihracat ile yatırımlarını artırdı, ihracatın yardımı ile istihdamını artırdı. 2013, 2012'den daha iyi olacak. Bir taraftan iç talebimizdeki hareketlenme ile, bir taraftan yine ihracatın katkısı ile ve Ekonomi Bakanlığı olarak büyük güvenimiz duyduğumuz yeni teşvik sisteminin yatırımları artırması ile daha iyi istihdam verileri göreceğiz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder