Güney Kıbrıs parlamentosunun, mevduat vergisi şartıyla sunulan uluslararası kurtarma paketini büyük bir çoğunlukla reddetmesinin ardından siyasi liderler kriz görüşmeleri için bir araya geliyor. Devlet Başkanı Nikos Anastasiades, hiçbir milletvekilinin lehte oy kullanmadığı plana bir alternatif bulmaya çalışacak. Maliye Bakanı Mihalis Sarris ise adanın güneyindeki en büyük yatırımcı konumundaki Rusya'dan yardım istemeye gidiyor.
Haftasonu mevduat vergisi planının açıklanması ve Rumların ATM'lere hücum etmesinden bu yana Güney Kıbrıs'ta bankalar kapalı.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, 'Kıbrıs'ın uluslararası kurtarma programını kabul etmemesi halinde bankalarının iflas edeceğini ve bir daha hiç açılmayabileceğini' söyledi.
Ülkedeki bankacılık sektörünün 'şişirilmiş olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını' belirten Schauble, 'Birinin bunu Kıbrıslılara anlatması gerekiyor' dedi.
İngiltere 1 milyon Euro gönderdi
İngiltere Savunma Bakanlığı ise Salı akşamı, acil durum olarak adada görev yapan askeri personelin kullanımı için uçakla 1 milyon Euro kredi gönderdiğini açıkladı. Eğer ülkede ATM'ler ve debit kartlar çalışmayı durdurursa İngiliz askerler bu paradan faydalanacak.
Güney Kıbrıs'ta 56 sandalyeli parlamentodan ise kurtarma programı lehinde tek bir oy bile çıkmadı. 36 vekil ret kullanırken, 19 vekil çekimser kaldı. Parlamento etrafındaki protestocular, karar karşısında sevinç gösterileri yaptı.
Anastasiadis, karara saygı gösterdiğini söyledi ve parti liderlerini, alternatif yollar bulmak için acil olarak görüşmeye çağırdı. Masadaki seçeneklerden bazıları bankaların yeniden yapılandırılması, tahvil ihracı ya da Rusya'dan daha fazla borç almak.
Maliye Bakanı Rusya'da
Güney Kıbrıs'taki tüm mevduatların üçte biriyle yarısı arasında bir kısmının kaynağının Rusya olduğu tahmin ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de kurtarma programı anlaşmasını 'haksız, profesyonellik dışında ve tehlikeli' olarak değerlendirmişti.
Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, Rus mevkidaşı Anton Siluanov'u ziyaret ederek Moskova'nın Rumlara 2011 yılında verdiği 2.5 milyar Euro'luk kredinin şartlarını hafifletmeyi ve gelecekte de kredi alma olasılığını görüşecek.
Güney Kıbrıs'ın AB ve IMF ile vardığı 10 milyar Euro'luk ilk anlaşma çerçevesinde, banka hesaplarından alınacak bir defalık vergiyle 5.8 milyar Euro kaynak sağlanması hedefleniyordu. Salı günü 20 bin Euro'dan az para bulunan hesapların vergiden muaf tutulması teklif edilse de anlaşma, parlamento onayını alamadı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder