20 Mart 2013 Çarşamba

Ashton ve Van Rompuy 2014'te görevi bırakıyor



AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 2014 yılı sonunda görev süresinin dolmasının ardından makamından çekileceğini açıkladı. Kendisi gibi 2009 yılında göreve gelen AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da 2014'te görev süresinin dolmasının ardından siyaseti bırakacağını açıkladı.


Ashton, 'İkinci bir dönem ihtimali yok, görevin başkasına verilmesi gerekecek. Her durumda işin temelini attık, ancak bu görevde benim yapamayacaklarımı yapabilecek insanlar vardır. Görevi teslim etmek iyi olacak' dedi.
Ne Van Rompuy'un, ne de Ashton'ın görevi tekrar üstlenmesinin önünde bir engel bulunmuyor. 1 Aralık 2009'da iki yıllığına AB Konseyi Başkanlığı'na seçilen Van Rompuy'un görev süresi, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında 1 Aralık 2014'e kadar uzatılmıştı.
Ashton da 1 Aralık 2009'da, şimdiki Komisyon'un 2014'e kadar sürecek görev süresi boyunca AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği'ne atanmıştı.
İlk Konsey Başkanı olan Van Rompuy'un döneminin, makamın gelecekteki rolünü şekillendirmesi bekleniyordu. Belçikalı siyasetçinin görev süresine ise ihtiyatlı bir yaklaşım damgasını vurdu. Lizbon Antlaşması'ndaki muğlaklık sebebiyle Van Rompuy'un mu, yoksa Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun mu makamının üstünlük taşıdığı belirsiz. Çoğu etkinlikte AB'yi iki lider birlikte temsil ediyor.
Ashton'ın dönemine ise Avrupa Dış Eylem Servisi'nin (EEAS) kurulması damgasını vurdu. Lizbon Antlaşması'na göre, başında Komisyon Başkan Yardımcısı bulunmasına rağmen EEAS, bağımsız bir kurum.
İngiltere İşçi Partisi mensubu olan Ashton'ın medyadaki imajı ise olumsuz oldu. Başta kendi ülkesinden olmak üzere Avrupa çevrelerinde Ashton'ın, önceliklerini yeterince iyi belirleyemediği ve önemli konularda varlık gösteremediği eleştirileri dile getirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder