28 Mart 2013 Perşembe

Bir patron daha yemek işine giriyor

Bir patron daha yemek işine giriyor

Doğuş, Ülker ve Esas Holding’den sonra restoran işletmeciliğine ilgi duyan son grup Atasay oldu...
Doğuş, Ülker ve Esas Holding’den sonra restoran işletmeciliğine ilgi duyan son grup Atasay oldu... Cihan Kamer, yakın zamanda ‘easy food’ konseptiyle restoran zinciri kuracaklarını açıkladı
Büyük grupların restoran işletmeciliğine ilgisi devam ediyor. Doğuş Grubu, Ülker Grubu ve Esas Holding’den sonra bu alana ilgi duyan bir başka grup da Atasay oldu.
Atasay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, kısa bir süre sonra restoran zinciri kuracaklarını söyleyerek, ‘easy food’ konseptiyle faaliyet göstereceklerini belirtti. Kamer ayrıca, restoran zincirinde dünya mutfaklarından örnekler sunacaklarını kaydetti.
Hedef Ortadoğu
 Öte yandan Atasay olarak Ortadoğu’dan başlayarak dünyaya açılmayı hedeflediklerini ifade eden Kamer, “Dubai ve Erbil’de ikişer mağaza açtık. Önümüzdeki iki yıl içinde Ortadoğu ülkelerindeki mağaza sayımızı Irak da dahil olmak üzere yaklaşık 15-17 mağazaya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
 Bu mağazaları Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar’da açmayı planladıklarını belirten Kamer, “Ortadoğu’dan sonra önümüzdeki süreç içerisinde ilk hedef piyasamız Çin. Çünkü Çin’de bir anda 300-500 mağaza açabilme şansına sahipsiniz. Çin bu büyüklükte bir ülke ve hakikaten gelişen, büyüyen bir pazar” diye konuştu.
  Kamer, bankaların altın işine girmesiyle ilgili olarak, “Atıl durumdaki altının ekonomiye kazandırılması ülkemizin faydasına” dedi. Kamer, kuyumcuların tepkisini ise şöyle değerlendirdi: “Bunu sağlıklı bir bakış açısı olarak görmüyorum. Çünkü yapılan işlem alışveriş değil. İnsanlar altınlarını satmıyor, götürüp mevduat olarak bankaya yatırıyorlar. İki taraf da birbirinin işini elinden almıyor. Ayrıca kuyumcunun ana işi takı satmaktır. Yatırım konusunda ise akla gelen bankadır. Kuyumcularımız mutlaka etkileniyorlardır ama bu kadar feryat edecek noktada olunmasını doğru bulmuyorum. Mesela Atasay’ın 130 mağazasına bankaların yarattığı olumsuz bir etki yok.”

‘Pırlantada ÖTV konusu seçim malzemesi yapıldı’
Pırlantada ÖTV sıkıntısının maalesef halen devam ettiğini söyleyen Cihan Kamer, “Bu konuya ekonomik olarak bakılması lazım. Bu işin başındaki Maliye Bakanlığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri de durumun çok farkında. Bu tür bir ÖTV oranıyla pırlantanın ekonomide büyümesinin çok mümkün olmadığını herkes biliyor. Ama iş o kadar siyasallaştı ki seçim malzemesi olarak bile kullanıldı” dedi. Kamer, şöyle devam etti: “Bizim birliklerimiz, odalarımız tüm taraflarla görüşüyor. Ana muhalefet partisi dahil herkes ÖTV’nin kaldırılmasına olumlu bakıyor. Tabi burada sektörümüzün de büyük kabahati var. Konuya yeterince sahip çıkılmadı. Bu sektörün sorunudur denip ele alınmadı.”

Altında aşırı bir yükseliş beklemiyorum
 Altın fiyatları konusunda görüşlerini de paylaşan Cihan Kamer, şu bilgileri verdi: “Yatırım amaçlı altın konusunda kısa vadeli hareket etmemek lazım. Belki kısa ve orta vadede onsun 1600’den 1200’e düştüğünü görebiliriz ama kalıcı olmayacaktır. Tekrar bir toparlanma olacaktır. Ben çok aşırı bir yükseliş beklemiyorum.”

rlanta borsası yakında geliyor
 Altın Borsası ile İMKB’nin birleşeceğini hatırlatan Kamer, şunları söyledi: “Artık Pırlanta Borsası’nın açılması planları yapılıyor. O noktada zaten pırlantadaki ÖTV meselesinin halledileceğini düşünüyorum. Çünkü bu borsa dünya pırlanta piyasasını buraya taşır. Yakın gelecekte sonuçlanacağına inanıyorum.”

2013’te 140, 2023’te 500 mağaza hedefliyor
 Atasay olarak son beş  yılda 35 yeni mağaza açtıklarını ve toplam 130 mağazaya ulaştıklarını kaydeden Cihan Kamer, “2013 yılında yaklaşık 140 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de olmadığımız 16 il var. Bu illerde de birkaç yıl içinde mağaza açmayı hedefliyoruz” dedi. 2023 yılı hedeflerinin ise 500 mağazaya ulaşmak olduğunu anlatan Kamer, şunları söyledi: “Atasay çok dinamik bir kurum. Bir anda dünyada sayılı bir zinciri satın alabiliriz. Bunu böyle bir çalışmamız olduğu için değil dinamik yapımızı vurgulamak için söylüyorum. Örneğin Çin pazarına girip, tek tek 300-500 mağaza açmak yerine 300 mağazası olan bir şirketi satın alabiliriz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder