30 Mart 2013 Cumartesi

Ekonomi dünyasının kalbi 8. Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda atacak


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde her yıl düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu’nun (TAF) 8. toplantısı, 4-5 Nisan 2013 tarihlerinde Four Seasons Bosphorus Otel, İstanbul’da gerçekleştirilecek.
T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Maliye Bakanlığı ve Arap Birliği (League of Arab States) resmi desteğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) işbirliği ile Al-Iktissad Wal-Aamal (AIWA) tarafından düzenlenecek olan TAF 2013, her yıl olduğu gibi bu yıl da bölge ekonomisinin liderlerini ağırlayacak.
Türk ve Arap ülkelerinin hükümet üyelerinin ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin yanı sıra uluslararası yatırım kuruluşlarından üst düzey yöneticilerin yoğun ilgi gösterdiği ve önceki yıllarda olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen 8. Türk-Arap Forumu’nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılımcılara seslenecekler.
Global ve bölgesel ölçekte önemli markaları yan yana getirerek, işbirliklerini güçlendirmeyi amaçlayan TAF, sekizinci toplantısında bölgenin güçlenen siyasi ve ekonomik dinamikleri çerçevesinde, Türkiye ve Arap ülkeleri arasında bankacılık ve finans dünyasının geleceğini değerlendirirken, İstanbul Finans Merkezi, Türkiye’nin Gayrimenkul Kabiliyetleri, Sukuk İhracı ve İslami Bankacılık, Tarım ve Gıda’da Türkiye’nin Önemi ve Sağlık Yatırımları öne çıkan başlıklar olacak.
Irak İnşaat ve Toplu Konut Bakanı Mohammed Sahib Al Derajy ve Mısır Yatırım Bakanı Osama Saleh’in katılacağı TAF 2013’te; Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan’dan heyetler ağırlıkta olacak. 500′ün üzerinde üst düzey yönetici ile toplanacak olan TAF, Türkiye’nin bölgesel sorumluluklarından hareketle ve üçüncü ülkelerde Türk-Arap işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere Ukrayna’yı konuk ülke olarak ağırlayacak. Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Sergiy Arbuzov’un Onur Konuğu olarak katılacağı TAF, Arap yatırımcıların yeni ülkelerde Türkiye ile müşterek hareket etmesine bir ilk oluşturacak.
İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin yüklenicileri tarafından özel bir lansmanının yapılacağı TAF 2013′te TOKİ Başkanı Ahmet Karlıbel, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya konuşma yapacaklar.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TAF ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bölgemizde barış ve istikrarın temini ve devamı ile halklarımızın daha müreffeh hayat koşullarına ulaşmaları için bulunduğumuz yüzyılı kazanmamız şarttır. Sahip olduğumuz doğal kaynaklar ve insan gücü, coğrafyamızın sunduğu avantajlar bizi işbirliğine yönlendirmektedir. Bu bakımdan Arap ülkeleri ile olan karşılıklı yatırım fırsatlarını en üst düzeye taşımak ve ortak mirasa sahip olduğumuz söz konusu ülkelerle kültürel paylaşımımızı güçlendirmek için çalışıyoruz.
Küresel sisteme entegre olmuş, kalkınma hedeflerine ulaşmış, zengin doğal kaynaklarını insanlarının refahı için kullanabilen ülkeler hepimizin ortak hedefidir. İç meselelerini çözmüş, meşruiyeti güçlü yönetimler tesis etmiş, ekonomilerini çeşitlendirmiş, insanının yaşam kalitesini yükselterek, küresel düzenin etkili bir oyuncusu haline gelmiş bir bölge, ortak arzumuzdur.
Geleceğin, işbirliklerinin ve yatırım olanaklarının tartışılacağı TAF 2013’ün tüm katılımcılara ve paydaşlarına faydalı olmasını diliyorum”.
Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF)  Kurucusu & Koordinatörü Murat Efe: “Dünyada ve bölgesinde ekonomik olarak daha güçlü bir Türkiye”
Düzenleyiciler olarak 2005 yılında Başbakan’dan aldığımız önemli bir görevi, “Dünyada ve bölgesinde ekonomik olarak daha güçlü bir Türkiye” hedefimizden taviz vermeden ve istikrarlı bir şekilde gururla taşıyoruz. Kuruluşundan bugüne TAF’ın önceliği Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ekonomik, diplomatik ve sosyal iletişimin artırılması oldu; bu çerçevede biz sadece tarhimize önemli bir hatırlatmada bulunduğumuzu ve güçlü bir geleceğin farkındalığını mütevazi bir şekilde sağladığımızı düşünüyoruz. Keza, 1 Aralık 2013 tarihinde yapılan “Türk-Arap İşbirliği Forumu – Dışişleri Bakanları Toplantısı ” sonuç bildirisi ile TAF’a gösterilen güven ve verilen destek emeklerimizin en büyük ödülü oldu.
TAF’a gösterilen aşırı ilgi nedeniyle artık sektörel toplantılarla ilerlememiz gerekti ve 2012 yılında İMKB işbirliği ile yaptığımız Türk-Arap Sermaye Piyasları Forumu bunun ilk örneğini oluşturdu. Önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan Türk-Arap Sağlık Forumu, Türk-Arap Gıda Forumu ve Türk-Arap Savunma Sanayii Forumu için ise çalışmalara başladık.
Arap ülkelerinde yaşanan politik ve ekonomik değişimler, bugüne kadar 7 Başbakan, 50′den fazla Bakan ve 4000′in üzerinde misafiri ağırlayan TAF’ı daha sorumlu ve hassas bir noktaya taşıdı. Bundan sonraki hedefimiz, Arap yatırımcılar için  Türkiye’nin ve Türk işadamlarının Arap ülkelerinde daha aktif rol almalarına katkıda bulunmak ve etkili oldukları uluslararası pazara Türk-Arap işbirliğini taşıyabilmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder